Kulikova elämänsä vireessä – ”Ajattelutapani ovat muuttuneet paljon kahdessa vuodessa.”

2.8.2021  |  13:22  |  Artikkeli

Anastasia Kulikova on elämänsä vireessä. Alkuvuoden otteet ovat nostaneet pelaajan maailmanlistalla jo parhaimmillaan sijalle 347 – nyt lukema on 353.

Kulikovan voimakkaista lyönneistä ja kovasta voitontahdosta on saatu nauttia kotimaassa erityisesti kahdessa maajoukkueen kotiturnauksessa 2019 ja 2020. Moni povasi nopeaa nousua maailmanlistalla, mutta nousu on alkanut toden teolla tämän vuoden aikana.

Dream Team menestyksen takana

Kulikova kertoo, että he ovat tiiminsä kanssa työstäneet useita asioita tammikuusta alkaen. Tiimiin kuuluvat tennisvalmentajat Stefano Luoni ja Federico Ricci sekä fysiikkavalmentaja Nikola Zujic.

– Tämä on meidän ”Dream Team”, toteaa tyytyväinen Kulikova.

21-vuotias Kulikova aloitti vuoden maailmanlistan sijalta 535. Hän aloitti kautensa poikkeuksellisen pitkällä turnausputkella Tunisiassa, jossa hän pelasi tammi-toukokuussa yhteensä kymmenen $15,000 ITF-turnausta. Tuloksena vakuuttavasti yksi turnausvoitto, kaksi loppuottelupaikkaa ja kaksi välieräpaikkaa.

– Tärkeintä oli saada itseluottamustani takaisin, siksi pelasin koko alkuvuoden Tunisiassa, vaikka olisin päässyt myös korkeamman tason turnauksiin. Pelaamalla paljon ja voittamalla aloin saada tuntumaa takaisin.

– Pelaamisen lisäksi olemme keskittyneet fysiikkatreeniin ja hioneet toki myös tennisasioita, mutta suurin kehitys on tapahtunut henkisellä puolella.

Matka uuteen ennätysrankingiin kesä-heinäkuussa – ”Tiesin pystyväni hyviin tuloksiin tälläkin tasolla, jos vain pidän itseni kasassa.”

Kesäkuussa koitti siirtyminen kovempiin turnauksiin. Mainittavan arvoinen asia on, että nouseminen maailmanlistalla pelkillä alimman tason turnausten menestyksellä on hidasta – Kulikovan hyvin menneet otteet Tunisiassa nostivat suomalaista 70 sijaa ylöspäin sijalle 465.

Heti ensimmäinen $25,000 ITF-turnaus Madridissa toi välieräpaikan ja kaksi kovaa voittoa TOP300-pelaajista. Seuraavassa saman tason turnauksessa oli tuloksena toisen kierroksen paikka. Maailmanlistan sijoitus nousi lukemaan 403.

– Tiesin pystyväni hyviin tuloksiin tälläkin tasolla, jos vain pidän itseni kasassa. Olen joskus menettänyt otettani negatiivisen itsepuhelun johdosta, nyt olen keskittynyt tukemaan ja kannustamaan itseäni kriittisillä hetkillä. Tavoitteeni on ollut nauttia jokaisesta pisteestä ja hetkestä kentällä. Kukaan ei odottanut minulta mitään, toki itselläni on odotuksia, mutta pystyin pelaamaan vapautuneesti.

Heinäkuussa Kulikova jatkoi vahvaa kulkuaan etenemällä toistamiseen välieriin $25,000 ITF-turnauksessa Portugalissa. Sitten oli jälleen uuden tilanteen paikka, eli uran ensimmäinen $60,000 ITF-turnaus. Espanjassa käydyn kilpailun tekeminen jatkui nousujohteisella tasolla, kun kovat ja nykyään entistä monipuolisemmat peruslyönnit löysivät kenttään kahden voiton ja puolivälieräpaikan arvoisesti.

