Nuorten maajoukkuetoiminta tehokkaasti käyntiin – tehoryhmätoiminnan organisaatiota kehitetty

4.6.2020  |  09:47  |  Seurat, Yleinen

Nuorten maajoukkuetoiminta, Porsche Junior Team Finland, jatkui koronatauon jäljiltä toukokuun 18. päivä. Kansainväliset juniorikilpailut (ITF ja Tennis Europe) ovat kuitenkin vielä tauolla ainakin heinäkuun loppuun, mutta Talin Tenniskeskuksessa pyöritettävässä nuorten tehoryhmätoiminnassa on riittänyt tekemisen meininkiä niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

Porsche Junior Team Finland käsittää nuorten maajoukkuetoiminnan 12-, 14- ja 18-vuotiaiden ikäluokissa. Lisäksi kartoitustoimintaa järjestetään alle 10-vuotiaissa ympäri vuoden. Tennisliiton organisoima maajoukkuetoiminta sisältää nuorten tehoryhmätoiminnan, jota on kehitetty ja pyöritetty viimeisimpien kahden vuoden ajan Talin Tenniskeskuksessa. Tennisliiton nuorten maajoukkuevastaava ja koulutuspäällikkö Harri Suutarinen korostaa pelaajien yksilöllistä auttamista oman potentiaalin saavuttamiseksi.

– Toiminnan keskeisenä tavoitteena on kansainvälisesti uskottavan junioripolun rakentaminen alle 12-vuotiaasta aina sinne junioreiden Grand Slam -tasolle. Tehoryhmätoiminnan ytimen muodostavat valmennustiimimme ja päivittäisvalmennuksessa olevat pelaajat. Lisäksi toiminnassa on mukana useita maamme kärkijunioreita, jotka ovat mukana erikseen sovitusti – heidän kanssaan keskiössä on tiivis yhteistyö pelaajan kotiseuran kanssa. Valmennustoiminnan lisäksi maajoukkuetoiminnan yksi näkyvimmistä puolista ovat kansainväliset kilpailumatkat.

Tehoryhmätoiminnan organisaatiota kehitetty – ”Tiimimme koostuu osaajista niin tennis- ja fysiikkavalmennuksen kuin henkisen valmennuksen osalta.”

Viimeiset kaksi vuotta Tennisliiton tehoryhmätoimintaa on kehitetty jatkuvasti vastaamaan kansainväliset kriteerit täyttävää kokonaisuutta – pelaajakeskeisyys on ollut kehittämistoimien keskiössä. Kokonaisuudessaan nuorten maajoukkueista vastaava Suutarinen kertoo olevansa tyytyväinen otettuihin kehitysaskeliin.

– Kiinnitämme huomiota niin kentällä kuin sen ulkopuolella tapahtuviin asioihin. Tiimimme koostuu osaajista niin tennis- ja fysiikkavalmennuksen kuin henkisen valmennuksen osalta.

Kevään aikana tehoryhmätoiminnassa sovittiin yksi muutos, kun päivittäisen valmennuksen tehostamiseksi aloitettiin yhteistyö HVS-Tenniksen kanssa. Nuorten tehoryhmätoiminnan päivittäisestä valmennuksesta vastaa jatkossa Saku Siivonen. Siivosen kanssa päivittäisestä valmennuksesta vastaavat valmentajat Erik Hakkarainen, Joonas Jalkanen ja Ville Tuovinen. Edelleen maajoukkuetoiminnasta, sen toimintatavoista, kehittämisestä ja valinnoista, vastaa Tennisliitto Suutarisen johdolla.

– Saku tuo paljon osaamista mukanaan ja hänen avullaan pystymme entisestään tehostamaan nimenomaan päivittäistä toimintaamme. Hän omaa laajan ymmärryksen junioritenniksestä ja sen kansainvälisestä vaatimustasosta sekä on kokenut mitä vaaditaan, että pelaaja voi ottaa aina sen seuraavan kehitysaskeleen.

Tärkeän lisän päivittäisten valmentajien rinnalle tuovat lajilegendat ja nykyiset aikuisten maajoukkuekapteenit Jarkko Nieminen ja Emma Laine. Nieminen ja Laine ovat tasaisin väliajoin mukana pelaajien kehittämisessä.

