Kuukauden kuumat: Kenestä US Openin valtiaat?

26.8.2017  |  16:06

Kuva: All Over Press.

Rafael Nadal – paluu ykköseksi

Viime vuonna ei olisi uskonut Rafael Nadalin voivan enää palata ATP-rankingin ykköseksi. Mutta sen hän teki tällä viikolla. Kevään Ranskan avointen voiton jälkeen Nadal ei ole ollut voitokas, mutta hyvä vire voi kuitenkin johtaa mihin tahansa US Openissa. Kovalla kentällä Nadalilla korostuu kämmenhyökkäys pitkin linjaa. Kun kulkee, lähtee tämä lyönti vastustamattomasti vastustajien rystykrosseista. Nadal ei ole koskaan kohdannut Roger Federeriä US Openissa. Nyt he kohtaisivat välierässä. Viime vuonna US Openin kovat kentät olivat aiempia vuosia hitaammat. Hyvävireinen Nadal hyötyy, jos kenttien nopeus on jälleen samaa luokkaa.

***

Roger Federer – jatkuuko lento?

Roger Federer on viimeksi voittanut kolme Grand Slamia samana vuonna ollessaan 26-vuotias. Nyt hän jahtaa tätä temppua 36-vuotiaana. Federer on onnistunut tänä vuonna kaikessa, mitä on yrittänyt. Myös siinä, että lepäsi ja harjoitteli massakaudella valmistautuakseen ruoholla Wimbledonin voittamiseen. Federer kärsi Montrealin Mastersissa selkävaivasta, mutta hän on usein päässyt selkäkivuista eroon nopeastikin. Päinvastoin kuin Nadal Federer varmasti toivoisi US Openin kentistä viimevuotista nopeampia; Federerin nykyinen peli kuitenkin perustuu lähes täysin hyökkäämiseen ja isoissa määrin verkkopeliinkin.

***

Alexander Zverev – läpimurtoa jahtaamassa

20-vuotias saksalainen on voittanut tänä vuonna jo kaksi Masters-titteliä. Hän on race-pisteissä sijalla kolme ja ATP-rankingin kuudes. Puuttuu enää Grand Slam -menestys. Mitään esteitä sille ei ole, jos Zverev vain saa pidettyä henkisen puolensa kasassa. Zverev hallitsee aivan kaiken. Hän on 198-senttiseksi hyvä liikkuja, on varma ja kärsivällinen mutta silti aggressiivinen. Ykkössyöttö oli jo aiemmin hyvä, nyt hän on tullut rohkeammaksi kakkossyötössä. Työmoraali on kova ja siksikin Zverev kehittyy koko ajan. Zverevin ura on kihelmöivässä tilanteessa. Se hetki, kun hän tekee suuren Grand Slam -läpimurron, voi muuttaa tenniksen asetelmat kertaheitolla. Zverev on jo nyt parhaina päivinään jopa maailman paras pelaaja.

***

Grigor Dimitrov – lunastuvatko ikuiset lupaukset?

Bulgarialainen on tehnyt täksi kaudeksi todella rajusti töitä. Hän tuli vuoteen hyvässä kunnossa, ja vahva fyysinen kuntopohja näkyy siinä, kuinka hän on saanut vuoden toisen puolikkaan aluksi rakennettua uuden menestysputken. Cincinnatissa tuli uran ensimmäinen Masters-voittokin – toki kisassa, josta puuttui kuusi pelaajaa top 10:stä. Dimitrov on saanut aivan viime aikoina nostettua keskimääräistä ykkössyöttönsä vauhtia. Sillä on suuri merkitys pelaajalle, jonka lyöntivahvuudet ovat hyökkäyspelissä. Dimitrovin suurena haasteena on se, ehtiikö hän enää tehdä läpimurtoa ennen kuin Alexander Zverev ja muut häntä nuoremmat lupaukset nappaavat kärkisijoja haltuunsa. Dimitrovin paras hetki iskeä on juuri nyt.

***

Simona Halep – menestys kiertää läheltä

Simona Halepilla oli US Openin alla mahdollisuus nousta ensimmäistä kertaa urallaan WTA-rankingin ykköseksi, mutta se jäi tapahtumatta. Sama mahdollisuus oli jo alkukesän Ranskan avoimissa. Hänestä uhkaa tulla pelaaja, joka käy lähellä suurvoittoja ja rankingkärkeä, mutta ei ihan meinaa yltää ykköseksi. US Openissakin suurena haasteena on heti avauskierroksella dopingpannansa jälkeistä paluuta tekevä Maria Sharapova. Halep hävisi Ranskan avointen loppuottelun passiivisuuteensa. Pystyykö hän koskaan luottamaan hieman aktiivisempaan peliin niissä hetkissä, kun jotain suurta täytyisi voittaa? Taidot riittäisi, riittääkö usko siihen, että peliä voisi avata hieman enemmän?

***

Garbine Muguruza – uusi yritys hallitsijana

Espanjalaista povattiin naistenniksen uudeksi kuningattareksi viime vuoden Ranskan avointen voiton jälkeen. Vaikeaa oli kuitenkin siihen asti, kunnes hän voitti tänä vuonna toisen Grand Slaminsa Wimbledonissa. Erittäin urheilullinen pitkä nainen, jolta löytyy kaikki lyönnit voimakkaina, on ollut jatkuvasti potentiaalinen pitkäaikainen hallitsija WTA-kiertueelle. Toisen Grand Slam -voiton luulisikin vapauttavan hänet lopullisesti. US Openissa hän on selkeä suosikki. Koko kiertueen haltuun ottamisen kannalta olisi tärkeää onnistua ainakin pelaamaan hyvä kisa ja etenemään pitkälle, vaikkei voittoa tulisikaan. Enää ei pidä antaa signaalia siitä, että voitot voivat tuoda paineita.

Teksti: Janne Eerikäinen Videot: ATP World Tourin ja WTA:n You Tube -kanavat

Jaa:

Seuraava uutinen: Heliövaara ja Orpana… →