Sarjatenniksen suosio kasvaa – sarjatenniksen palautekyselystä arvokasta tietoa

27.4.2024  |  08:07  |  Raportit

Kilpailutoiminnan vuosi 2023 oli kasvun vuosi (lue lisää); yksi vahvimmin kasvava ja eniten kehuja saava formaatti on joukkuemuotoinen sarjatennis, jonka kasvu jatkuu vahvana myös ulkokaudella 2024.

Tulevalle ulkokaudelle on ilmoittautunut mukaan 341 joukkuetta (+15%, 2023: 298). Kasvua on naisissa 15 ja miehissä 29 joukkueen verran. Kuten kilpailutoiminnassa laajemmin, myös sarjatenniksessä alimmat alueelliset harrastepelaamisen tasot naisten III- ja miesten V-divisioona, houkuttelivat mukaan paljon uusia joukkueita; tosin vaihtuvuus on myös isompaa verrattuna korkeampiin divisiooniin. Joukkuemäärältään suurin on miesten IV-divisioona, jossa on tasan 100 joukkuetta.

Vuonna 2023 yleisessä sarjatenniksessä (TEHO Tennisliiga ja I-V-divisioonat) oli sisä- ja ulkokaudella yhteensä 612 joukkuetta (+9%, 2021-2022 562) ja 2042 eri pelaajaa (+14%, 2022: 1792). Kasvu on ollut merkittävää ja sysäyksenä sarjatenniksen kasvulle nähdään joukkuepelaamisen kiinnostavuus, yleisen sarjatenniksen uudistukset pelaamisen helpottamiseksi (esim. otteluohjelmat ja etukäteen sopiminen, otteluiden pelaamisen tarkempi seuranta ja pelaajien liikkuvuuden sallivammat käytännöt) sarjatenniksen markkinointi.

Sarjatenniksen palautekysely: sarjatennisformaatit toimivat tarjoten joustavasti mielekkäitä ja merkityksellisiä otteluita

Yleisestä sarjatenniksestä II-V -divisioonat (ei Senioriliiga) toteutettiin laaja palautekysely, joka suunnattiin sisäkauden 2023-24 kapteeneille/sarjatennismanagereille. Kyselyyn vastasi 52 henkilöä ja edustettuina olivat tasaisesti II-V -divisioonat.

Kyselyyn vastanneet näkevät sarjatenniksen formaatin, niin sisä- kuin ulkokausi, toimivana. Viimeisin sisäkausi sai kokonaisarvosanan 4/5. Kausien kestojen osalta lähes 90 % näkee molempien sarjakausien olevan tällä hetkellä sopivan pituisia. Myös ottelut nähdään mielekkäinä, sillä 2/3 kokee otteluiden olevan lähes aina tai useimmiten sopivan tasoisia.

Sarjatenniksen vahvuutena nähdään joustavuus pelien sopimisessa ja nykyinen järjestelmä tukee tätä tarjoten myös tiukkuutta; sarjatenniksessä niin sisä- kuin ulkokaudella saadaan pelatuksi lähes kaikki ottelut muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Esimerkiksi sisäkaudella lohkojaon julkistamisen jälkeen on joukkueilla 4 viikkoa aikaa sopia ottelut, sopimattomat ottelut asetetaan Tennisliiton toimesta kalenteriin. Peleistä tulee vähintään 2 ottelua pelata syyskauden aikana. Palautekyselyn perusteella sarjatennikseen on muodostunut sitoutunut ja alati kasvava porukka; tärkeimpänä asiana sujuvuuden varmistamisessa nähdään kapteenien aktiivisuus.

Motivaatiotekijät sarjatennikseen:
Kilpaileminen ja viralliset ottelut
Joukkueena pelaaminen
Uudet vastustajat
Säännölliset merkitykselliset ottelut
Sosiaalisuus
Sopivantasoiset ottelut

Suurimmat hajonnat ja mietintäpaikat palautekyselyn perusteella ovat: 1) tulisiko sarjatenniksessä olla ikäraja (tällä hetkellä ei ole); 2) enemmistön (60%) mielipide ettei nousukarsintoja pelattaisi; tämä kohdistui alimpiin divisiooniin, jossa toivottiin lohkovoittajien suoraa nousua ja viimeisten suoraa putoamista; 3) alimpien III- ja V-divisioonan pelitavat (nyt Pro-Set 1h aikapeli, sai myös eniten kannatusta kyselyssä).

Jaa:

Seuraava uutinen: Hietaranta loppuotteluun Turkissa… →