Naisten verkoston avaustapahtuma innosti ja herätti keskustelua

20.9.2020  |  20:01  |  Seurat

Naisten verkoston avaustapahtuma pidettiin lauantaina 5.9. Helsingissä Kalastajatorpan Tennisklubilla yli 30 naistoimijan voimin. Päivän aikana keskusteltiin eri teemoista yhdessä ja hikoiltiin maajoukkuekapteeni Emma Laineen, pelaajien Oona Orpanan ja Ella Haaviston sekä fysiikkavalmentaja Hanna-Leena Rauniston johdolla fysiikkatreeneissä sateen vesitettyä tenniksen pelaamisen.

Heti aamutuimaan asteli Kalastajatorpalle intoa täynnä oleva ryhmä seurojen naistoimijoita. Paikalle oli saapunut edustusta useasta seurasta ympäri Suomea. Päivä oli kaikinpuolin onnistunut, vaikkakin sade kiusasi sen verran ettei tennispelejä saatu aikaiseksi.

KUVAGALLERIA

Idea naisverkoston luomisesta sai alkunsa vuonna 2019 toteutetun seurojen naistoimijakyselyn pohjalta. 44 seuraa vastasi kyselyyn, jossa selvitettiin naistoimijoiden määrää seuratasolla eri rooleissa (valmentajat, hallituksen jäsenet, tuomarit, kilpailunjohtajat ja vapaaehtoiset). Kyselyn perusteella voidaan sanoa, että naistoimijoita löytyy seurakentältä, mutta ei läheskään samoissa määrin kuin miehiä. Esimerkiksi kyselyn mukaan joka seitsemäs päätoiminen valmentaja oli nainen ja hallituksissa naisten osuus noudatti samaa suhdetta. Kyselytutkimuksen perusteella Suomen Tennisliiton eettinen toimikunta asetti yhdeksi tavoitteistaan sukupuolten tasa-arvon vahvistamisen tenniksessä. Naisten verkoston tavoitteena on aktivoida lisää naisia seuroihin ja liiton piiriin aktiivisiksi toimijoiksi.

Esimerkiksi kyselyn mukaan joka seitsemäs päätoiminen valmentaja oli nainen ja hallituksissa naisten osuus oli vielä tätäkin pienempi. Kyselytutkimuksen perusteella Suomen Tennisliiton eettinen toimikunta asetti yhdeksi tavoitteistaan sukupuolten tasa-arvon vahvistamisen tenniksessä. Naisten verkoston tavoitteena on aktivoida lisää naisia seuroihin ja liiton piiriin aktiivisiksi toimijoiksi.

Myös kansainvälisesti katsottuna on naistoimijoiden määrä alhainen ja sukupuolten välistä tasa-arvoa edistääkseen on Kansainvälinen Tennisliitto (ITF) luonut tasa-arvo-ohjelman Advantage All. Voit tutustua ohjelmaan täältä.

Tapahtuman agendaa ja keskustelun aiheita olivat rakentamassa muun muassa Tennisliiton hallituksen Anni Tuulos ja Kirsi Lassooy sekä Emma Laine. Päivän teemoina olivat:

  • Lasten ja tyttöjen kilpatoiminnan tukeminen
  • Naisvalmentajien tukeminen
  • Naistoimijoiden tukeminen ja lisääminen
  • Liiton tapahtumien kehittäminen ja naisten verkostoituminen

Keskusteluissa nousivat esiin esimerkiksi: kilpailutoiminnan osalta joukkuemuotoisten kilpailuiden ja tapahtumien järjestäminen ja naisten ammattilaiskilpailuiden turvaaminen Suomessa (esikuvat), valmentajien ja naistoimijoiden tukemisessa nähtiin arvokkaana koulutukset ja verkostoituminen sekä naisten kysyminen mukaan toimintaan ja hallituksiin, tapahtumien ja naisten verkostoitumisen osalta koettiin tärkeänä säännölliset koulutuspäivät ja seurojen välinen yhteistyö.

Arvokkaiden keskusteluiden kaikki nostot otettiin ylös ja niitä edistetään Tennisliiton toimesta. Naisten verkoston avaustapahtuma otettiin siis erinomaisesti vastaan ja vastaavanlaisia tapahtumia järjestetään myös tulevaisuudessakin. Tarkoituksena on järjestää tapahtumia eri paikkakunnilla vuoden 2021 aikana. Tiedotamme tulevista askelmerkeistä erikseen.

Mikäli haluat kuulla lisää naisten verkoston toiminnasta ota yhteyttä Tennisliiton hallituksen jäsen Anni Tuulokseen (anni.tuulos(at)gmail.com) ja kilpailupäällikkö Raisa Törnroos-Heinoseen (raisa.tornroos(at)tennis.fi).

Jaa:

Seuraava uutinen: Viikkoennakko 39/2020 – →