SM-kilpailuiden ennakko: kärkisijoitetut vai kenties sijoittamattomat ennakkosuosikkeina?

27.6.2022  |  14:12  |  Ennakot

Helsingin Kulosaaressa pelataan ulkokenttien SM-kilpailut, 4. TEHO Sport Finnish Tour, 27.6.-3.7.

Turnauksen avauslyönnit on jo otettu maanantaina käynnistyneissä kaksinpelien karsinnoissa. Pääsarjapelit alkavat tiistaina ja uudet Suomen mestarit ovat selvillä nelinpelien osalta lauantaina sekä kaksinpelien huipennukset ovat sunnuntaina. Mitalien lisäksi on palkintopotissa muhkeat 11 875 euroa. Kisajärjestäjänä toimii Grön-Vita Lawntennis Klubb (GVLK), joka järjesti ulkokenttien SM-kilpailut viimeksi vuonna 2018.

KAAVIOT
OTTELUOHJELMA

Puolustavat mestarit ulkona – uudet mestarit tiedossa

Hallitsevat ulkokenttien mestarit, Patrick Kaukovalta (HVS) ja Oona Orpana (Smash-Kotka), eivät ole tänä vuonna mukana, mikä tarkoittaa uusien mestareiden saamista. Kärkisijoitettuina ovat Åbo Lawn-Tennis Klubbin Liisa Vehviläinen ja Eero Vasa (artikkelikuvassa).

KAKSINPELIEN SIJOITETUT PELAAJAT
1. Liisa Vehviläinen, ÅLK
2. Ella Haavisto, Smash
3. Emelie Gabran, HVS
4. Stella Remander, HVS
5. Emma Eerola, TaTS
6. Venla Ahti, Smash-Kotka
7. Mariella Minetti, TaTS
8. Peppi Ramstedt, HVS

1. Eero Vasa, ÅLK
2. Iiro Vasa, ÅLK
3. Vesa Ahti, Smash-Kotka
4. Roni Hietaranta, HVS
5. Lauri Kiiski, TaTS
6. Santtu Leskinen, TVS
7. Oskar Antinheimo, HVS
8. Ville-Petteri Ahti, Smash-Kotka

Sijoitetut pelaajat ovat lähtökohtaisesti vahvoja etenemään päätöskierroksille. Pääsarjakaaviot arvottiin maanantaina, katso täältä. Mikäli sijoitukset pitäisivät paikkansa, tulisivat puolivälierät näyttämään seuraavilta:

[1] Liisa Vehviläinen, ÅLK – [7] Mariella Minetti, TaTS
[2] Ella Haavisto, Smash – [5] Emma Eerola, TaTS
[3] Emelie Gabran, HVS – [6] Venla Ahti, Smash-Kotka
[4] Stella Remander, HVS – [8] Peppi Ramstedt, HVS

[1] Eero Vasa, ÅLK – [5] Lauri Kiiski, TaTS
[2] Iiro Vasa, ÅLK – [6] Santtu Leskinen, TVS
[3] Vesa Ahti, Smash-Kotka – [7] Oskar Antiheimo, HVS
[4] Roni Hietaranta, HVS – [8] Ville-Petteri Ahti, Smash-Kotka

Alkukesän onnistujista SM-menestyjät?

Massakauden aloitus on pitänyt sisällään monia turnauksia. Viimeisimpänä kärkitapahtumana oli Talin Tenniskeskuksessa pelattu TEHO Sport Finnish Tourin osakilpailu.

Talissa turnausvoittoa juhlivat ensimmäistä kertaa urallaan Peetu Pohjola (TaTS) ja hallitseva sisäkenttien Suomen mestari Ella Haavisto (Smash, kuvassa). Molemmat pelaajat ovat varteenotettavia menestyjiä myös Kulosaaressa – Haavisto onkin sitä myös sijoituksensa, kakkossijoitettu, puolesta. 20-vuotiaan Haaviston avausvastustaja on myös vahvan alkuvuoden pelannut 18-vuotias lahtelainen Heta Nuutinen (LVS), joka oli 21-vuotiaiden SM-hopeamitalisti ja Jyväskylän Finnish Tourin finalisti.

Naisten puolella kärkisijoitetut pelaajat kokonaisuudessaan esiintyivät edukseen Talin Finnish Tourilla, kun nyt kärkisijoitettu ja hallitseva sisä- ja ulkokenttien SM-hopeamitalisti 21-vuotias Liisa Vehviläinen (ÅLK) oli toinen ja välierissä olivat kolmos- ja nelossijoitetut HVS-Tenniksen 19-vuotias Emelie Gabran ja 16-vuotias Stella Remander.

Mielenkiintoa naisten kaavioon tuo se ettei kukaan ole voittanut ulkokenttien Suomen mestaruutta. Sisäkenttien Suomen mestareita ovat Haavisto ja viidenneksi sijoitettu Emma Eerola (TaTS).

KAAVIOT

Viime kesän pronssimitalistit kuudenneksi sijoitettu Venla Ahti (Smash-Kotka) ja seitsemänneksi sijoitettu Mariella Minetti (TaTS) ovat myös varmasti nälkäisiä kirkastamaan mitaleitaan.

