Nylund linjatuomarina ATP- ja WTA-turnauksissa Uudessa-Seelannissa

28.1.2020  |  15:38  |  Artikkeli

Niko Nylund aloitti vuoden ikimuistoisella tavalla. Nylund pääsi linjatuomariksi ATP- ja WTA-turnauksiin Uudessa-Seelannissa, Aucklandissa. Haastattelimme nuorta tuomaria tämän kokemuksista turnauksissa.

Olit linjatuomarina kauden alun ATP- ja WTA-turnauksissa Aucklandissa. Miten pääsit mukaan?

– Sain linjatuomari-hakemuksen kyseiseen turnaukseen, täytin sen ja jäin odottamaan tuloksia. Tulin valituksi mukaan, joten varasin lennot ja majoituksen. Kun aika koitti, lähdin maapallon toiselle puolelle reissuun tuntematta ketään sieltä entuudestaan.

Kaksi isoa turnausta. Millainen kokemus kokonaisuutena?

– Erittäin hieno ja opettavainen reissu. Hienosti järjestetty turnaus, jossa oli mukana maailman parhaimpia pelaajia. Myös lämpöä ja aurinkoa riitti useana päivänä. Erittäin hieno sekä ikimuistoinen aloitus uudelle vuosikymmenelle!

Mitkä asiat nostaisit suurimpina oppikokemuksina?

– Sain paljon hyvää kokemusta eri linjojen tuomaritehtävistä sekä työskentelystä isossa, kansainvälisessä turnauksessa. Kiinnitin myös huomiota päätuomareiden työskentelyyn ja omaksuin sieltä muutamia toimintatapoja, joilla pystyn parantamaan omaa toimintaani päätuomarina. Päätuomari on vastuussa kaikesta kentällä ja sen läheisyydessä tapahtuvasta kuten pelaajista, linjatuomareista, pallohenkilöistä, kuvausryhmästä sekä yleisöstä. Näiden asioiden käsittely ja hoitaminen on erilaista riippuen turnauksen kokoluokasta.

Mitä tuomarointikalenterisi näyttää seuraavaksi?

– Tällä hetkellä olen opintoihini liittyen työharjoittelussa ravintola SAVU:ssa Berliinissä (suomalainen keittiömestari Sauli Kemppaisen yhden Michelinin tähden ravintola), joten minulta jää Suomessa pelattavat Fed Cup -kotiturnaus sekä TEHO Sport Tennisliigan finaalit välistä. Minulla on koulussa kansainvälinen vuosi ja näillä näkymin olen tänä vuonna vain kaksi kuukautta Suomessa ja loput kymmenen ulkomailla. Tämän vuoksi tuomarointikuviotkin hieman elävät. Minulla on muutamia mahdollisia turnauksia tiedossa lisää tälle vuodelle aiempien lisäksi, mutta niistä ei ole vielä varmuutta.

Milloin sinut nähdään ATP- tai WTA-turnauksen päätuomarina?

– Tein ensimmäisen ATP Challenger -tason turnaukseni päätuomarina viime vuoden loppupuolella. Teoriassa minulla on viime kesänä saamani white badge -tuomariluokituksen takia pätevyys tehdä ATP- sekä WTA-turnauksiakin, mutta siihen voi silti mennä vielä jokunen tovi. Paljon löytyy innokkaita tekijöitä ja kotimaan tuomarit menevät yleensä valinnoissa etusijalle. Meillä Suomessa isoimmat kisat ovat ATP Challenger -tasoa, joista minulta löytyy jo kokemusta. Eli ensimmäinen seuraavan tason turnaus olisi väkisinkin ulkomailla ellei Suomeen saada tulevaisuudessa ATP-turnausta.

Mikäli olet kiinnostunut tuomaroinnista ja haluaisit käydä tuomarointikoulutuksen, ole yhteydessä kilpailupäällikkö Raisa Törnroos-Heinoseen (raisa.tornroos(at)tennis.fi).

Jaa:

Seuraava uutinen: Joukkueiden kokoonpanot julkaistu… →