Suomi hävisi Australialle MM-välierässä

24.11.2023  |  18:56  |  Raportit

Otto Virtanen ja Emil Ruusuvuori hävisivät kaksinpelit Australialle. Suomen historiallinen matka loppui MM-välierään.

”Matkamme on ollut uskomaton. Totta kai harmittaa tappio tänään, sillä haimme finaalipaikkaa. Isossa kuvassa tämä oli upea reissu ja tennis lajina otti taas askeleita eteenpäin. Kiitos kaikille tuesta, se oli sanoinkuvailemattoman hienoa läpi vuoden”, sanoitti kapteeni Jarkko Nieminen heti tappion jälkeen.

SUOMI – AUSTRALIA 0-2
Otto Virtanen – Alexei Popyrin 6-7(5), 2-6
Emil Ruusuvuori – Alex de Minaur 4-6, 3-6

KUVAGALLERIA

Ensikertalaisena Suomi haki lisää historiallisia saavutuksia moninkertaista, tarkalleen 28-kertaista, Davis Cup -mestaria Australiaa vastaan. Australia puolestaan haki pääsyä toista vuotta putkeen Davis Cup -finaaliin sekä ensimmäistä mestaruuttaan 20 vuoteen.

Ensimmäisenä kentälle astelivat maiden kakkospelaajat Otto Virtanen (ATP-171) ja Alexei Popyrin (ATP-40). Pitkänhuiskeat pelaajat eivät säästelleet lyönneissään ja yleisö pääsikin villiintymään heti avauspisteestä lähtien hyökkäävän tenniksen parissa. Syöttöjen merkeissä ilman murtomahdollisuuksia mentiin suomalaisen johtoasemaan 6-5 asti. Popyrinin syötössä aukesi Virtaselle eräpallo, mutta hyvä syöttö pakotti suomalaispelaajan kämmenpalautuksen pitkäksi.

Erän ratkaisu haettiin tie-breikistä, jossa myös mentiin tasatahtia 6-5 tilanteeseen. Johdossa oli Popyrin ja hänen palautuksensa aiheutti kiireen Virtaselle, jonka kämmen karkasi pitkäksi ja näin erä australialaiselle 7-6(5).

Toisessa erässä Virtasen syöttöjen teho alkoi laskea ja erän kuudennessa pelissä tulleet kaksi kaksoisvirhettä ojensivat Popyrinille 4-2 johdon. Tuosta johdosta ei australialainen enää luopunut, vaan hän piti tasonsa korkealla ja kiihdytti otteluvoittoon 7-6(5), 6-2.

”Ensimmäisessä erässä pysyin mukana hyvän syöttöpelin avulla; myös peruslyönnit osuivat kenttään. Se oli tiukka ja tasainen erä. Toisessa erässä en enää saanut itsestäni parasta irti, en oikein tiedä mitä siinä kävi ettei sitä tuttua Davis Cup -rentoutta löytynyt. Vastustajani pelasi myös hyvän ottelun ja erityisesti syötti hyvin; pitää antaa sinne suuntaan krediittiä. Harmittaa totta kai todella paljon tappio, mutta uskon Emilin mahdollisuuksiin ja meidän nelinpeliin”, kommentoi Virtanen.

Suomalaisia oli jälleen saapunut areenalle tuhansittain tukemaan Suomen joukkuetta. Tuo tuki tuli nyt erityisesti tarpeen, kun ykköspelaajien ottelussa Emil Ruusuvuori (ATP-69) lähti haastamaan Alex de Minauria (ATP-12).

Ruusuvuoren voimatennis tuotti tulosta heti alussa. Suomalaispelaaja rynnisti murrolla 2-0 johtoon ja sai myös pelipallon 3-0 johtoon. Mutta tuon pelipallon pelasti uskomattomalla ohituksella de Minaur, joka tämän jälkeen ei käytännössä enää missannut palloja. Murto takaisin ja karkuun oli australialaisen teema. Nopeat jalat ja varmat lyönnit käänsivät tilanteen 2-5. Ruusuvuori taisteli vielä tiensä iskuetäisyydelle, mutta de Minaur lopulta syötti erän itselleen 6-4.

Toisessa erässä kriittinen murto tuli heti alkuun, kun de Minaur mursi kolmannessa pelissä. Ruusuvuori taisteli ja osoitti sitkeyttään pysymällä pelissä mukana aggressiivisella pelitavallaan. Australialainen mursi vielä kertaalleen ja vei maansa loppuotteluun erin 6-4, 6-3.

”Pelasin kokonaisuutena hyvän ottelun. Hän osoitti kovuutensa ja nopeutensa. En pystynyt olemaan riittävän aggressiivinen tarpeeksi montaa lyöntiä putkeen”, sanoi Ruusuvuori.

Ruusuvuori kertoi olkapäänsä olleen ihan ok -kunnossa, mutta rajoituksiakin löytyi.

”Ykkössyöttönopeudet jäivät alle 200 km/h ja se aiheuttaa haasteita hänen tasoistaan vastaan, kun joutuu pelaamaan jatkuvasti takakenttäpisteitä.”