Sijoittamattomista pelaajista löytyy usein yllättäjiä. Massapelaamisessa korostuu varmuus, mutta myös vahvalyöntiset pelaajat saavat painavilla lyönneillään tuloksia aikaan. Varmalyöntisiä sijoittamattomia pelaajia ovat muun muassa Saara Aerila (RaVS), Marissa Minetti (TaTS), Heidi Sarkkinen (OVS) ja Satu Kyyrä (EVS). Kaavion yksi kovalyöntisimmistä pelaajista on vahvasti kansainvälisissä juniorikilpailuissa viime aikoina pelannut Clarissa Blomqvist (HTK, kuvassa). Myös 21-vuotiaiden SM-kultaa kesäkuussa voittanut Asta Miettinen (ÅLK) on syytä merkata painotetusti kaaviosta.

Miesten puolella siis viimeisimmän Finnish Tour -osakilpailun voitti Pohjola (alakuvassa), joka on sijoittamattomana yläkaaviossa. 21-vuotias Pohjola nappasi myös uransa ensimmäisen ATP-pisteen Kouvolan ITF-turnauksessa toukokuussa. Tamperelainen kohtaa avauksessaan karsijan ja sitten olisi todennäköisesti vastassa kahdeksanneksi sijoitettu Ville-Petteri Ahti (Smash-Kotka).

Matkalla Talin Finnish Tourin voittoon kukisti Pohjola välierässä aina massalla vaarallisen 20-vuotiaan neljänneksi sijoitetun Roni Hietarannan (HVS) ja viidenneksi sijoitetun sekä käytännössä Suomen kentillä kaiken nähneen ja voittaneen Lauri Kiiskin (TaTS). 41-vuotias Kiiski ja hänen kokenut kollegansa 42-vuotias  Tero Vilen (TaTS) ovat ainoat ulkokenttien Suomen mestaruuden voittamaan kyenneet pelaajat kaaviosta. Voisiko kokenut kaksikko vieläkin lyödä kapuloita nuorempiensa rattaisiin? Kiiski ja Vilen kohtaavat mahdollisesti toisella kierroksella.

Kesäkuun alussa Vaasassa pelatussa ITF-ammattilaisturnauksessa (kovat kentät) esiintyivät edukseen SM-kisojen kärkisijoitetut veljekset 25-vuotias Eero ja 19-vuotias  Iiro Vasa (ÅLK). Kaksikko nappasi nelinpelin turnausvoiton ja ottivat myös kaksinpeleissä ATP-pisteitä. Vasat ovatkin kaksinpelin ja nelinpelin ennakkosuosikkeja.

Sijoittamattomista pelaajista on syytä nostaa esille juuri 21-vuotiaiden SM-kultaa voittanut Axel Eriksson (ÅLK) ja hopeaa napannut Tuomas Rikkonen (TVS). Eriksson haastaa ensimmäisellä kierroksella hallitsevan sisäkenttien Suomen mestarin ja kolmanneksi sijoitetun Vesa Ahdin – Rikkonen avaa karsijaa vastaan.

KAAVIOT

SM-mitaleista pelataan myös nelinpeleissä ja sekanelinpelissä

Sekanelinpeli tekee paluun ulkokenttien SM-kilpailuihin neljän vuoden tauon jälkeen – viimeksi luokka pelattiin juurikin GVLK:n järjestämissä kisoissa 2018. SM-mitaleista pelataan myös nelinpeleissä. Luokkien kärkisijoitetut parit ovat:

Naisten nelinpeli: Liisa Vehviläinen/Asta Miettinen (ÅLK), Emelie Gabran /Peppi Ramstedt (HVS)
Miesten nelinpeli: Eero Vasa/Iiro Vasa (ÅLK), Santtu Leskinen (TVS)/Hermanni Tiainen (Smash)
Sekanelinpeli: Mariella Minetti/Roni Rikkonen (TaTS), Lotta Nurminen/Axel Eriksson (ÅLK)

KISAOHJELMA JA RUUTU-LÄHETYKSET

SM-kisaviikko näyttää alla olevan mukaiselta – muutokset ovat kuitenkin mahdollisia, seuraa ajantasaista kisaohjelmaa täältä. Turnausta voit seurata Ruutu Urheilun kautta torstaista alkaen.

Maanantai 27.6.  kaksinpelien karsinnat
Tiistai 28.6. – miesten kaksinpelin karsintafinaalit, naisten ja miesten 1. kierros
Keskiviikko 29.6. – kaksinpelien 1. kierrokset, nelinpelien 1. kierrokset
Torstai 30.6. – kaksinpelien 2. kierros, nelinpelien puolivälierät
Perjantai 1.7. – kaksinpelien puolivälierät, nelinpelien välierät
Lauantai 2.7. – kaksinpelien välierät, nelinpelien loppuottelut
Sunnuntai 3.7. – kaksinpelien loppuottelut

OTTELUOHJELMA
RUUTU-LÄHETYKSET

Jaa:

Seuraava uutinen: SM-kilpailuiden karsinnat pelattu… →