Richard Williamsin tähtitehdas

17.5.2015  |  14:06  |  Artikkeli

Richard Williams with Bart Davis: Black and White. The Way I See It, Atria Books, New York 2014.292 s. ISBN 978-1-4767-0420-3​​

Richard Williamsilla on kahdeksan omaa lasta; kaksi tyttöä ja kolme poikaa avioliitosta (1965-73) Betty Johnsonin kanssa, kaksi tyttöä liitosta (1980-2002) Oracene Pricen kanssa ja 3-vuotias poika vuonna 2010 solmitusta liitosta häntä 37 vuotta nuoremman Lakesha Grahamin kanssa. Oracenen myötä Williamsilla on lisäksi kolme bonustytärtä.

Williams näki sattumoisin televisiosta Romanian Virgiania Ruzicin saavan 40 000 dollarin voittosekin tennisturnauksesta. Häneen teki vaikutuksen tv-kommentaattori Bud Collinsin toteamus, että rahapalkinto tuli neljän päivän kisaurakasta. Miten kukaan nainen voi tehdä noin paljon rahaa noin lyhyessä ajassa? Williams luki kaikki käsiinsä saamat lehtijutut Ruzicin voitosta. Williamsin missioksi tuli hankkia kaksi tytärtä ja tehdä heistä tennistähtiä.

Hän kirjoitti 78-sivuisen toimintasuunnitelman ja alkoi perehtyä lajiin. Tyttäretkin syntyivät peräkkäisinä vuosina, Venus 17.6.1980 ja Serena 26.9.1981. Loppu on tennishistoriaa.

Työ tyttärien eteen on kiintoisaa luettavaa, mutta vaikutuksen tekevät Williamsin kertomukset hänen suvustaan ja omista kovista lapsuuden kokemuksistaan Louisianassa, jossa luokka- ja rotujen väliset erot olivat suuret. Williams myöntää, että häntä on vienyt elämässä eteenpäin luja luonto ja syvä viha.

Williams antaa kirjassaan 10 kohdan ohjelman menestykseen niin tenniksessä kuin elämässä yleensä. Tyttärien osalta opit ovat toimineet merkillisen hyvin.

Muita lapsiaan Williams ei kirjassa esittele, toteaa lopuksi vain, että 3-vuotiaasta Dylan-pojastaan hän ei aio tennistähteä tehdä, mihin hän ”sellaista enää tarvitsisikaan”. Pojasta tulee isän mukaan miljardööri. Williams on mielestään näyttänyt toteen, että kannattaa unelmoida suuria.

Teksti: Riitta Närhi

Jaa:

Seuraava uutinen: Maria Sharapovan ”kämmen”… →