Harrastekilpaileminen osaksi kilpailujärjestelmää – ”Ässä avartaa harrastusta ja kilpailumahdollisuudet ovat kattavat jo pienestä pitäen”

7.11.2022  |  09:21  |  Artikkeli, Seurat

Tulevasta kilpailunjärjestelmän uudistuksesta on käyty useita keskusteluja seurojen kanssa syksyn aikana. Erityisesti keskiössä on ollut harrastekilpailemisen linkitys osaksi kilpailujärjestelmää.

Tasopistelaskennan laajentaminen Ässässä ylläpidettäviin seurakilpailuihin ja hallisarjoihin, sekä pelaajien linkittäminen jo harrastuksen alkuvaiheessa osaksi kilpailujärjestelmää edellyttää seuroilta tulevana vuonna toimintatapojen muutosta. Syksyn aikana onkin järjestetty suuri määrä seurakohtaisia sekä alueellisia koulutuksia erityisesti valmentajille, jotka seuratapahtumia ylläpitävät. 

Useat seurat ovat sitoutuneet viemään seurakilpailunsa Ässään vuoden vaihteesta alkaen. Iloksemme muutamat ovat tarttuneet mahdollisuuteen heti. Yhtenä esimerkkinä HVS-Tennis, joka näkee muutoksessa paljon hyötyjä. HVS:n juniorivalmennuspäällikkö Anders Wallen on ottanut uudistuksen hyvillä mielin vastaan.

Pelaajien ja vanhempien on hyvä oppia käyttämään Ässää heti tennisharrastuksen alkuvaiheessa. Ässä avartaa harrastusta ja kilpailumahdollisuudet ovat kattavat jo pienestä pitäen. Siksi olemme ottaneet sen käyttöön seuran sisäisiin kisoihin, jossa nuorimmat pelaajat voivat olla jopa 4-5 vuotiaita.  

Seuran kilpailutapahtumien siirtäminen Ässään – Ollikaisen vinkit

HVS on halunnut panostaa entistä enemmän kilpailutoimintaan ja seuran sisäisten kilpailutapahtumien siirtämiseen Ässään. Minna Ollikainen palkattiin seuraan syksyllä, ja hänen yhtenä keskeisenä tehtävänä on ollut juuri seurakilpailujen siirtäminen Ässään ja varmistaa laadukkaat tapahtumat pelaajille.

Ollikaisen johdolla on tehty huolellinen valmistautuminen ja suunnitelma toimintatavan muutokseen. Seuran suositut junioritapahtumat – Rush Slam ja Subway Challenge – siirtyivätkin lokakuun lopussa Ässään. Näissä ensimmäisissä Ässässä ylläpidettävissä kilpailuissa oli mukana yli sata junioria. Alta löydät Ollikaisen mietteet ja vinkit seurakilpailuiden viemisestä Ässään: 

  • Kisojen perustaminen Ässään on samanlaista kuin minkä tahansa kisan perustaminen. Itse perustaminen ei vie paljoa aikaa, mutta kaikki yksityiskohdat tulee miettiä etukäteen hyvin. Laadukkaan tapahtuman järjestämiseksi seuran tulee suunnitella kuinka monta pelaajaa kilpailuun mahtuu mukaan, miten pelejä pelataan ja miten varmistetaan riittävä määrä pelinvalvojia tapahtumaan.
  • Pelurit ja heidän vanhempansa löysivät Ässän hyvin. Tuli todella vähän tapauksia, joissa Ässään rekisteröityminen ei onnistunut omin voimin. Tässäkin viestintä ja etukäteen annetut ohjeet olivat avain asemassa. 
  • Rush Slam ja Subway Challenge -kilpailuita on pyöritetty jo pitkään ja niille on löydetty toimivat kisakonseptit. Minua mietitytti miten saamme Ässän venymään ja taipumaan meidän hyvään konseptiin, mutta Ässä yllätti positiivisesti ja saimme kisat vietyä läpi vanhalla tutulla formaatilla.  
  • Kilpailussa pelinvalvojat ottivat tulokset ylös, lähettivät ne minulle kilpailunjohtajalle ja siirsin tulokset Ässään. Useat pelit päättyivät samanaikaisesti, jonka vuoksi kilpailutoimisto olisi ruuhkautunut liikaa. Toisaalta pelin peluuttaminen olisi hidastunut, jos pelaajat olisivat käyneet välissä kertomassa pelin tuloksen.  
  • Kaiken kaikkiaan ohjeistaminen joka kohdassa on ensiarvoisen tärkeää ja kisajärjestäjän ennakointi erilaisten tilanteiden varalta. On mietittävä mahdollisia ongelmakohtia jo etukäteen ja luotava niiden varalle suunnitelma. 

KILPAILU- JA TASOJÄRJESTELMÄN UUDISTUS 2023

Tennisliitto järjestää loppuvuonna vielä yhden ”Seurakilpailut Ässään” -koulutuksen. Koulutus on webinaari ja sen aiheina on kilpailujärjestelmän uudistus, seurakilpailujen ylläpito Ässässä sekä Plannerin perusteet. Koulutus järjestetään ma 12.12. klo 9-12. Ilmoittautumiset: toimisto(at)tennis.fi viimeistään viikko ennen koulutusta. 

Jaa:

Seuraava uutinen: Viikkoennakko 45/2022 – →