Heliövaara / Glasspool voittivat ensimmäisen ottelunsa ATP Finaaleissa

13.11.2022  |  17:45  |  Raportit

Harri Heliövaara ja Lloyd Glasspool avasivat Torinossa pelattavan kauden päättävän turnauksen, Nitto ATP Finals:n, upealla 7-5, 7-6 (7-3) voitolla. Ottelu oli samalla koko turnauksen avausottelu. Vastassa olivat Marcelo Arevalo ja Jean-Julian Rojer. Molemmissa kauden aiemmissa kohtaamisissa, helmikuussa Dallasin – ja lokakuussa Tukholman ATP 250 turnausten finaaleissa, Arevalo ja Rojer olivat vahvempia kahdessa erässä. Nyt oli siis Heliövaaran ja Glasspoolin vuoro tuulettaa makeaa revanssia.

Ottelun ensimmäinen erä eteni molemmin puolin vahvan syöttöpelin säestämänä. Glasspool / Heliövaara olivat ensimmäisen ja ainoan kerran vaikeuksissa Heliövaaran syöttäessä tilanteessa 1-2. Suomalaisbrittiläinen pari selvisi kuitenkin 30-40 tilanteessa niukasti. Ensimmäisessä murtopallossa Arevalo / Rojer tuulettivat jo hetken aikaa onnistunutta suoritusta. Heliövaara kuitenkin haastoi takaviivan läheisyyteen pudonneen Arevalon lyönnin ja se kannatti. Videotarkistus osoitti pallon lopulta olleen niukasti yli takaviivan. Toisen murtopallon Glasspool / Heliövaara selvittivät onnistuneella syöttö–volley kuviolla. Heliövaara alusti pisteen hyvällä ykkössyötöllä ja Glasspool sinetöi sen verkolta. Seuraavia murtopalloja saatiin odottaa aina 5-5 tilanteeseen asti. Tällä kertaa vuorossa olivat Glasspool / Heliövaara. Ensimmäiset kaksi murtopalloa jäivät käyttämättä, mutta kolmas kerta toden sanoi. 6-5 johdossa Heliövaaran syöttövuoro sujui vakuuttavasti ja tulostaululle kirjattiin lukemat 7-5.

Toisessa erässä syöttövuorot olivat pääosin ensimmäistä erää tasaisempia. Kumpikaan pari ei kuitenkaan päässyt erässä murtopalloille asti. Erän ratkaissut tiebreak alkoi puolestaan kahdella minibreikillä. Ensin olivat vuorossa Glasspool / Heliövaara ja sen jälkeen Arevalo / Rojer. 1-1 tilanteesta Glasspool / Heliövaara karkasivat kuitenkin 4-1 johtoon eivätkä päästäneet vastustajia enää kahta pistettä lähemmäksi. Ottelu ratkesi Glasspoolin syöttäessä tiebreikin tilanteessa 6-3. Glasspoolin kakkossyötön ja Heliövaaran kahden upean refleksivolleyn jälkeen, pari pääsi tuulettamaan ATP Finaali -turnauksen avausottelun voittoa tunnin ja 31 minuutin taistelun jälkeen.

Heliövaara oli tyytyväinen voittoon, mutta edelleen tähtäin on pidemmällä

Heliövaara kommentoi ottelua luonnollisesti hyvillä mielin alkuillasta.

– Oli kyllä hyvä ottelu meiltä tänään Lloydin kanssa. Toteutettiin sovittua taktiikkaa kurinalaisesti alusta loppuun. Syöttöpeli oli tarkkaa ja palautuspeli tarpeeksi aktiivista, mikä palkittiin kummankin erän lopussa.

Turnaus sai parhaan mahdollisen alun. Heliövaara kuitenkin muistuttaa, että tavoitteet ovat vieläkin korkeammalla.

– Mahtavat fiilikset tottakai avata finaaliturnaus voitolla, mutta edelleen tähtäin on pidemmällä. Kaikki ottelut ovat voitettavissa, joten jatketaan piste kerrallaan eteenpäin.

ATP Finaali -turnauksen nelinpeli pelataan kahdessa neljän parin lohkossa. Alkulohkossa kaikki parit pelaavat toisiaan vastaan ja kaksi parhaiten sijoittunutta etenevät semifinaaleihin. Heliövaara / Glasspool kohtaavat lohkovaiheessa vielä seuraavat parit: Rajeev Ram / Joe Salisbury ja Marcel Granollers Horacio Zeballos.