TaTS ja HVS kärjessä TEHO Tennisliigan mitalipeleihin

7.1.2024  |  22:34  |  Raportit

TEHO Tennisliigan runkosarjan päätöskierros pelattiin sunnuntaina. Päivä tarjosi jännitystä loppuun asti, sillä miesten runkosarjan voitto ratkesi vasta päivän viimeisen ottelun viimeisessä erässä! Myös putoamistaistelua sai jännittää loppuun asti.

Miesten kierroksella jännitystä viimeiseen erään asti

Miesten putoamistaistelu oli tasainen, sillä kolme viimeistä joukkuetta olivat kahden pisteen sisällä ennen sunnuntain otteluita. Viimeistä sijaa miehittänyt GT varmisti sarjapaikkansa 3–1-kotivoitolla OVS:sta. Voitto nosti viime kauden pronssimitalistit kahdeksannelle sijalle, mikä tarkoitti sarjapaikan säilyttämistä.

GT:n Jürgen Zopp pelasi viikonloppuna liigakauden ensimmäiset ottelunsa, ja hän olikin mies paikallaan. Zopp voitti lauantaina kaksinpelinsä, ja sunnuntaina kaatui OVS:n Lenni Loukkola. Vierailijoiden Andreas Sillaste puolestaan kärsi tappion GT:n Juho Paukulle, mutta Valtteri Laitinen toi OVS:lle tärkeän pisteen voittamalla Jordan Brunnerin.

Ennen nelinpeliä GT ja OVS olivat siis tasapisteissä sarjataulukossa. Parit Paukku/Zopp ja Sillaste/Laitinen pelasivatkin arvokkaasta pisteestä. Ei varmaankaan ollut yllätys, että ottelu ratkottiin pitkän kaavan kautta, mutta lopulta GT:n Paukku ja Zopp nousivat voittoon lukemin 4–6, 6–2, 10–3. Voiton ansiosta GT nousi OVS:n edelle, ja oululaiset saivat jännittää ottelua TaTS–VT, jossa ratkaistaisiin oululaisten sarjapaikan kohtalo.

TaTS–VT-ottelu tarjosi jännitystä loppuun asti. Kotijoukkueen Lauri Kiiski, Hermanni Tiainen ja Ristomatti Lanne voittivat kaksinpelit, ja VT oli nelinpelissä pakkovoiton edessä välttääkseen putoamisen. Lanne pelasi upean runkosarjan: seitsemän kaksinpeliä, voitot kaikista ja eräsuhde 14–0! Myöskään Kiiskin kaksinpelisaldo 5–0 ei ole pöllömpi.

Nelinpelissä Kiiski ja Lanne kohtasivat VT:n Aleksandr Kvitsin ja Valtteri Telinkankaan. VT-pari voitti avauserän 6–1 ja oli toisessa erittäin lähellä otteluvoittoa ja sarjapaikan kannalta ratkaisevaa pistettä, mutta Kiiski ja Lanne nousivat kuin nousivat voittoon katkaisupelissä. Draama ei loppunut tähän, sillä valitettava loukkaantuminen vaikeutti VT:n peliä ratkaisevassa tie-breakissa. Supertie-break säilyi siitä huolimatta tasaisena loppuun asti, mutta lopulta kotijoukkue voitti sen. Nelinpeli päättyi siis 1–6, 7–6, 11–9 ja TaTS voitti ottelun 4–0.

TaTSin Kiiski antoi tunnustusta VT:n taistelulle ja harmitteli ottelun ratkaisua: ”VT antoi kovan vastuksen taistellen viimeiseen palloon. Harmittavasti nelurissa myös vastustajan loukkaantuminen match tie-breakissa toi draamaa ja muutti pelin kulkua.”

VT ja OVS päätyivät jakamaan viimeistä sijaa. Tasapisteissä keskinäinen ottelu määrittää sijoitukset. Joukkueiden lauantainen ottelu päättyi 2–2, mutta pelisuhde oli 42–37 OVS:n eduksi. Niinpä OVS sijoittui yhdeksänneksi ja karsii sarjapaikastaan. VT:n karuksi kohtaloksi jäi putoaminen I-divisioonaan.

TaTS puolestaan oli jo varmistanut sijoituksen runkosarjan kahden parhaan joukossa eli paikan välierissä. Tamperelaisilla oli vielä mahdollisuus runkosarjan voittoon riippuen TVS–HVS-ottelun tuloksesta.

