Lasten kilpailujärjestelmä – iloa ja innostumista!

6.6.2018  |  09:09  |  Seurat

Suomessa on tarjolla suuri määrä erilaisia ja eri tasoisia kilpailuja lapsille ja nuorille. Tarjolla on matalan kynnyksen seuran sisäisiä pelitapahtumia, alle 10-vuotiaiden Cinia JGP-sarjaa ja kaikkea siltä väliltä. Kokonaisuutta on ollut vaikea hahmottaa ja Tennisliitolle onkin esitetty toive kuvata selkeästi lapsen kilpailupolku ja mahdollisuudet. Yllä olevan kuvan toivotaan selkeyttävän lapsille ja vanhemmille mistä kilpailuista kannattaa aloittaa ja kuinka niissä kannattaa lapsen taitotason karttuessa edetä.

Kilpailulistauksen lisäksi kuvassa on pyritty kuvaamaan niitä taitoja ja tavoitteita, joita kuhunkin kilpailuun kuuluu. Valmentajat ovat erityisessä ja tärkeässä asemassa ohjaamassa lapsia kilpailujen pariin. Ottelut kuuluvat luonnollisena osana tenniksen harrastamiseen, ja nyt myös valmentajat voivat helpommin osoittaa mihin kilpailuun kunkin lapsen kannattaa osallistua. Myös seurojen on tärkeää pohtia, löytyykö seuran läheltä kaikkia kilpailullisia mahdollisuuksia lapsen harrastuksen tukemiseen. Mihin voisimme vielä seurana kilpailutoiminnassamme satsata?

Eri kilpailuihin linkitetyt tähtitasot tullaan vuodenvaihteessa lisäämään myös kilpailukalenteriin auttamaan kilpailujen hahmottamisessa ja valinnassa. Osallistumisoikeus joihinkin kilpailuihin tai sarjoihin rajataan iän mukaan, mutta paljon löytyy myös mahdollisuuksia osallistua pelaajan pelitason mukaan kehittäviin ja mielekkäisiin kilpailuihin. Esimerkiksi myöhemmin tenniksen aloittanut voi hyvin osallistua punaisen tai oranssin pallon kilpailuihin, vaikka olisi esimerkiksi 12-vuotias.

On tärkeää ymmärtää, että lapsi kehittyy ja motivoituu parhaiten pelatessaan kokoonsa ja taitotasoonsa nähden oikean kokoisella kentällä, sopivalla pallolla ja suurin piirtein samantasoisten vastustajien kanssa. Pelaamisessa ei saa olla liian kiire pelaamaan kokonaisella kentällä, kovalla pallolla.

Kilpailujärjestelmän kuvausta ovat kilpailutoimikunnan toiveesta olleet valmistelemassa Susanna Etumäki (GT), Timo Kunnas (HVS), Ville Juhamo (Smash), Gabor Lovro (HLK), Harri Suutarinen (STL) ja Raisa Törnroos-Heinonen (STL). Valmentajien asiantuntemus ja innostus ovat olleet ensiarvoisen tärkeitä!

Voit ladata kuvan pdf-muodossa tästä.

Jaa:

Seuraava uutinen: Tilannekatsaus – uusi… →