Louhos: ”Tuomittujen ammattilaisotteluiden määrä lähestyy kolmea tuhatta ja siihen päälle vähän yli 600 kansallista ottelua.”

18.5.2020  |  14:25  |  Yleinen

Harri Louhos

Harri Louhos on erittäin tuttu näky suomalaisissa tennistapahtumissa, niin kansallisissa kuin kansainvälisissä, jo useiden vuosikymmenten ajan. Louhoksen tuomariura alkoi jo juniorina 1970-luvulla kansallisissa kilpailuissa, 1980-luvulla alkoivat kansainväliset tuomaroinnit ja ura on jatkunut tähän päivään asti. Haastattelimme kokenutta tuomaria tämän urapolusta.

Olet tehnyt pitkän tuomariuran. Miten ja milloin kiinnostuit sekä aloitit tuomaroinnin?

– 1970-luvulla, kun olin juniori, oli kaikissa kansallisten kisojen otteluissa tuomari. Yleensä ottelun hävinnyt pelaaja määrättiin seuraavaan otteluun tuomariksi. Hävisin ensimmäisissä C-luokan kisoissani Hyvinkäällä puolivälierässä ja jouduin sitten miesten A-luokan puolivälierään tuomariksi. Vastakkain olivat Timo Peltonen ja Peter Bützow, jotka molemmat olivat tuolloin Suomen 15 parhaan joukossa ja matsi pelattiin Sveitsin montussa olevalla supernopealla Manestra-mattokentällä. Ei kaikkein helpoin startti nuorelle ensikertalaiselle.

Usein tuomitsin kisassa 2-3 ylimääräistä peliä, jos tappio tuli varhain, koska yleensä joku seurakavereista meni aina päätyyn asti ja me muut jäätiin odottelemaan autokyytiä. Junioreiden SM-kilpailuissa putosin aina alkukierroksilla, mutta monet hävinneistä halusivat lähteä heti kotiin, joten niissä sai tuomita toistakymmentä peliä ja siitä se lähti.

Miten kuvailisit urapolkuasi?

– Helsinkiin muutettuani vanhat treenikaverini Hyvinkäältä, Virtasen Pasi ja Piekkarin Lauri alkoivat pärjätä yleisissä SM-kisoissa ja minä hengailin mukana ja tuomaroin yhä enemmän matseja. 1980-luvun alussa aloin tuomita Satelliittiturnauksissa ja ensimmäiset ATP Challenger -matsit tuomitsin 1986 Hangossa. 1990 sain ITF:n kansallisen white badge -tuomariluokituksen ja tuomitsin ensimmäiset ATP-kisat Båstadissa ja Tukholmassa.

Tukholman jälkeen sain kansainvälisen tuomarin bronze badge -statuksen ja kutsun ATP:ltä lähteä tuomariksi Tourin kisoihin Uuteen-Seelantiin, Brasiliaan ja USA:han 1991 ja sillä tiellä yhä ollaan! Tourin kisoja on takana nyt 51 ja Tampereen ATP Challenger viime vuonna oli sadas Challengerini. Tuomittujen ammattilaisotteluiden määrä lähestyy kolmea tuhatta ja siihen päälle vähän yli 600 kansallista ottelua.

Keskustelua rajatuomiosta Liettuan ja Ukrainan välisessä Davis Cup -ottelussa 2013

Pelinopeus on varmaan yksi iso muuttuja urasi aikana. Mihin muutoksiin on pitänyt erityisesti sopeutua?

– Peli on tosiaankin nopeutunut ja lyönnit koventuneet. Katsoin äskettäin videon tuomitsemastani Boris Beckerin ja Jimmy Connorsin näytösottelusta Helsingissä 1991 ja olihan se aikamoista ”neppailua” nykytennikseen verrattuna, vaikka Becker olikin yksi tuon ajan kovimmin lyövistä pelaajista.

Nykyään pelin tempo on niin kova, ettei ”kylmiltään” pitkän tauon jälkeen voi lähteä isoja kisoja tuomitsemaan, vaan täytyy ylläpitää ympärivuotista rutiinia, joka kyllä nyt koronatauon aikana on lähes mahdotonta.

Useiden vuosien kokemuksella: mikä on parasta tuomaroinnissa?

– Laaja kansainvälinen kollegoiden ja ystävien verkosto.

Harri Louhos keskellä takana kollegoidensa kanssa Fed Cup -kotiturnauksessa 2019

Vinkit tuomaroinnista uraa haluaville?

– Lukekaa huolella tenniksen säännöt ja hakeutukaa tuomarikoulutuksiin ja pyrkikää tekemään mahdollisimman paljon tuomaritehtäviä. Suomessa pelattavien ATP Challenger -turnausten linjatuomaritehtävät ovat mainio startti tuomariuralle.

Tähän astisen uran paras muisto?

– Vaikea sanoa parasta, hyviä muistoja on niin paljon. Ensimmäinen otteluni Indian Wellsin keskuskentällä 1991, Davis Cup Venäjä – Espanja Vladivostokissa 2015 ja tietysti Jarkon jäähyväisottelun tuomitseminen nousevat kärkeen.

Mitä tavoitteita tulevaisuudelle?

– Tuomita mahdollisimman hyvin Tokion 2020 Paralympialaisissa, johon minut on valittu päätuomariksi, toivottavasti ne pelataan ensi vuonna. Kolmen tuhannen matsin rajan saavuttaminen olisi tavoittelemisen arvoinen rajapyykki, joka tulee jos on tullakseen. Sain kaksi vuotta sitten myös ammattilaiskisojen referee-pätevyyden ja olen tehnyt viime vuodet enemmän refereen tehtäviä kuin toiminut päätuomarina.

Harri Louhos päätuomarina Jarkko Niemisen ammattilaisuran jäähyväistapahtumassa, Final Night, Hartwall Arenalla 2015

Kiinnostuitko tuomaroinnista ja tulevista koulutuksista? Ota yhteyttä Tennisliiton kilpailupäällikkö Raisa Törnroos-Heinoseen, raisa.tornroos(at)tennis.fi

Jaa:

Seuraava uutinen: Seurasiirrot julkaistu ulkokaudelle… →