Ruusuvuoren ennätyksellinen kausi, ehdokkaana vuoden tulokkaaksi – ”Lähitulevaisuudessa maailmanlistalla sijoille 30-50”

3.12.2020  |  08:14  |  Artikkeli

Tässä artikkelissa käydään läpi Emil Ruusuvuoren vuotta ATP-kiertueella. Suomalaispelaaja jatkoi siitä mihin viime vuonna jäi, eli nousua kohti maailman ehdotonta huippua. Artikkelin alussa on kerrattu suomalaispelaajan kausi ja lopussa on haastattelu pelaajan tämän hetken kuulumisista.

Ruusuvuoren ennätyksellinen kausi pähkinänkuoressa

Ruusuvuori aloitti kauden siitä mihin jäi vuonna 2019. Suomalainen nappasi läpimurtovuotenaan neljä ATP Challenger -turnausvoittoa ja aloitti myös vuoden 2020 etenemällä kovatasoisen Challenger-turnauksen finaaliin, jossa hävisi niukasti kokeneelle saksalaiselle Philipp Kohlschreiberille. Tämän jälkeen suomalainen kävi aistimassa aikuisten Grand Slam -tunnelmaa Australian avoimissa, jossa matka jäi vielä karsintaan.

Heti helmikuussa kirjoitettiin Ruusuvuoren uralla uusi sivu, kun tämä karsi tiensä Montpellierin ATP-turnauksen pääsarjaan ja eteni toiselle kierrokselle asti. Tämän jälkeen suomalainen pelasi vielä kolme ATP-turnausta ennen kuin koronavirus katkaisi ammattilaiskauden. Suomalainen oli juuri valmistautumassa uransa ensimmäiseen ATP Masters -turnaukseen Indian Wellsissä, kun kausi katkesi kuin seinään. Ruusuvuori suuntasi treenikentille kehittämään peliään ja fysiikkaansa – kuten Jarkko Nieminen on todennut, pääsi Ruusuvuori näkemään ja kokemaan ATP-kiertueen vaatimustason ja tämän varaan oli hyvä lähteä rakentamaan ennen kuin tosipelit jälleen alkaisivat.

Ruusuvuori Montpellierissä, kuva: ATP

Miesten ammattilaistennis teki käytännössä paluun Yhdysvaltojen kovien kenttien kiertueelle ja suoraan Cincinnatin ATP Masters -turnaukseen, joka pelattiin poikkeuksellisesti New Yorkissa tarkoin turvajärjestelyin ennen US Openia. Jälleen oli syytä juhlaan, kun 21-vuotias suomalainen karsi tiensä ensin pääsarjaan, voitti avauskierroksella Sebastian Kordan, ennen kuin hävisi toisella kierroksella maailmanlistan kahdeksannelle Matteo Berrettinille tiukasti kolmessa erässä 4-6, 7-6, 5-7. Turnauksen aikaan tuli myös historiallinen hetki, kun 24.8. nousi Ruusuvuori kymmenentenä suomalaisena kaksinpelin maailmanlistalla sadan parhaan joukkoon (lue lisää). Näin Ruusuvuori päätti suomalaisten viiden vuoden odotuksen seuraavasta suomalaisesta TOP100-pelaajasta – ennen Ruusuvuorta siellä oli ollut Nieminen.

– Totta kai tuntuu hyvältä. Tämä oli yksi tavoitteistani tälle vuodelle. Nyt se on saavutettu ja mennään kohti seuraavia tavoitteita, kommentoi tuolloin Ruusuvuori.

Onnistumisen jälkeen tuli uran ensimmäinen pääsarja Grand Slam -tasolla ja saman tien aukesi myös voittotili viiden erän taiston jälkeen Aljaz Bedenestä. US Openin toisella kierroksella oli tällä kertaa taipuminen jalkavamman seurauksena Casper Ruudille. Poikkeuksellisen vuoden johdosta ei Wimbledonia pelattu lainkaan ja Ranskan avoimet olivat vuorossa syys-lokakuussa. Massakenttien kuningasturnauksessa oli tällä kertaa taipuminen rajuissa olosuhteissa isäntämaan Benjamin Bonzille.

