Maaotteluiden euforia ja jännittyneisyys – ”Jännittäminen on ihmiselle ihan luonnollinen tunne ja niitä tulee enemmän tai vähemmän kaikille”

13.9.2022  |  20:39  |  Ennakot

Maaottelut ovat ainutlaatuisia koitoksia joukkueille, erityisesti kotiottelut ovat yksilölajin urheilijoille täysin normaalista arjesta poikkeavia tapahtumia.

– On siinä spesiaalifiilis koko viikossa ja itse otteluissa. Pelaamme yhdessä joukkueena ja yleisö on selvästi asettunut koti- ja vierasasetelmaan, tiivisti Suomen ykköskaksinpelaaja Emil Ruusuvuori.

– Nyt ei ole yksilötavoitteita, vaan muodostamme yhdessä joukkueen ja meillä on yhteinen tavoite, jatkoi kapteeni Jarkko Nieminen.

Davis Cup -otteluissa näkee yllätyksiä ja hermoja raastavia tilanteita. Yleisön tuoma lisäbuusti voivat siivittää pelaajia ennennäkemättömiin suorituksiin; Ruusuvuori koki euforisen hetken Espoo Metro Areenalla 2019 kukistettuaan Dominic Thiemin ja tuo tunne on meidän kaikkien mielessä edelleen.

Toki kolikolla on myös kääntöpuolensa. Jännitys, eli tennispelaajille tuttu termi ”kipsi”, voi iskeä kulman takaa ja silloin tulee olla valmiina reagoimaan.

Nieminen korostaa jännittyneisyyden ja sen ilmenemisen olevan yksilöllistä.

– Kaikki pelaajat ovat erilaisia ja jännittyneisyys voi ilmetä monilla eri tavoilla. Itselleni on todella paljon apua siitä, että tunnen kaikki pelaajamme pitkältä ajalta niin pelaajina kuin persoonina. Kapteenina otan huomioon ison kuvan, lähtien pelaajan lähtötilanteesta maaotteluun; sitten mukaudun yksilökohtaisesti ja pyrin auttamaan sen mukaisesti

Yksi tärkeä asia on ymmärtää koko valmistavan viikon tärkeys.

– Pidämme hyvää ja rentoa fiilistä yllä läpi viikon; siitä kaikki lähtee ja lopulta kulminoituu otteluihin.

Kapteenilla ja entisellä huippupelaajalla on selkeät vinkit niin sanotun kipsin välttämiseksi tai siitä eroon pääsemiseksi.

– Jännittäminen on ihmiselle ihan luonnollinen tunne ja niitä tulee enemmän tai vähemmän kaikille. Enemmän on kyse siitä miten niitä tunteita käsittelee. Jos huomaan pelaajan jännittävän, niin koitan korostaa konkreettisia asioita ja niiden tekemistä; ja ei ole tarpeen tai hyväksi puhua jännityksestä, vaan pistää fokuksen siihen konkreettiseen tekemiseen ja pitää asiat mahdollisimman yksinkertaisena.

Myös Nieminen kertoo tuntevansa jännitystä pelin ollessa käynnissä.

– Itselleni on jännittävämpää istua kuin pelata aikanaan. Kapteenina oloani auttaa, kuten jo totesin aiemmin, se että tunnen pelaajat niin hyvin – sieltä ei tule yllätyksiä vastaan. Suhtaudun myös otteluihin siten, että kyseessä on reilu peli ja parempi voittaa – parhaamme tehdään voiton eteen ja katsotaan mihin se riittää.

Nieminen sanoo samojen asioiden toimivan myös tavallisille harrastajille ja kilpapelaajille kipsin voittamiseksi.

– Ajatukset konkreettiseen tekemiseen. Ota pari päätavoitetta ennen treeniä tai matsia ja viimeistään sitten kun huomaat puristavasi mailasta, niin suuntaa keskittymisesi niihin; oli sitten kyseessä henkisiä, fyysisiä, teknisiä tai taktisia asioita.

Miesten maajoukkue, Porsche Davis Cup Team Finland, kohtaa Uuden-Seelannin kotikentällään Espoo Metro Areenassa 16.-17.9. Ottelun panoksena on paikka Davis Cup Qualifiers -tasolla, eli voitolla Suomi pääsisi uudestaan tavoittelemaan paikkaa maailman parhaiden maiden Davis Cup Finals -lopputurnaukseen alkuvuonna 2023.

Perjantaina ottelut alkavat klo 18.00 ja lauantaina klo 14.00.

LIPUNMYYNTI
TAPAHTUMAN INFOSIVU

Jaa:

Seuraava uutinen: Fanikysymykset: Emil Ruusuvuori… →