Vahvat otteet nostivat Kulikovan uuteen ennätysrankingiinsa 347 (26.7.2021).

”Olen joskus menettänyt otettani negatiivisen itsepuhelun johdosta, nyt olen keskittynyt tukemaan ja kannustamaan itseäni kriittisillä hetkillä.”

Miten peli eroaa siirryttäessä korkeampiin ITF-turnauksiin?

Kulikova sanoo korkeammalla tasolla pelaamisen sopivan hänelle paremmin, sillä kilpailu on niin kovaa.

– Alemmalla tasolla pelin taso vaihtelee paljon ja ei ole yhtään rytmiä. Lisäksi peli on täysin erilaista henkisellä puolella.

– Ottelu alkaa saman tien ja jokaisesta pisteestä taistellaan. 5-0 johtoasema ei tarkoita vielä mitään, vaan ottelu päättyy vasta kättelyssä. Iso ero on myös pelaajien taktisessa osaamisessa. Jokaisella on ollut idea ja suunnitelma pelissään. Tämä on ollut todella opettavaista ja mielekästä myös minulle. Tuntuu, että olen täysin eri pelaaja viimeisimpien kovien turnausten ansiosta.

Seuraavaksi Kulikova nostaa esille kaikille tärkeän opin – tuon saman opin, jota kuulee myös muilta huippupelaajilta.

– Jokainen tappio on opettanut minulle monia asioita. Tiedän, että pystyn parantamaan ja kun saan nämä opit käyttöön, niin otan seuraavan askeleen eteenpäin.

”Tennis on päätavoitteeni, kaikki muut asiat ovat toissijaisia. Ajattelutapani ovat muuttuneet paljon kahdessa vuodessa.”

Kulikovan rankingnousua ovat osaltaan hidastaneet ammattilaiskiertueen rankingjärjestelmän uudistus vuodeksi 2019 ja edelleen käynnissä oleva koronapandemia. Kulikova kertoo tämän osaltaan olleen turhauttavaa, sillä hän kokee näiden vieneen mahdollisuuksia rankingin parantamiseen.

– Näin jälkeenpäin olen kuitenkin tyytyväinen, että nousu tapahtui näin. Olen harjoitellut ja pelannut kovaa, olen ansainnut tämän. Nyt olen paljon nälkäisempi olemaan parempi joka päivä. En ole kuitenkaan tyytyväinen vielä, sillä tiedän pystyväni nousemaan korkeammalle.

Haastattelun viimeisenä kysymyksenä on: mikä on suurin ero vuoden 2019 ja tämän hetken Anastasian välillä?

– Henkinen puoli. Olen vihdoin saanut luottamuksen peliini takaisin. Tämä oli kadoksissa pitkään, vaikka voitin turnauksen tai pelasin hyvin, niin tuntui etten ole tarpeeksi hyvä. Nyt tuntuu.

– Vuoden 2019 Nastia oli vielä nuori, joka pystyi keskittymään vain muutamiin viikkoihin vuodessa ja olemaan ammattilainen lyhytkestoisesti. Nyt pystyn antamaan kaikkeni päivästä ja viikosta toiseen. Tennis on päätavoitteeni, kaikki muut asiat ovat toissijaisia. Ajattelutapani ovat muuttuneet paljon kahdessa vuodessa. Totta kai on monia parannettavia asioita, mutta nyt tunnen olevani oikealla polulla.

Kulikova on parhaillaan Helsingissä treenaamassa. Hänen on tarkoitus palata ammattilaiskiertueelle elokuun lopussa Espanjassa, jossa hän pelaa kaksi $25,000 ITF-turnausta. Tämän jälkeen on kalenteriin laitettu kovempia palkintoarvoiltaan $60,000 ja $80,000 turnauksia.

Jaa:

Seuraava uutinen: Variston Tennis ry.… →