Ruusuvuori otti heti voiton Grand Slam -pääsarjadebyytissään US Openissa. Kuva: Rhea Nall/USTA

Tämän jälkeen suuntasi Ruusuvuori lempiolosuhteisiinsa, eli koville sisäkentille. Ruusuvuori karsi tiensä pääsarjoihin Kölnissä ja Antwerpissa. Kuitenkin lupauksia herättäneet otteet katkesivat vielä avauskierroksille. Sitten oli vuorossa ATP250-turnaus Nur-Sultanissa Kazakstanissa. Suomalainen selvitti karsinnat ja nyt aukesi voittotili myös pääsarjassa. Lopulta turnauksesta tuli Ruusuvuoren paras noteeraus urallaan, kun hän eteni kolmen pääsarjavoiton myötä välieriin asti. Puolivälierässä kaatui Mikhail Kukushkin ja neljän parhaan joukossa oli vielä taipuminen Adrian Mannarinolle.

Kuva: Andrey Udartsev

Suomalaisen kausi päättyi Bratislavan Challenger-turnauksessa, jossa kaksinpelit päättyivät puolivälieriin. Ennätykselliseen vuoteen saatiin kuitenkin yksi turnausvoitto, kun suomalaiskaksikko Ruusuvuori/Harri Heliövaara valloitti turnauksen nelinpelin.

Ruusuvuori aloitti kauden maailmanlistan sijalta 123 – parhaimmillaan hän kävi sijalla 84 ja vuoden lopuksi lukema on 86.

”Miesten pelissä korostuvat erityisesti syöttö ja kämmen, eli niitä kehitämme erityisesti”

Ruusuvuori kertoo olevansa tyytyväinen kauteensa, sillä asetetut tavoitteet täyttyivät: eli nouseminen maailmanlistalla sadan parhaan joukkoon ja yltäminen välieriin alimman ATP-tason turnauksessa. Syvemmin tulevista tavoitteista keskusteltaessa aloittaa suomalainen hyvin konkreettisesta tavoitteesta, eli jokaiseen turnaukseen lähdettäessä on tavoitteena edetä päätyyn asti.  Toki niitä isompiakin tavoitteita ja unelmia on.

– Lähitulevaisuudessa maailmanlistalla sijoille 30-50. Sitten on tavoitteena pyrkiä niin korkealle kuin mahdollista. Unelmani on Grand Slam -turnauksen voitto, kertoi Ruusuvuori.

Ruusuvuori on nyt TOP100-pelaajana osa tenniseliittiä. Mitä vielä korkeammalle nouseminen vaatii?

– Kokonaisvaltaisesti tulee kehittää peliä – ei ole mitään yksittäistä lyöntiä. Miesten pelissä korostuvat erityisesti syöttö ja kämmen, eli niitä kehitämme erityisesti. Ja tietysti fysiikkaan ja liikkumiseen keskitymme todella vahvasti, sen on huomannut ettei siinä voi antaa yhtään siimaa.

Suomalainen harjoittelee parhaillaan kotimaassa, mutta hänen on tarkoitus matkustaa ennen joulua Rafael Nadalin akatemiaan treenaamaan ja ennen kauden alkua on luvassa vielä treeniä maailman huippujen kanssa Dubaissa. Näin off-seasonin alkuun kertoo Ruusuvuori fokuksen olevan fysiikassa ja mitä lähemmäs kauden alkua mennään sitä enemmän ollaan tenniskentällä.

Vielä on epäselvää milloin uusi kausi alkaa. Parhaillaan odotetaan päätöstä Australian avointen ajankohdasta, joka määrittelee alkuvuoden kalenterin.

– Tällä hetkellä näyttää, että päästään Australiaan tammikuun puolessa välissä. Siitä kahden viikon karanteeni ja yksi esikisa ennen Australian avoimia. Tämä ei ole vielä virallista, mutta tällaista puhutaan – odotetaan ja katsotaan.

Ruusuvuori ehdolla ATP:n vuoden tulokkaaksi

Ruusuvuori nimettiin keskiviikkoiltana yhdeksi ehdokkaaksi ATP:n vuoden tulokkaaksi. Muut ehdokkaat ovat Carlos Alcaraz, Sebastian Korda, Lorenzo Musetti, Jurij Rodionov ja Thiago Seyboth Wild. Valinnan tekevät muut pelaajat ja palkinto jaetaan joulukuun aikana. Lue lisää aiheesta täältä.

Jaa:

Seuraava uutinen: Viikkokatsaus 49/2020 – →