TVS:n pudotuspelipaikka oli varma jo ennen sunnuntain ottelua, mutta sijoitus runkosarjassa oli vielä auki. Viimeisellä kierroksella vastaan asettui ykkössuosikki HVS. Turkulaiset saivat kotiotteluunsa hyvän alun, sillä Tuomas Rikkonen voitti Julius Kaverisen 7–5, 6–0 ja Santtu Leskinen haki kauden seitsemännen kaksinpelivoittonsa kukistamalla Leevi Säätelän 6–7, 6–2, 10–5. Säätelälle kaksinpelitappio oli kauden ensimmäinen.

Ykköspelaajien kaksinpeli päättyi HVS:n eduksi, kun Patrick Kaukovalta taisteli voiton Eero Vasasta lukemin 6–7, 6–4, 10–3. Siispä runkosarja sai ansaitsemansa huipennuksen, kun runkosarjan voitto ratkaistiin kierroksen viimeisenä päättyneen ottelun nelinpelissä: voitto toisi HVS:lle runkosarjan voiton, mutta TVS:n voittaessa ykkönen olisikin TaTS. Rikkonen ja Leskinen onnistuivat voittamaan Kaverisen ja Kaukovallan lukemin 6–1, 7–6. Näin TVS voitti ottelun 3–1 ja aiheutti HVS:lle liigakauden ensimmäisen tappion. Samalla TaTS nousi runkosarjan voittoon. Toinenkin sija riitti kuitenkin tuomaan HVS:lle suoran välieräpaikan.

TaTSin Lauri Kiiski oli tyytyväinen suorituksiin runkosarjassa. ”Runkosarja oli meiltä kokonaisuudessaan tosi tasainen ja onnistuttiin kääntämään monet tiukat pelit voitoiksi. Tähtäin on ollut koko kauden mitalipeleissä, joten hienoa että sinne olemme tienne selvittäneet”, Kiiski veti runkosarjan yhteen.

Muissa otteluissa ETT voitti Smash-Kotkan 3–1 ja sijoittui kolmanneksi runkosarjassa. Tulos riitti vierailijoillekin, jotka sijoittuivat kuudennelle sijalle ja etenevät kolmatta kertaa peräkkäin pudotuspeleihin.

Kaksinpeleissä voittoihin ylsivät Siim Troost (Smash-Kotka), Felix Alopaeus (ETT) sekä Linus Lagerbohm (ETT). Alopaeus ja Lagerbohm pelasivat runkosarjassa yhteensä yhdeksän kaksinpeliä, joista tuloksena oli yhteensä vain yksi hävitty erä. Nelinpelissä ETT-parin haastoivat Troost ja Vesa Ahti, ja ETT varmisti otteluvoiton lukemin 6–3, 6–4.

Smash–Sata päättyi 3–1-lukemiin, mikä varmisti, että Sata jää toista kertaa peräkkäin pudotuspelien ulkopuolelle. Arttu Ronkainen ja Jeri Lassila toivat kotijoukkueelle pisteet kaksinpeleistä, mutta Sataa edustava Eemil Pasanen kavensi lukemia. Nelinpeli päättyi Ronkaisen ja Lassilan voittoon, ja näin Smash voitti koko ottelun.

HVS naisten ykkönen, OVS karsintoihin

Naisten tilanne ei muuttunut merkittävästi viimeisellä kierroksella. HVS voitti runkosarjan, ja pudotuspeleihin etenivät myös Smash, ÅLK ja Smash-Kotka, jotka olivat kiinni välieräpaikoissa myös ennen kierrosta. Välieräjoukkueet ovat siis samat kuin edellisellä kaudella.

ÅLK:n ja HVS:n kärkikamppailu päättyi 2–2. ÅLK oli näin ainoa joukkue, joka ylsi tasapeliin runkosarjan voittajaa vastaan. Ottelu tarjosi jännittäviä kaksinkamppailuja: HVS:n Stella Remander voitti Emelie Gabranin 6–7, 7–6, 12–10, ja toisessa pitkässä parissa ÅLK:n Saara Aerila voitti liigakauden ensimmäisen ottelunsa pelanneen Sade Scharlinin 6–7, 7–5, 10–3. Aerilan runkosarja oli erinomainen: hän pelasi yhtä vaille jokaisessa ottelussa kaksinpelin ja voitti ne kaikki.

