Okun kukisti Niemisen

23.9.2004  |  21:15

Israel - Suomi ensimmäisen päivän jälkeen 1-1

Tuomas Ketola aloitti Davis Cup-maaottelun Israelia vastaan Tel Avivissa mainiosti. Suomen kakkospelaajana hän kohtasi Israelin ykkösen, Harel Levyn, jonka on aiemmin voittanut kahdesti, mutta jolle hävisi 2003 Wimbledonin karsintojen toisella kierroksella. Nyt tuli voitto suoraan kolmessa erässä 6-4, 6-4, 6-3.
Ketola oli suunnitellut tarkan taktiikan, kuinka pelata huonosti rystypuolelta pelaavaa Levyä vastaan. Ketola palautti hyvin Levyn syötöt ja painosti peruspelillään israelilaista. Vain tämän yllättävät pysäytyslyönnit tuottivat Ketolalle ongelmia.
– Tiesin, että hän voi tehdä niillä 5-6 pistettä, niin kuin sitten tekikin, sillä en nähnyt, milloin ne tulivat. Hän osaa peittää sen taitavasti.
Omaan syöttöönsä Ketola ei ollut aivan tyytyväinen. Hän hävisi syöttönsä kolme kertaa, heti ottelun alussa ja kahdesti toisessa erässä.
-Siitä olen tyytyväinen, että pystyin henkisesti koko ottelun ajan kasassa. Muutaman huonohkon syöttöpelini jälkeen pystyin jälleen nostamaan pelini tasoa.
Ketolan arvokas piste avausvoitolla nousi Suomelle vieläkin arvokkaammaksi, kun Suomen ykköstykki Jarkko Nieminen hävisi kolmessa suorassa erässä Israelin kakkospeluri Noam Okunille luvuin 6-4, 7-5, 6-4.  Nieminen ja Okun aloittivat kuten Ketola ja Levy, kumpikin hävisi ottelun ensimmäisen syöttövuoronsa, Nieminen hävisi erän viimeisessä pelissä syöttönsä toisen kerran. Okun pelasi koko ottelun vakuuttavasti syöttäen hyvin ja pakottaen Niemisen jykevillä lyönneillään virheisiin.
Nieminen johti toista erää murrolla 2-0 ja vielä 4-2, mutta Okun painoi päälle ja tasoitti 4-4:ään. Kun hän oli pitänyt syöttönsä 5-4:ssä Nieminen meni puolten vaihtoon tullessaan pitkälleen kentälle. Hän oli tuntenut huimausta, mutta pystyi sitten lääkintätauon aikana palautumaan ja jatkamaan peliä. Jälleen erän viimeisessä pelissä hän menetti syöttönsä ja erä meni Okunille 7-5. Kolmannen erän alussa Okun meni 2-0 johtoon, mutta Jarkko mursi takaisin ja meni hieman myöhemmin uudella murrolla toiveita herättävästi 4-3 johtoon. Okun mursi takaisin ja uusi tempun vielä seuraavassakin Niemisen syötössä vieden erän 6-4.
– Nieminen ei pelaa perjantaina nelinpelissä, totesi kapteeni Henrik Johansén. – Olen tyytyväinen 1-1 tulokseen ensimmäisen päivän jälkeen. Israel on nelinpelissä suosikki, mutta se saakin ottaa paineet niskaansa.
Johansénin puheen todentaa fakta, että Israelin nelinpelipari Andy Ram ja Jonathan Erlich on parina ATP:n ns. Race Point-pisteissä maailman 13. paras pari. Johansén muodostaa Suomen parin kolmikosta Tuomas Ketola, Lassi Ketola ja Juho Paukku.
Israel – Suomi -ottelu jatkuu perjantaina klo 11 Suomen aikaa nelinpelillä, lauantaina pidetään tauko Yom Kippurin vuoksi ja sunnuntaina ratkaistaan maaottteluvoitto kahdessa kaksinpelissä. Jarkko Nieminen saa näin perjantain ja lauantain aikaa toipua Kiinasta saamastaan pienestä flunssanpoikasesta, joka todennäköisesti aiheutti hänen huononvointinsa torstaina.