Suomenlinnan Verkkopalloseura: perinteikäs ja sosiaalinen seura täytti tänä vuonna 80-vuotta

16.12.2018  |  09:16  |  Artikkeli, Seurat

Suomenlinnan Verkkopalloseura (SlVS) täytti viime kesäkuussa kunnioitettavat 80-vuotta. Perinteikkäässä seurassa on aktiivista toimintaa ja vapaaehtoistyön tärkeyttä korostetaan, arvostetaan ja kunnioitetaan.

Tässä artikkelissa esitellään seuran identiteettiä ja Suomenlinnan kätköistä löytyvää upeaa tenniskenttää olosuhteineen.

”Tämä on kaikkien oma seura”

SlVS:lla on pitkät perinteet, joista seura on syystäkin ylpeä. Tällä hetkellä seurassa on jäseniä yli 130. Perustamisvuodestaan 1938 lähtien on SlVS:n toiminta pohjautunut vapaaehtoisuuteen.

Perustamisvuotena Suomenlinnaan rakennettiin myös tänä päivänäkin käytössä oleva upea tenniskenttä. Meren rannalla, puiden ja kallion katveessa oleva kenttä huokuu historiaa. Kenttä oli alunperin asfalttipintainen, mutta 1940-luvun lopulla pinnoite muutettiin massakentäksi – kuinkas muuten kuin talkoovoimin.

Suomenlinnan kenttä kevätauringon paisteessa
Ainutlaatuiset pukuhuoneet löytyvät kallion sisältä 

Seuran nykyinen puheenjohtaja Riitta Wallenius (2017-) kertoo, että monet ihastuvat Suomenlinnan olosuhteisiin, joita ylläpidetään talkoovoimin. Kenttää kuvaillaan ainutlaatuiseksi paikaksi ja monet ensikertalaiset ovat haukkoneet henkeään käytyään paikalla.

SlVS:n pitkäaikainen seura-aktiivi ja puheenjohtajanakin (1978, 1989-1990) toiminut Mikko Saarinen kertoo talkootyön olleen ja olevan edelleen keskiössä seuran toiminnassa. Saarinen tuli mukaan Suomenlinnan tennikseen jo 1970-luvulla.

– Minulla ei ollut minkäänlaista taustaa tenniksestä. Vuonna 1963 ilmoittauduin merisotakoulusta töihin ja sain tehtäväkseni vastata tenniskentän rakentamisesta Isosaaren linnakkeella. Siitä se tenniksen kanssa tekeminen osaltani alkoi ja 1970 alkaen olen ollut Suomenlinnan tenniksessä mukana, muistelee Saarinen.

Hän kertoo, että seuraan liitytään edelleen vahvasti sosiaalisista syistä ja mukavan yhteishengen johdosta. Myös Wallenius allekirjoittaa tämän.

– Ensikosketukseni seuraan oli vuonna 2013, kun pyydettiin mukaan Viron tennismatkalle. Reissussa oli niin mukavaa, että lopulta sitouduin seuratoimintaan mukaan, kertoo Wallenius.

Saarinen ja Wallenius molemmat sanovat, että seuraan liitytään jonkun ihmisen kautta. Joku tuntee jonkun ja sitä kautta ajaudutaan mukaan seuratoimintaan, joka on monen kohdalla vienyt mukanaan.  Sosiaalisten syiden lisäksi aiemmin esitelty ainutlaatuinen kesäkenttä Suomenlinnassa ja vuosittaiset seuramatkat ovat tärkeitä positiivisen seurahengen muodostajia.

– Hyvä tyypit, ihmiset tekevät seuran. Tämä on kaikkien oma seura, sanoo Wallenius.

SlVS:n vuosittaiset seuramatkat: ”Ne lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta”

Seuran alkuajoista lähtien ovat seura-aktiivit tehneet seura- ja ystävyysmatkoja Suomen lisäksi lähimaihin, erityisesti Ruotsiin ja Viroon.

Seuran 80-vuotisjuhlajulkaisussa mainitaan, että jo vuonna 1958 SlVS solmi ystävyyssuhteen ruotsalaiseen Vaxholman tennisseuraan, jonka kanssa alkoi pitkäaikainen vuosittain järjestetty ystävyysottelutraditio. Vaxholman kanssa järjestettiin ystävyysotteluita aina 1990-luvulle asti. Saarinen piti ja pitää edelleen seuramatkoja tärkeinä.

– Ne lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta. Seuramatkoja on tehty vuosittain ja niitä tehdään edelleen. Vaxholman kanssa niitä tehtiin 90-luvulle asti, jonka jälkeen itse etsimme uutta kohdetta. Virosta löytyi sitten uusia paikkoja (Kuressaari, Viljand) testaamisen jälkeen.

Viime vuosina matkat ovat suuntautuneet enimmäkseen Viron suunnalle,  josta siis myös nykyisen puheenjohtaja Walleniuksen matka SlVS:n mukana alkoi.

– Ihastuin seuran henkeen saman tien, Wallenius muistelee.

– Näillä reissuilla on aina ollut mukavaa, kun on useita ihmisiä mukana, Saarinen lisää.

”Seurahengen ylläpitäminen on meille tärkeää”

Puheenjohtaja Wallenius ja Saarinen kertovat, että seuralla menee tällä hetkellä hyvin. Tavoitteena on ylläpitää jo ennestään vahvaa seurahenkeä sekä palvella jäseniä parhaalla mahdollisella tavalla.

– Tosiaan seurahengen ylläpitäminen on meille tärkeää. Lisäksi pyrimme löytämään nykyisten aktiivien tueksi uusia hyviä seuraihmisiä mukaan tulevaisuutta turvaamaan, Wallenius kertoo.

Kuinka hyvää seurahenkeä ja vapaaehtoisten tyytyväisyyttä ylläpidetään?

– On tärkeää yrittää löytää tasapaino seuran eri toimintamuotojen välille – esimerkiksi harrastajalle ja kilpapelaajalle tarpeet ovat erilaiset. Kuitenkin erilaisista tarpeista huolimatta ovat yhteiset tapahtumat ja sitä kautta yhteinen tekeminen hyvä sitouttamiskeino, aloitti Wallenius.

– Ja silloin kun tehdään, niin on tärkeää tehdä se hyvin. Kaikki otetaan huomioon ja pyritään luomaan rentoa ilmapiiriä. Tunnemme seuran sisällä toisemme niin hyvin ettei tarvitse pelätä – uskallamme puhua ja keskustella yhteisen asian puolesta, jatkoi Saarinen.

SlVS:n toiminta keskittyy pääosin kesäkauteen, jolloin Suomenlinnassa nautitaan kesäpeleistä. Seuralla on myös harraste- ja kilpatoimintaa ulkokauden lisäksi sisäkaudella. Wallenius ja Saarinen kertovat myös, että seuran kesäleireille saatiin viimeksi hyvin lapsia mukaan. Tätä pyritään jatkossakin kehittämään ja tutustuttamaan lapsia tenniksen pariin.

Hyvänä ensi kesän vinkkinä on suunnata Suomenlinnaan ja käydä katsomassa paikan tennisolosuhteet.

FACEBOOK: SUOMENLINNAN VERKKOPALLOSEURA
KATSO LISÄÄ KUVIA: ESIMERKIKSI 80-VUOTISJUHLAT

Jaa:

Seuraava uutinen: Viikkoennakko 51/2018 – →