Etelä-Afrikka johtaa 2-0 Davis Cup-ottelua Pretoriassa

8.5.2010  |  11:37

Etelä-Afrikka oli tyly isäntä perjantaina Suomelle Pretoriassa, kun maitten välinen Davis Cupin Eurooppa/Afrikan I ryhmän toisen kierroksen ottelu käynnistyi kahdella kaksinpelillä.
Isäntien ykkönen Izak van der Merwe (ATP 217) otti voiton neljässä erässä ja kolmessa tunnissa kolmessa minuutissa luvuin Suomen kakkosena pelanneesta Harri Heliövaarasta (ATP 495) 6-3, 6-4, 3-6, 6-3. Etelä-Afrikan kakkoselta, Rik De Voestilta (ATP 291) vei neljä tuntia ja vartti sekä viisi erää voittaa vieraitten ykkönen, Jarkko Nieminen luvuin 5-7, 6-3, 6-2, 5-7, 6-3.
Etelä-Afrikka on nyt 2-0 johdossa eikä tarvitse kuin yhden voiton jäljellä olevista kolmesta ottelusta mennäkseen maailmanlohkon karsintoihin.
– Nyt on vaikeaa, voitettava loput kolme peliä ja Etelä-Afrikalla on hyvä nelinpelipari, totesi kapteeni Kim Tiilikainen. – Eteläafrikkalaiset pääsevät pelaamaan rennosti 2-0 johdossa, mutta me pelaamme ja taistelemme loppuun asti.
Sekä Harrilla että etenkin Jarkolla oli otteluissaan saumat voittoon, mutta nyt niitä ei tullut.

Heliövaaralla mahdollisuutensa

-Harmittaa, etten saanut jalkoja liikkeelle, huokasi Harri Heliövaara Izak van der Merwelle kärsimänsä tappion jälkeen. – Pallo karkaa korkeassa ilmanalassa helposti, jos ei ole huolellinen jalka-asentojen kanssa.
-Minulla oli omat mahdollisuuteni ottelussa, vaikka aloitin huonosti. Olin hieman hermostunut, mutta kolmannessa erässä löysin oman rytmin. Neljännen erän alussa huomasin, että Izak oli hieman väsynyt, mutta erän keskivaiheilla keskittyminen hieman herpaantui, pelasin liian rennosti ja van der Merwe pääsi taas mukaan
Toisessa erässä Harrin johtaessa 3-1 pelattiin hänen syötössään 20 pistettä.
-Taitaa olla pisin pelaamani peli ikinä, totesi Harri, joka perjantaina pelasi elämänä ensimmäisen nelieräisen ottelu.
Heliövaara totesi, että hän odotti van der Merwen syötön olevan vielä pahempi kuin mitä se oli. Hän kertoi pystyneensä ”lukemaan” hyvin, mihin van der Merwe syöttää.
-Takaa häneltä tuli yllättäviä ”läpsäyksiä”, oli vaikea hyökätä häntä vastaan.
-Omaan ykkössyöttööni olin todella pettynyt. Se ei tänään vaan pudonnut niin kuin olisi pitänyt.
-Harri pelasi parhaiten kolmannessa ja neljännessä erässä, totesi van der Merwe ottelun jälkeen. – Itselleni oli tärkeää saada peli poikki neljännessä erässä. Volleyni petti tässä pelissä, mutta sain onnekseni aina jotain aikaan, kun tarvittiin.

Nieminen ei nimennyt syytä tappiolle

-En halua väheksyä Rikin peliä, hän syötti hyvin, ykkössyöttöprosentti oli koko ottelun ajan korkea ja palautti hyvin, mutta omaan pelini en todellaan ole tyytyväinen, sanoi Jarkko Nieminen. – Syötin alussa hyvin ja se on tässä korkeassa ilmanalassa etu. Lopussa syöttö ei kulkenut ja tein muutenkin liikaa pakottamattomia virheitä, joita De Voest puolestaan ei juurikaan tehnyt.
Jarkon peli näytti väkinäiseltä ja sen hän myös vahvisti:
-Joka asiaan, käsiin, jalkoihin, oli pakko kiinnittää huomiota, että ne olisivat toimineet.
Mitään erityistä syytä hän ei siihen osannut antaa.
Rik De Voestin vasenta jalkaa hierottiin jokaisessa puoltenvaihdossa neljännen erän lopusta lähtien.
-Katsomo ei varmaan voinut kuvitellaan, mitä vasenta jalkaa kramppasi, sanoi De Voest. – Mielestäni hallitsin häntä paremmin korkean ilmanalan pelin. Koetin saada palloihin korkeutta hänen rystylleen, ja aiheuttikin hänelle ongelmia.
Voitto Niemisestä on De Voestin uran paras juttu.
-Olen urani loppusuoralla. Mikäli olisikaan parempaa, kun ottaa kotiyleisön edessä voitto Davis Cupissa vieraiden ykkösestä, joka on parhaimmillaan ollut top 20-pelaaja.
Yleisöä tosin oli paikalla parhaimmillaan vain parisen sataa.
-Helsingissä Kevin Anderson voitti kaksi vuotta sitten Jarkon, nyt minä pystyin samaan ja se tuntuu todella hyvältä.
Etelä-Afrikan kapteeni John-Laffnie de Jager kertoi, että perjantai-iltana De Voestin jalat hoidetaan hyvään kuntoon lauantaista nelinpeliä varten, jossa tämän parina on Wesley Moodie, ATP-nelinpelirankingin yhdeksäs.
-En ole vaihtamassa kokoonpanoa, totesi de Jager.  – Tiedä sitten, mitä Suomi tekee. Lähdemme hakemaan voittoa lauantaina riippumatta siitä, kuka Suomella pelaa nelinpelissä.
Moodie ja De Voest pelaavat Davis Cupissa ensimmäistä kertaa parina kuten Jarkko Nieminen ja Harri Heliövaara. Ottelu alkaa Pretoriassa klo 13 Suomen aikaa.

Seuraava uutinen: Etelä-Afrikka menee DC:n… →