Ruusuvuori viiden erän taistelun jälkeen toiselle kierrokselle US Openissa – ”Ensinnäkin ensimmäinen voitto Grand Slam -tasolla tuntuu hyvältä.”

1.9.2020  |  22:39  |  Raportit

Kuva: US Open

Emil Ruusuvuoren, 21, pääsarjadebyytti Grand Slam -tasolla oli mainio, kun suomalainen eteni toiselle kierrokselle voittaen 31-vuotiaan Aljaz Bedenen (ATP-53) tiukasti viidessä erässä 6-3, 3-6, 6-1, 4-6, 6-1. Toisella kierroksella suomalaista vastaan asettuu 30. sijoitettu norjalainen Casper Ruud (ATP-37), jonka kanssa hän harjoitteli ennen Yhdysvaltoihin lähtemistä Meilahden Liikuntakeskuksella. Ottelu pelataan torstaina.

Ottelun alkua jouduttiin odottamaan lähes puolitoista tuntia, koska vesisade alkoi juuri kun pelaajat astelivat kentälle. Ottelun käynnistyttyä pitivät molemmat pelaajat avaussyöttövuoronsa vakuuttavasti. Ensimmäisenä pääsi murtoa yrittämään juuri maailmanlistalla sijalle 92 noussut Ruusuvuori, mutta Bedene selvitti tilanteen läpisyötöllä ja tasoitti erän 3-3. Seuraavaksi suomalainen piti syöttönsä ja jatkoi slovenialaisen syöttöjen painostamista hankkien murtopallon. Murto tulikin kotiin komealla rystypalautuksella ja heti perään piti suomalainen syöttönsä vieden erän 6-3. Ruusuvuori oli selvästi vastustajaansa aggressiivisempi avauserässä paukuttaen 11 läpilyöntiä.

Toisen erän alku noudatteli avauserää Ruusuvuoren painaessa päälle ja Bedenen hieman tuskaillessa pelinsä kanssa. Slovenialaisen syöttötyöskentely jätti toivomisen varaa, mutta ammattipelaajan tavoin hän roikkui mukana. Sitten hieman yllättäen onnistui Bedene kääntämään hallinnan itselleen ottaen murron erän kuudennessa pelissä. Ruusuvuori pääsi seuraavassa syöttövuorossa yrittämään vastamurtoa, mutta Bedene selvitti tämän ja eteni lopulta erävoittoon luvuin 3-6.

Kolmannen erän alku oli räjähtävä, kun suomalaisen painavat peruslyönnit tekivät tuhojaan – hetkessä Ruusuvuori johti erää jo tuplamurrolla 4-0. Bedene pääsi tulostaululle pitäen syöttönsä Ruusuvuoren eräpalloista huolimatta, mutta lopulta suomalainen vei erän seitsemännellä eräpallollaan luvuin 6-1. Erän voitetut pisteet 30 – 16 kertovat kaiken oleellisen suomalaisen hallinnasta.

Ruusuvuori jatkoi murskaavaa menoaan myös neljännen erän alussa, kun hän mursi heti toisen Bedenen syöttövuoron ja siirtyi 2-1 johtoon. Hetken näytti jo siltä, että suomalainen karkaa kohti otteluvoittoa, mutta Bedene taisteli tiensä takaisin otteluun tasoittaen tilanteeksi 3-3. Slovenialainen löysi peliinsä täysin uuden vaihteen – hänen peruslyönteihin tuli lisää painavuutta ja syöttö alkoi myös kulkea. Samanaikaisesti Ruusuvuoren syöttäminen ei ollut terävimmillään ja tämän johdosta Bedene pakotti ratkaisun viidenteen erään 4-6.

– Oli lähellä, että olisin saanut tuplamurron, mutta hän pysyi mukana. Sitten syöttöni ei toiminut ihan parhaalla tavalla ja häneltä toisaalta tuli muutama todella hyvä suoritus, sanoi Ruusuvuori.

Viides ja ratkaiseva erä jatkui pienen vessatauon jäljiltä Ruusuvuoren hallinnassa. Ruusuvuori piti syöttönsä ja mursi heti vastustajansa syötön. Tämän jälkeen ei suomalainen enää taakse katsonut, vaan marssi erä- ja otteluvoittoon ensimmäisessä Grand Slam -turnauksen pääsarjaottelussaan 6-3, 3-6, 6-1, 4-6, 6-1.

– Ensinnäkin ensimmäinen voitto Grand Slam -tasolla tuntuu hyvältä. Todella hyvä ottelu kokonaisuutena – tänään oli hyvää tennistä ja tiukkaa vääntöä. Jokainen erä oli suhteellisen tasainen ja käänteitä oli molempiin suuntiin. Olen tyytyväinen ja nyt katseet seuraavaan otteluun, kommentoi Ruusuvuori.

– Tämä oli ensimmäinen viisieräiseni ja mielestäni käsittelin sen hyvin. Kyllä tämä vääntäminen tuntuu kropassa, mutta ihan normaaleja tuntemuksia on vaikkakin rasitus oli kova.

Seuraavaksi Ruusuvuori kohtaa norjalaisen Casper Ruudin (ATP-37), jonka kanssa treenasi yhdessä Helsingissä ennen lähtöä Yhdysvaltoihin.

– Ei sillä ole niin suurta väliä kuka on verkon toisella puolella. Omaa peliäni lähden pelaamaan ja sitä kautta rakentamaan. Kenttä on täällä nopea ja aggressiivisuuden kautta on hyvä rakentaa peliä. Pallon pomppu on myös todella matala ja se tuo haasteita niin pelillisesti kuin fyysisestikin. Ruudilla on vahva kämmen ja sieltä hän saa paljon tehoja aikaan. Tunnemme toistemme pelityylit hyvin, joten katsotaan mitä tulee torstaina, mutta hyvillä fiiliksillä siihen, päätti Ruusuvuori.