Heliövaaralle uran toinen ATP-turnausvoitto – ”Nyt ollaan aika maksimeissa tunneskaalalla, aivan uskomattoman hieno tunne”

24.10.2021  |  17:02  |  Raportit

Harri Heliövaara, 32, ja hollantilainen Matwe Middelkoop, 38, juhlivat nelinpelin ATP-turnausvoittoa Moskovassa. Turnausvoitto on Heliövaaran uran toinen ATP-tasolla.

ATP250 | MOSKOVA

Ensimmäistä kertaa yhdessä pelanneet Heliövaara (nelinpelin ATP-79) ja Middelkoop (nelinpelin ATP-38) kohtasivat loppuottelussa neljänneksi sijoitetut bosnia-hertsegovinalaisen Tomislav Brkicin (nelinpelin ATP-54) ja serbialaisen Nikola Cacicin (nelinpelin ATP-41).

Finaali alkoi terävästi Heliövaaran syötönpidolla ja heti perään suomalais-hollantilainen pari mursi Brkicin syötön. Brkic/Cacic otti kuitenkin välittömästi vastamurron, kun Middelkoopin syötön oli taipuminen ja tilanteeksi kirjattiin 2-1. Seuraavaa murtoa odotettiin erän seitsemänteen peliin, valitettavasti kyseinen syöttövuoro oli jälleen hollantilaisen. Brkic/Cacic syöttivät erävoitosta 5-4 tilanteessa, mutta Heliövaara/Middelkoop mursivat takaisin kriittisellä hetkellä. Tästä rentoutuneina he pitivät syöttönsä ja kruunasivat nousunsa murtamalla vielä kertaalleen erävoitoksi 7-5.

Toisen erän alkuun oli molemmilla pareilla murtopalloja, mutta vielä ei murtoja nähty, vaan tilanteeksi 2-2. Vahvasti läpi ottelun syöttänyt Heliövaara oli ensimmäinen, johon isku kohdistui – Brkic/Cacic mursivat suomalaisen syötön puhtaasti ja siirtyivät 3-2 johtoon. Heliövaara/Middelkoop saivat kaksi murtopalloa 3-4 tilanteessa, mutta murtoa ei tullut ja lopulta vastustajat veivät erän 6-4.

Mestaruus ratkaistiin siis ottelu-tie-breikissä. Heliövaara/Middelkoop aloittivat vahvasti siirtyen 3-0 johtoon. Kuitenkin vastustajien vastaisku oli kova: seitsemän pistettä putkeen ja tilanteeksi 3-7. Brkic/Cacic eteni myös 9-6 johtoon, mutta Heliövaara/Middelkoop selvittivät kaikki ottelupallot ja tekivät unohtumattoman nousun turnausvoittoon 11-9.

– Nyt ollaan aika maksimeissa tunneskaalalla, aivan uskomattoman hieno tunne! Menimme ylös ja alas läpi ottelun. Matwe oli jo vähän hävinnyt ottelun kolmannen erän 6-9 tilanteessa, mutta niin vain pelasimme piste pisteeltä itsemme takaisin. Se oli paineeton tilanne meille, voittaminen ei ole ikinä helppoa. Kliseisesti sanoen tämä oli kuuluisa vuoristoratamainen ottelu, kommentoi Heliövaara.

– Olen hävinnyt niin monta tiukkaa ottelua tänä vuonna, että nyt se tuli moninkertaisesti takaisin tällä viikolla. Tämä tunne purkautui vahvasti ottelun ratkettua.

Heliövaara: ”Olimme hirveän samalla aaltopituudella heti alusta alkaen”

Heliövaara kertoi hänellä ja Middelkoopilla klikanneen kemiat erittäin hyvin – jopa poikkeuksellisella tavalla.

– Olimme hirveän samalla aaltopituudella heti alusta alkaen. Puhuimme paljon ja opimme paljon. Pelifilosofiamme olivat myös hyvin samankaltaiset. Molemmat nauttivat lajista ja ovat iloisia. Hieman vaikea on sanoittaa kuinka syvälle menimme viikon aikana keskusteluissamme, niin peliin liittyvissä kuin muissakin.

Kokeneelle Heliövaaralle kyseessä oli vasta uran 12. ATP-turnaus. Hän on kahdesti yltänyt loppuotteluun ja molemmilla kerroilla tuloksena on ollut mestaruus. Turnausvoiton myötä Heliövaaran sijoitus maailmanlistalla nousee uuteen ennätyslukemaan 70. Hän aloitti kauden lukemasta 111.

– Yläkanttiin on mennyt tämä kausi. Kauteen lähtiessäni tiesin olevani kunnossa, mutta että nyt minulla on jo kaksi ATP-turnausvoittoa.

Heliövaara laskeskelee uuden ennätysrankinginsa parantavan huomattavasti hänen mahdollisuuksiaan päästä suoraan sisään isoihin kisoihin.

– Esimerkiksi Grand Slameissa cut (parin yhteenlaskettu ranking, jolla pääsee pääsarjaan) on siellä noin 145. Tämä asettaa minut nyt parempaan ja itseasiassa todella herkulliseen tilanteeseen.

Heliövaara suuntaa seuraavaksi takaisin Suomeen ja pelaa seuraavan kerran 1.11. alkaen ATP Challenger -kiertueella Italiassa Lloyd Glasspoolin kanssa. Marraskuussa Heliövaara pelaa neljä Challenger-turnausta, mukaan lukien HPP Openin Helsingissä 14.-21.11.

Jaa:

Seuraava uutinen: Viikkoennakko 43/2021 – →