Lendl teki Murraysta Wimbledon-voittajan

20.4.2015  |  12:36  |  Artikkeli

Mark Hodgkinson: Ivan Lendl – The Man who made Murray, Aurum Press, London 2014. 344 s. ISBN 978-1-78131-290-2​

Ennen kuin Ivan Lendlin ja Andy Murrayn tiet yhdistyivät, heillä oli monta yhteistä tekijää: kumpaakin oli valmentanut äiti ja kumpikin oli tunnettu kovana työntekijänä sekä pyrkimyksestään jatkuvasti kehittää itseään. Kummastakaan ei ollut – saavutuksistaan huolimatta – tullut suuren yleisön suosikkia eikä kumpikaan ollut onnistunut voittamaan Wimbledonin miesten kaksinpeliä.
Toinen heistä oli Tsekkoslovakiassa 1960 syntynyt kivikasvoinen, Iivana Julmaksi nimitetty, kahdeksan Grand Slam -turnauksen voittaja Ivan Lendl, toinen Skotlannissa 1987 syntynyt Andy Murray.
Brittitoimittaja ja -kirjailija Mark Hodgkinson oli yksi niistä toimittajista, jotka jo keväällä 2011 uutisoivat, että Ivan Lendl on kiinnostunut valmentamaan Murrayta, jolla oli ollut tuolloin tuloksiltaan surkea alkukausi.
Hodgkinson kirjoittaa kirjassaan yhdeksästä kuukaudesta tapaamisia, keskusteluja, kokeellisia valmennussessioita sekä Murrayn lähipiirin pohdiskeluja, jotka edelsivät yhteistyön alkamista. Valmennusyhteystyö oli menestyksekäs: Lendl valmensi skottia vuoden 2012 alusta kevääseen 2014 asti, jona aikana skotti voitti kaksinpelin olympiakultaa sekä Wimbledonin ja US Openin.
Yhtä yllättäen kuin Lendl ilmoitti kiinnostuksestaan tähän työhön, hän myös, Murrayn harmiksi, ilmoitti siitä luopuvansa. Murray jatkaa uraansa Amelie Mauresmon valmennuksessa, Lendl valmentajatyötään omassa akatemiassaan ja erillisprojekteissaan.
Sujuvasti kirjoitettu ”The Man who made Murray” luo hienosti kuvan Ostravassa syntyneestä Lendlistä ja hänen komean uransa vaiheista. Se kuvaa myös Murrayn tenniskarriääriä ja sen alkuvaiheessa vaikuttaneita taustavoimia. Harvoin saa lukea näin mielenkiintoista kirjaa pelaaja-valmentaja -yhteistyöstä.

Teksti: Riitta Närhi

Jaa:

Seuraava uutinen: Tuomi, Säätelä ja… →