Tennisosaamisen lisäksi tehoryhmätiimin täydentävät fysiikkavalmennuksesta vastaavat Jaakko-Antti Peltola, Nikola Zujik ja Mikko Pehkonen sekä henkinen valmentaja Markus Arvaja.

Suutarinen: ”Maajoukkue- ja tehoryhmätoiminta on avointa kaikille – olemme aktiivisesti yhteydessä pelaajiin ja heidän taustoihin, mutta kannustan olemaan myös suoraan yhteydessä allekirjoittaneeseen päästäkseen mukaan toimintaan.”

Tällä hetkellä tehoryhmätoiminnan päivittäisvalmennuksessa on viisi pelaajaa: Laura Hietaranta, Stella Remander, Sade Scharlin, Otso Martikainen ja Felix Alopaeus. Suutarinen kertoo päivittäisvalmennuksen pelaajien olevan vahvalla kansainvälisellä tulospolulla.

– Kaikki ovat osoittaneet oikeaa asennetta urheilemiseen ja halua kehittyä sekä he ovat saavuttaneet hyviä tuloksia kansainvälisesti omassa ikäluokassaan. Kansainvälistä polkua katsoessamme on hyvänä mittarina Tennis Europen 12- ja 14-vuotiaiden korkeimman tason turnaukset, joissa pelaavat Euroopan parhaat. Päivittäisvalmennuksen pelaajat ovat osoittaneet kykyä pärjätä tällä tasolla, kommentoi Suutarinen.

Stella Remander

Kokonaisuudessaan pelaajia on Talin tehoryhmätoiminnassa, sisältäen päivittäisvalmennuksen pelaajat ja yksittäiset leiripelaajat, noin 15-20 kuukausitasolla. Suutarinen korostaa yhteistyön merkitystä läpi tennisyhteisön, jotta nuori juniori voi saavuttaa ja pysyä mukana kansainvälisellä kärkitasolla.

– Tehoryhmätoiminnan lisäksi jatkamme kartoitusleirien järjestämistä. Esimerkiksi Tampereella järjestetty leiritys oli todella mainio kaikin puolin. Parhaillaan suunnittelemme kesän ja loppuvuoden leirityksiä – tiedotamme näistä erikseen myöhemmin.

– Tehoryhmätoiminnan ja seurojen kanssa tehtävän yhteistyön kautta tavoitteemme on kasvattaa kansainväliset kriteerit täyttävää pelaajamääräämme. Maajoukkue- ja tehoryhmätoiminta on avointa kaikille – olemme aktiivisesti yhteydessä pelaajiin ja heidän taustoihin, mutta kannustan olemaan myös suoraan yhteydessä allekirjoittaneeseen päästäkseen mukaan toimintaan, jatkoi Suutarinen.

Tehoryhmätoimintaan otetaan kriteerit täyttäviä pelaajia mukaan ympäri vuoden. Esimerkiksi parhaillaan muodostetaan valmennusohjelmia kesän ajaksi. Ota yhteyttä Suutariseen mikäli olet kiinnostunut tehoryhmätoimintaan osallistumisesta.

Lisätiedot
Harri Suutarinen
Nuorten maajoukkuevastaava, Suomen Tennisliitto
puh. 044 775 5348
harri.suutarinen(at)pajulahti.com

NUORTEN MAAJOUKKUETOIMINNAN TAVOITTEET

  1. Tukea suomalaisia huippupolulla olevia pelaajia
  2. Olla mukana mahdollistamassa hyviä lähtöjä kansainväliseen kilpatennikseen: U14 – toiminta
  3. Tuoda pelaajien kehittäminen sekä valmentajien osaamisen kehittäminen lähemmäksi toisiaan

ARVOPOHJA

  1. Kasvun mieliala (growth mindset)
  2. Työnteon arvostaminen ja vaatimustaso
  3. Ilo ja innostus luo kehittymisen ilmapiirin
  4. Kokonaisvaltainen urheilijaksi kasvaminen

Jaa:

Seuraava uutinen: Kalastajatorpalla kruunattiin seitsemän… →