Tenhunen lopettaa ammattilaisuransa – ”Saavutin pikkupojan unelman”

10.8.2021  |  08:32  |  Artikkeli

Suomen menestynein pyörätuolitennispelaaja Taneli Tenhunen, 35, lopettaa ammattilaisuransa. Tenhunen ylsi parhaimmillaan maailmanlistalla kaksinpelissä 60. ja nelinpelissä 55.

Kiuruvedeltä kotoisin olevan Tenhusen ura alkoi jo 2000-luvun alussa, kun hän tutustui tennikseen ensimmäisen kerran 2001. Ennen tennisammattilaisuutta pohjaa olivat erityisesti luomassa jääkiekko, salibandy ja koripallo.

– Tennis tuntui alusta asti vaikealta ja tästä sain todella vahvan kipinän oppia laji. Ensimmäinen tenniskokeiluni tapahtui kotiseudullani Kiuruveden ulkokentillä. Kun innostun jostain, niin sitoudun siihen ja näin kävi tenniksen kanssa – nälkä kasvoi syödessä, muisteli Tenhunen tenniksen aloitustaan.

Tenhunen: ”En olisi ikinä voinut kuvitella saavani elää urheilijan elämää näin pitkään”

Tenhusen ammattilaisura alkoi vuonna 2004, samana vuonna hän voitti myös ensimmäisen Suomen mestaruutensa. Uransa aikana Tenhunen edusti Suomea Pekingin paralympialaisissa 2008, voitti Pohjoismaiden mestaruuden kaksi kertaa ja saavutti ammattilaisturnausvoittoja kaksinpelissä neljä ja nelinpelissä kahdeksan.

– Uralla on monia kohokohtia. Tietenkin Peking oli yksi ikimuistoisimmista ja sitten comeback kokonaisuudessaan, mikä alkoi 2016. Nousin nopeasti takaisin huipulle todella syvistä vesistä.

Tenhunen kertoo olevan vaikeaa nostaa esille mitään yksittäisiä turnausvoittoja, vaan koko matka oli ainutlaatuinen ja upea.

– Saavutin pikkupojan unelman. Jo esikoulussa sanoin haluavani olla ammattilaisurheilija. En olisi ikinä voinut kuvitella saavani elää urheilijan elämää näin pitkään.

– Kaikki ihmiset, joihin olen päässyt tutustumaan urheilu-urani aikana, on erittäin suuri rikkaus. Ja nämä ihmiset säilyvät urheilu-urani jälkeenkin.

”Comeback oli jännittävää aikaa”

Tenhusen vahvassa nousussa ollut ammattilaisura katkesi vuonna 2011 vakavaan sairastumiseen, munuaisen vajaatoimintaan. Tuolloin ammattilaisura jäi tauolle, mutta tämä ei kuitenkaan vienyt sisukasta Tenhusta pois tenniskentiltä – peliura vaihtui valmennustyöhön Kuopion Tennisseurassa (KTS).

– Se oli rankkaa ja erilaista aikaa. Varsinkin alkuvaihe oli tiukka, kun sain kuulla diagnoosin. Matto lähti jalkojen alta. Oli hyväksyttävä faktat, mutta menihän asian käsittelyyn aikaa.

Marraskuussa 2014 Tenhuselle löytyi uusi munuainen. Uran toinen vaihe käynnistyi 2016.

– Comeback oli jännittävää aikaa. En tiennyt missä menen muihin ammattilaisiin verrattuna. Se muutos mitä viidessä vuodessa oli tapahtunut oli suuri, kaikki olivat ammattimaisempia ja kovempia. Tästä syystä oli hienoa nähdä, että pärjäsin ja ylsinkin nopeasti takaisin huipulle.

Suomalaispelaajan uran kovimmat maailmanlistasijoitukset tulivatkin uran toisella kierroksella lokakuussa 2018.

Tenhunen kertoo, että pyörätuolitenniksen ammattimaistuminen menee todella kovaa vauhtia eteenpäin.

– Yhä nuorempia ja nuorempia tulee mukaan. Treenaaminen ja tekeminen on kauttaaltaan laadukkaampaa, mikä nostaa tasoa. On mielenkiintoista nähdä mihin suuntaan mennään, että esimerkiksi tuleeko eri luokituksia tulevaisuudessa, kun nyt kaikki pelaavat samassa sarjassa. Oma toivomukseni on ettei mitään muutettaisi, vaan mentäisiin nykyisellä systeemillä.

Tenhusella on selvä viesti ammattilaisuudesta haaveileville.

– Ei kannata laskea yhden kortin varaan. On aina hyvä olla varasuunnitelma. Suosittelen kaikkia kuitenkin tavoittelemaan omia unelmiaan. Valmius tehdä töitä ja sitoutua täysillä on tärkeää.

Tenhunen jatkaa tenniksen parissa Kuopion Tennisseurassa ja Tennisliiton yläkoululeirityksessä – ”Todella varma olo tästä päätöksestä lopettaa ura ja siirtyä uuteen elämänvaiheeseen.”

Ammattilaisura jää taakse, mutta tennis ei häviä minnekään. Tenhunen jatkaa lajimme parissa Kuopion Tennisseuran valmentajana ja hänet nähdään myös valmentamassa Tennisliiton yläkoululeirityksissä.

– Junioreiden kilpavalmennus on vastuualueenani ja siihen päälle muutakin, esimerkiksi aikuisvalmennusta. Ammattilaisurani aikainen valmentaja Alpo Kärkkäinen on nyt työparini, mikä on mukava jatkumo.

Tenhunen kertoo olevansa monestakin syystä innostunut siirtymisestään kokopäiväiseksi valmentajaksi.

– Urheilijan elämään verrattuna tässä on ennustettavuutta, aina työajoista palkkoihin. Lisäksi tässä on vaihtelevuutta, mikä on mukava asia. Uudessa vaiheessa on siis sopivasti uutta ja vanhaa.

– Todella varma olo tästä päätöksestä lopettaa ura ja siirtyä uuteen elämänvaiheeseen. Tasapuolinen hatunnosto kaikille: perheelle, ystäville, tiimille ja yhteistyökumppaneille – tiedätte keitä olette.

Jaa:

Seuraava uutinen: Ruusuvuori kärsi tiukan… →