Häirintävapaa urheilu -koulutuskiertue urheiluseuroille

13.2.2020  |  09:13  |  Seurat

Viimeaikaiset uutisoinnit ovat osoittaneet, että urheilussa esiintyy niin häirintää kuin muuta epäasiallista käytöstä. Tärkeää on, kuinka urheilu vastaa tähän haasteeseen. Tarvitaan entistä paremmat keinot niin rikkomusten ennaltaehkäisyyn kuin niihin puuttumiseen. Ensin ilmiö pitää kuitenkin tunnistaa.

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry, Väestöliitto ja Suomen Olympiakomitea järjestävät yhteistyössä liikunnan aluejärjestöjen kanssa koko maan kattavan koulutuskiertueen urheiluseuroille. Koulutuksen tavoitteena on lisätä urheiluseurojen valmiutta ennaltaehkäistä ja puuttua niin häirintään kuin muuhun epäasialliseen käytökseen. Koulutuksessa annetaan erilaisia käytännön toimintamalleja, jotka auttavat häirintävapaan urheilun edistämisessä.

– Toivomme, että lajiliitot viestivät aktiivisesti seuroilleen koulutuskiertueesta. Alueellinen koulutus tavoittaa kattavasti eri lajien seuroja, ja käytännön läheisessä koulutuksessa pystymme antamaan konkreettisia toimintaohjeita urheiluseuroille. Vastavuoroisesti saamme arvokkaita näkemyksiä seuratoimijoilta, jotka auttavat kehittämään toimintaa kohti häirintävapaata urheilua, SUEKin koulutuspäällikkö Piia Pöyhönen sanoo.

Koulutus on suunnattu niin urheiluseurojen hallituksen jäsenille, seuran hallinnon työntekijöille kuin valmentajille. Koulutuksen jälkeen seurat osaavat luoda oman toimintamallinsa ennaltaehkäisyyn ja mahdollisten häirintätapausten varalle.

Koulutuspäivät

5.2. Kymenlaakson Liikunta, Kouvola
24.3. Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu, Lappeenranta
2.4. Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu
7.4. Lapin Liikunta, Rovaniemi
23.4. Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu, Turku
25.-26.4. Keski-Pohjanmaan Liikunta, Kalajoki
29.4. Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu, Pori
5.5. Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu, Lahti
16.5. Hämeen Liikunta ja Urheilu, Tampere
8.9. Keski-Suomen Liikunta, Jyväskylä
22.9. Pohjois-Karjalan Liikunta, Joensuu
6.10. Pohjois-Savon Liikunta, Varkaus

Tarkemmat tiedot koulutuksesta julkaistaan aluejärjestöjen sivuilla.

Lähde: Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry

Ohjeistus: Kuinka toimia ja mihin kertoa häirintätilanteista?

Häirintätilanteisiin tulee aina puuttua. Alla ovat muistilistat niin seurojen kuin pelaajien näkökulmista

Muistilista pelaajalle häirintätapauksissa

Mikäli olet joutunut tai tiedät toisen joutuneen minkäänlaisen häirinnän uhriksi, kerro asiasta välittömästi luotettavalle aikuiselle, kuten vanhemmillesi, esimiehellesi, seurasi toiminnanjohtajalle, seurasi puheenjohtajalle tai Suomen Tennisliitolle. Suosittelemme olemaan kuitenkin yhteydessä SUEK:iin joko suoraan tai nimettömästi ILMO-palvelun kautta.

Muistilista seuralle

  • Kun palkkaat valmentajia/ohjaajia, jotka toimivat lasten kanssa, selvitä rikostausta ja mahdollisuuksien mukaan myös muita taustatietoja. Tarkista taustat, vaikka kyseessä olisi vapaaehtoistoimija (ei työntekijä).
  • Perehdytä kaikki seuran toimijat (työntekijät, vapaaehtoiset, luottamushenkilöt) siten, että he osaavat toimia määräysten mukaisesti ja eettisesti kestävällä tavalla.
  • Valvo ja seuraa toimintaa. Suhtaudu kaikkiin epäilyihin vakavasti mutta käsittele asiat luottamuksellisesti.
  • Puutu heti mahdollisiin kiusaamis- tai häirintätapauksiin sekä muihin epäkohtiin. Tarvittaessa kysy apua Tennisliitosta tai Suomen urheilun eettiseltä keskukselta.
  • Kerro seurassa oleville miten voi ilmoittaa mahdollisista väärinkäytösepäilyistä

Jaa:

Seuraava uutinen: Tennisliiton organisaatiossa muutoksia… →