Heliövaara sinetöi Suomen DC-voiton Bulgariasta neljässä erässä

3.2.2013  |  19:48

Bulgarian ja Suomen Davis Cupin Eurooppa-Afrikan II ryhmän ensimmäisen kierroksen ottelun ratkaisu Sofiassa tuli kakkosten kaksinpelissä, sillä sunnuntain ensimmäisessä kaksinpelissä Bulgarian ykkönen, Grigor Dimitrov (ATP 40) otti voiton Suomen ykkösestä, Micke Kontisesta (ATP 949) luvuin 6-0, 6-3, 6-1.
Voitollaan Dimitrov tasoitti maaottelun tilanteen 2-2:een.
Bulgaria luotti jo perjantaina kakkosena pelanneeseen Alexander Lazoviin (ATP 503), joka hävisi Micke Kontiselle suoraan kolmessa erässä. Suomen kapteeni Kim Tiilikainen sen sijaan nimesi otteluun Harri Heliövaaran (ATP 562).
Ottelusta tuli pitkä ja tiukka, jonka Harri vei neljässä erässä. Hän hävisi ensimmäisen erän 4-6, mutta siinä  hänellä oli murtopallo sekä Lazovin toisessa syötössä että kuusi murtopalloa viidennessä syötössä, mutta Lazov selvitti ne ja mursi Harrin syötön erän loppuun.
Toisen erän alussa Harri otti sitten murron heti ensimmäisessä pelissä, mutta Lazovin vastamurto tuli Harrin johtaessa erää 4-3. Edettiin 6-6:een ja tie-breakiin, jota Harri johti parhaimmillaan 5-1 ja 6-2. Se tuli hänelle sitten luvuin 6-4.
Neljännen erän alussa Harri mursi Lazovin syötön kaksi kertaa. 0-4 tappioasemassa Lazov haastoi Harrin, mutta pitkäksi venynyt syöttövuoro päättyi kuitenkin Harrin nimiin. Lazov vei seuraavan peli, ja Harri pääsi syöttämään maaotteluvoittoa kotiin 5-1 johtoasemassa. Siinä hän ei kuitenkaan onnistunut, vaan menetti syöttönsä. Seuraavassa pelissä, 5-2 johdossa, Harrilla oli Lazovin syötössä kaksi ottelupalloakin, mutta bulgaari kesti. Harrin ensimmäinen Davis Cupin kaksipelin voitto kirjautui sitten hänen oman syöttönsä päätteeksi 6-3.
Bulgaria-ottelu oli Harrille kaiken kaikkiaan loistava menestys: hän otti myös ensimmäisen nelinpelin voittonsa lauantaina Henri Kontinen parinaan.
Suomi eteni 3-2 voitolla II ryhmän toiselle kierrokselle, jolla se kohtaa voittajan ottelusta Irlanti – Viro 5-7.4. Ottelu pelataan vieraskentällä, sillä Suomi isännöi maitten edellisissä kohtaamisissa sekä Viroa että Irlantia.
Lauantaisen nelinpelin jälkeen Irlanti johti ottelua 2-1.