Etelä-Afrikka ja Ukraina DC:n I ryhmään

22.9.2008  |  13:05

Davis Cupin kaaviot arvotaan 23.9.

Suomen viime huhtikuussa Davis Cupin Eurooppa-Afrikan II ryhmän ensimmäisellä kierroksella 3-2 Talissa voittanut Etelä-Afrikka nousee maanosan I ryhmään ensi vuodeksi. Etelä-Afrikka voitti heinäkuussa toisella kierroksella kotikentällään Tanskan ja kolmannella kierroksella 19-21.9. vieraskentällä Monacon 3-2.
Ihan helposti ei voitto Monacosta tullut, sillä maaottelun avausottelussa Kevin Anderson joutui pelaamaan viisi erää Monacon kakkosta, Benjamin Balleretia, vastaan. Ratkaisevan erän Anderson voitti kuitenkin 6-0. Eteläafrikkalaiset menivät 2-0 johtoon, kun Rik de Voest voitti Monacon ykkösen, Jean-Rene Lisnardin neljässä erässä. Etelä-Afrikan mainio nelinpelipari Jeff Coetzee/Wesley Moodie hajosi Moodie sairastumiseen. Coetzee ja Izak van der Merwe hävisivät neljässä erässä monacolaisparille Guillaume Couillard/J-R Lisnard. Ykkösten ottelussa Lisnadr tasoitti maaottelun 2-2:een voittamalla Andersonin suoraan kolmessa erässä. de Voest ratkaisi Etelä-Afrikalle voiton kukistamalla kakkosten ottelussa Balleretin 7-5, 6-2, 6-1.
Toinen Eurooppa-Afrikan II ryhmästä ykköseen noussut on Ukraina, joka voitti kotikentällään Dnipropetrovskissa Portugalin 5-0. Portugalilaiset voittivat koko maaottelussa vain kaksi erää.

I ryhmän putoamiskarsinnat

Vuoden 2007 heinäkuussa Suomen Tampereella voittanut Latvia eteni samana vuonna II ryhmän nousukarsintoihin ja nousikin täksi vuodeksi I ryhmään. Latvia hävisi ensimmäisellä kierroksella viime helmikuussa Makedonialle vieraskentillä 1-4 ja joutui putoamiskarsintoihin. Latvia ja Italia kävivät kovan taistelun viime viikonloppuna I ryhmässä säilymisestä Montecatinissa, Italiassa ja pidemmän korren veti Italia. Ratkaisevassa viidennessä ottelussa Italian kakkonen Potito Starace voitti Andis Juskan suoraan kolmessa erässä ja varmisti näin maaotteluvoiton 3-2. Latvia pelaa ensi vuonna II ryhmässä samoin kuin Georgia, joka hävisi vieraskentällä Minskissä Valko-Venäjälle 0-3. Minskissä satoi ja sunnuntain ensimmäinen kaksinpeli jätettiin kesken eikä toista yritettykään pelata, koska maaottelu oli jo kahtena ensimmäisenä pelipäivänä ratkennut valkovenäläisten hyväksi.

III ryhmän nousijat

Eurooppa-Afrikan III ryhmän ottelut pelattiin jo keväällä keskitetysti kahdella paikkakunnalla. Huhtikuussa Plovdivissa, Bulgariassa pelatusta kahdeksan maan turnauksesta II ryhmään nousivat Bulgaria ja Montenegro, ryhmään jäivät Turkki, Madagaskar, Norsunluurannikko ja Zimbabwe.
Toinen ryhmä pelasi toukokuussa Jerevanissa, Armeniassa ja siitä nousivat Moldova ja Liettua. Ryhmään jäivät Norja, Bosnia ja Hertsegovina, Viro, Andorra, Armenia ja Ghana.