Ruusuvuorelle tiukka tappio uran ensimmäisessä ATP-finaalissa – ”Toivottavasti näitä finaaleja tulee lisää”

6.2.2022  |  18:03  |  Raportit

Emil Ruusuvuori (ATP-87) taipui uransa ensimmäisessä ATP-finaalissa Joao Sousalle (ATP-137). Portugalilainen voitti lähes kolmetuntisen Punen ATP250-turnauksen loppuottelun 7-6(9), 4-6, 6-1.

Ensimmäinen erä Intian helteessä käynnistyi tasaisesti. Erässä nähtiin useita pitkiä palloralleja ja molemmat pelaajat onnistuivat omissa syöttövuoroissaan hyvin. Syötönmurrossa onnistui ensimmäisenä Ruusuvuori painavien peruslyöntien ansiosta. Suomalainen pääsi heti syötönmurron jälkeen syöttämään erävoitosta tilanteessa 5-3, mutta kokenut portugalilainen Sousa ei luovuttanut erää helpolla. Läpi erän lyöntitempoa taitavasti vaihdellut Sousa tasasi syötönmurrot ja pian myös lukemat taululla. Lopulta ensimmäisen erän ratkaisua haettiin tie-breikistä, josta myös muodostui todellinen trilleri. Katkaisupeli päättyi lukemiin 11-9 Sousan hyväksi. Portugalilainen käytti neljännen eräpallonsa viedessä ensimmäisen erän. Myös Ruusuvuorella oli tie-breikissä yksi eräpallo portugalilaisen syöttäessä.

32-vuotias Sousa jatkoi toisessa erässä siitä mihin ensimmäisessä jäi. Portugalilainen onnistui murtamaan Ruusuvuoren syötön heti erän alkuun ja siirtyi erässä nopeasti 3-0 johtoon. Suomalainen kuitenkin onnistui nostamaan omaa tasoaan alun notkahduksen jälkeen. Ruusuvuoren painostus tuotti tulosta erän kuudennessa pelissä, kun Sousan kämmen leijaili pitkäksi ja suomalainen nappasi vastamurron takaisin. 22-vuotias Ruusuvuori ei nostanut jalkaa kaasulta murron jälkeen ja lopulta voitti toisessa erässä viisi perättäistä peliä. Ruusuvuoren ykkössyöttö sinetöi ottelun toisen erän 6-4.

Kolmannen erän alku noudatti samaa kaavaa toisen erän kanssa. Sousa aloitti erän vakuuttavasti ja siirtyi erässä yhden syötönmurron turvin 3-0 johtoon. Kokenut Sousa ei enää päästänyt suomalaista peliin mukaan vaan vankisti johtoaan. Portugalilainen mursi Ruusuvuoren syötön erässä toistamiseen uskomattoman rystylyönnin turvin, jonka jälkeen hän pääsi syöttämään turnauksen voitosta. Lopulta Sousa voitti uransa neljännen ATP-turnauksen lukemin 7-6(9), 4-6, 6-1.

”Tällä kertaa meni näin, mutta toivottavasti näitä finaaleja tulee lisää”

Ensimmäistä kertaa ATP-finaalissa pelanneen Ruusuvuoren oli tyytyminen toiseen sijaan.

– Tämä on tiukka hetki. Vastustajallani oli uskomaton taisteluhenki tänään ja läpi turnauksen. Onnea ja nauti hetkestä, Ruusuvuori lausui palkintoseremoniassa.

Ruusuvuori oli ylpeä taistelustaan. Erityisesti toisen erän nousu jäi suomalaiselle mieleen:

– Yritin kaikkeni ja löysin uuden vaihteen toisessa erässä. Siinä pelasin loistavasti ja jätin ihan kaiken kentälle. Kolmannen erän alkuun en saanut murtoa ja hän sen otti, minkä jälkeen oli vaikeaa. Sousa pelasi jokaisessa erässä todella korkealla tasolla, ei hänen tasonsa tippunut missään vaiheessa. Totta kai kalvaa mieltä tappio. Tällä kertaa meni näin, mutta toivottavasti näitä finaaleja tulee lisää, jatkoi Ruusuvuori.

Turnauksen mestari arvosti Ruusuvuoren otteita Intiassa, mutta samalla ymmärsi suomalaisen pettymyksen:

– Onnea Emil ja tiimisi viikostasi. Tiedän kuinka haastava tämä hetki on sinulle, olen itsekin ollut muutamat kerrat tilanteessasi. Jatka hyvää tekemistäsi, sinulle tulee lisää mahdollisuuksia ja finaaleja vastaan, Sousa lausui ottelun jälkeen.

ATP 250 | INTIA

Viimeisin suomalainen ATP-kaksinpelifinaalissa ennen Ruusuvuoren tämän päivän loppuottelua oli Jarkko Nieminen vuonna 2013 Saksassa. Nieminen on yhä ainut kaksinpelin turnausvoittoa ATP-tasolla juhlinut suomalainen.

– Otetaan positiiviset asiat matkaan tästä viikosta. Näytin huipputekemistä ja toki oli myös paljon opittavaa.

Ruusuvuori pelaa seuraavaksi Dohan ja Dubain ATP-turnaukset.

– Näiden jälkeen kotona Davis Cup. Lähdetään kaatamaan Belgia, toivottavasti yleisöä löytää paikalle.

Seuraava uutinen: Viikkoennakko 6/2022 – →