Skouttaamisen tärkeys – Heliövaara/Glasspool hakevat menestystä US Openissa

29.8.2022  |  13:25  |  Artikkeli, Ennakot

Harri Heliövaara ja Lloyd Glasspool ovat vahvasti tyrkyllä kauden päättävään ATP Finals -turnaukseen. US Openin menestys voisi vahvistaa parin asemaa entisestään kauden parhaiden parien listauksessa.

Heliövaara/Glasspool ovat US Openin 11. sijoitettuja. He kohtaavat avauskierroksella parin William Blumberg/Miomir Kecmanovic. Heliövaara pelaa turnauksessa myös sekanelinpeliä yhdessä chileläisen Alexa Guarachin kanssa.

 

US OPEN

Yksi ATP-turnausvoitto. Neljä finaalipaikkaa. Tällä hetkellä uran paras maailmanlistasijoitus 21. Harri Heliövaaran vuosi on ollut loistava ja loppukaudesta haetaan vielä lisää onnistumisia. Grand Slam -turnauksissa Heliövaara ja Glasspool ovat parhaimmillaan yltäneet puolivälieriin Ranskan avoimissa. Wimbledonissa oli tuloksena kolmas kierros ja Australian avoimissa toinen kierros.

Alustasta riippumatta tulleet vahvat suoritukset ovat nostaneet suomalais-brittiläisparin kahdeksanneksi eniten pisteitä tällä kaudella keränneistä pareista. Juurikin kahdeksan parasta paria ansaitsee pääsyn kauden päättävään ATP Finals -turnaukseen Torinoon.

Heliövaaran ja Glasspoolin nousun taustalla on useita tekijöitä. Yksi on varmasti lisääntynyt kokemus ja sen myötä yhteispelin kehittyminen. Taustalla on myös yksi erittäin tärkeä tekijä: skouttaamisen taito.

– Skouttaaminen on yhä ammattimaisempaa mitä ylemmäs rankingissa hilautuu. Meillä on Lloydin kanssa upea brittien tennisliiton datapankki käytettävissä, ja sieltä saadaan hurjasti tietoa muun muassa vastustajien syöttösuunnista, palautuksista ja pelitaktiikasta ylipäätänsä, kommentoi Heliövaara.

Saatavilla olevan datapankin lisäksi on Heliövaaraa ja Glasspoolia valmentamassa yksi nelinpelin legendaarisimmista tekijöistä Louis Cayer. Heliövaaran henkilökohtainen valmentaja on suomalainen Boris Chernov. Chernovin alaisuudessa on suomalaispelaaja löytänyt jo kertaalleen päättyneen urallensa uuden suunnan maailman parhaiden nelinpelaajien joukossa.

Pelaajien välillä on skouttaamisessa myös eroja, jokainen hakee itselleen tärkeää tietoa.

– Itse keskityn yleensä vastustajan lempisyöttöjen ja erityisesti tärkeiden pisteiden syöttösuuntien tulkitsemiseen, sillä siitä voi saada pientä mutta tärkeää etua palautuksiin. Samaten moni vastustaja palauttaa nelinpelissä aika kaavamaisesti, joten on mahdollista skoutata esimerkiksi jonkun pelaajan palauttavan melkein aina linjaa pitkin syöttäjän pelatessa niin sanottua I-formaatiota, jossa verkkopelaaja aloittaa pisteen kyykystä.

Omat ja vastustajan valinnat vaikuttavat ratkaisuihin ja niiden todennäköisyyksiin. Kilpailu on kovaa ja huippuparit kohtaavat toisiaan useasti, mikä johtaa jatkuvaan kilvoitteluun.

– Pikkuhiljaa vastustajat ovat nähneet useampia meidän pelejämme, joten myös meidän otteitamme skoutataan entistä tarkemmin. Minulle harva antaa esimerkiksi enää rystylinjapalautukselle tilaa, samaten kun tietyt syöttösuunnat peitetään tiiviisti.

Analyyttisyydestään tunnettu Heliövaara kiinnittää jatkuvasti huomiota toisiin pelaajiin ja käytettyihin taktiikoihin.

– Nelinpelissä samoja naamoja tulee vastaan ehkä useammin kuin kaksinpelissä, ja siksi onkin mielenkiintoista huomata miten taktiikat eroavat matsista toiseen. Varmasti meilläkin kuitenkin peli edelleen kehittyy, joten toivotaan, ettei meitä vastaan kovin helppoja taktiikoita pian enää löydy.

Heliövaara on tulossa US Openin jälkeen Suomeen, kun Espoo Metro Areenalla isketään Davis Cup -maaottelu Suomen ja Uuden-Seelannin kesken. Osta liput täältä.

Jaa:

Seuraava uutinen: Draper kukisti Ruusuvuoren… →