Kolmannessa kaksinpelissä Emma Virtanen vei ÅLK:n johtoon. Nelinpelissä Remander sekä Aino Alkio kuitenkin voittivat Virtasen ja Gabranin. Näin ottelu päättyi 2–2. Myös Alkio oli runkosarjassa vahvassa vireessä: hän pelasi viisi kaksinpeliä ja oli mukana neljässä nelinpelissä, ja kaikki ottelut päättyivät HVS:n 2–0-voittoon.

Runkosarjan toiseksi ylsi Smash, joka voitti sunnuntaina HLK:n puhtaasti 4–0. HLK pelasi kokemattomalla joukkueella: kukaan kolmikosta Eija SalmelaJulietta ReenpääVanessa Parviainen ei ollut aiemmin pelannut otteluakaan liigassa. Ensikosketus liigatasolle tarjosi kylmää kyytiä, sillä vierailijat eivät voittaneet erääkään, vaan Ella Haavisto, Natalia Papshev sekä Julia Lintu varmistivat kotijoukkueelle täydet pisteet. Smash etenee kuudetta kertaa peräkkäin pudotuspeleihin. HLK sen sijaan jäi kuudennelle sijalle, mutta 12 pistettä on kuitenkin askel eteenpäin edellisen kauden seitsemästä pisteestä.

”Tavoitteena on totta kai lähteä hakemaan voittoa pudotuspeleistä ja sen eteen ollaan valmiita tekemään paljon töitä”, Smashin Piia Suomalainen ennakoi kauden huipennusta iloiten runkosarjan päättymisestä selkeään voittoon.

Sarjan viimeiselle sijalle jäi OVS, joka joutuu siis kolmatta kertaa peräkkäin karsintoihin. Ennen viimeistä kierrosta oli selvää, että karsintoihin joutuu joko LVS tai OVS. Molemmat saivat päätöskierroksella yhden pisteen, joten LVS säilytti pisteen etumatkansa oululaisiin.

OVS kohtasi kotonaan Smash-Kotkan, joka voitti ottelun 3–1 ja varmisti paikkansa pudotuspeleissä. Vierasjoukkueen Klaudija Bubelyte jatkoi tappiotonta putkeaan ja voitti Saskia Soomen. Emma Tuominen puolestaan voitti Rinja Kauton, ja pari Bubelyte/Tuominen toi kotkalaisille pisteen myös nelinpelistä. OVS:n ainoan pisteen saalisti Sofia Holopainen, joka kukisti Elena Margarian suoraan kahdessa erässä.

Piste ei kuitenkaan riittänyt nostamaan oululaisia viimeiseltä sijalta, sillä LVS haki Tampereelta pisteen. Vaikka ottelu päättyi TaTSin 3–1-voittoon, tulos tuskin lämmitti kotijoukkueen mieliä, sillä se ei riittänyt nostamaan joukkuetta pudotuspeleihin, vaan TaTSin kausi päättyi kolmatta kertaa peräkkäin runkosarjaan.

Milla Kotamäki ja Hanna Vänni voittivat kaksinpelinsä ja yhdessä nelinpelin, mikä takasi TaTSille kolme pistettä. LVS:lle arvokkaan pisteen toi Oona Mol, joka voitti Tanja Tuomen 6–4, 4–6, 10–2. Mol oli tällä kaudella tärkeä pelaaja joukkueelleen, sillä puolet LVS:n pisteistä tuli Molin kaksinpelivoitoista.

Runkosarja on nyt siis saatu päätökseen. Neljän parhaan kausi jatkuu pudotuspeleissä, ja OVS joutuu karsimaan sarjapaikastaan. Loput joukkueet voivat alkaa valmistautua seuraavaan kauteen.

Tulokset

Miehet

GT–OVS 3–1
ETT–Smash-Kotka 3–1
TVS–HVS 3–1
TaTS–VT 4–0
Smash–Sata 3–1

Naiset

TaTS–LVS 3–1
Smash–HLK 4–0
ÅLK–HVS 2–2
OVS–Smash-Kotka 1–3

Jaa:

Seuraava uutinen: Viikkoennakko 2/2024 – →