Ennakkoasetelmat naisten TEHO Sport Tennisliigan kauteen

30.9.2020  |  08:20  |  Ennakot

Naisten TEHO Sport Tennisliigassa on mukana kahdeksan kovaa joukkuetta. Kaikki Tennisliigan (kaudesta 2011-2012 alkaen) aiemmat mestaruusjoukkueet ovat jälleen muutaman vuoden tauon jälkeen mukana Oulun Verkkopalloseuran noustua takaisin ylimmälle sarjatasolle.

Tässä artikkelissa pureudutaan sarjan joukkueisiin ja tilastoihin kaudesta 2011-2012 alkaen. Tennisliiga-kausi alkaa kuukauden kuluttua – katso otteluohjelma täältä.

Smash palasi mestariksi

Hallitsevana mestarina kauteen lähtee helsinkiläinen Smash, joka marssi Ella Haaviston, Stella Remanderin sekä Piia Suomalaisen johdolla runkosarjan kolmannelta sijalta mestariksi. Tasainen välierä Smash-Kotkaa vastaan ratkesi vasta nelinpelin kolmannessa erässä, mutta finaalissa Grani Tennis kaatui suoraan 2–0.

Mestaruus oli kestomenestyjälle ensimmäinen sitten kauden 2013-2014. Smash on kuitenkin ollut kolmen parhaan joukossa yhtä vaille jokaisena kautena vuodesta 2011 lähtien! Menestyksen tukipilarina on ollut ennen kaikkea Piia Suomalainen, joka hallitsee sarjan kaikkien aikojen tilastoja selvästi.

Smashin historian valossa mikä tahansa muu lopputulos kuin mestaruus lienee pettymys. Naisten Tennisliigan kestomenestyjä lähteekin tavoittelemaan peräti viidettä mestaruuttaan.


Ella Haavisto, Smash

Mitalitaistelussa riittää joukkueita

Kauniaisista ponnistava Grani Tennis ylsi viime kaudella seurahistorian ensimmäistä kertaa Tennisliigan finaaliin. Smash vei kuitenkin tällä kertaa voiton. Runkosarjan voittanut GT kunnostautui läpi kauden erityisesti nelinpelissä: kuusi runkosarjassa pelattua ja ainoa pudotuspeleissä pelattu nelinpeli päättyivät kaikki GT:n voittoon.

Kolme kertaa peräkkäin välieriin edennyt GT lähtee kauteen varmasti mestaruus mielessä. Kantona GT:n kaskessa on kuitenkin hallitseva mestari Smash, jonka espoolaiset ovat viimeksi kyenneet voittamaan kaudella 2015–2016.


Ella Tuomela, GT

Kolme edellistä mestaruutta ottanut ja kuusi kertaa neljän parhaan joukkoon sijoittunut HVS-Tennis jätettiin viime kaudella viidenneksi eli pudotuspelien ulkopuolelle. HVS onnistui voittamaan neljästä kärkijoukkueesta kaksi, mutta se ei riittänyt viemään joukkuetta jatkoon.

HVS:n kärkipelaajiin kausi aiemmin lukeutunut Oona Orpana vaihtoi Smash-Kotkaan, ja koko kaudella 2018–2019 yhteensä vain yhden erätappion kärsineet Anastasia Kulikova ja Laura Hietaranta eivät viime kaudella pelanneet HVS:n riveissä otteluakaan, joten helsinkiläisseura lähti kauteen selvästi aiempaa kapeammalla ringillä. Tuloksena oli kolmen mestaruuden putken katkeaminen. Nyt tavoitteena on varmasti palata mitalipeleihin vuoden tauon jälkeen.

Tampereen Tennisseura eteni viime kaudella jälleen kerran neljän parhaan joukkoon. Niukkaakin niukempi välierätappio suisti kuitenkin tamperelaiset pronssiotteluun, joka päättyi häviöön. TaTS on kaudesta 2011-2012 lähtien ollut viisi kertaa finaalissa, tuloksena yksi mestaruus, ja yhtä vaille joka kerta neljän parhaan joukossa. Ainoa poikkeus tapahtui kaudella 2018–2019, jolloin tasainen runkosarja päättyi kuudenteen sijaan vain pisteen päähän kolmossijasta.

TaTS on HVS:n, Smashin ja Smash-Kotkan lisäksi ainoa seura, joka on pelannut Tennisliigassa jokaisena sen kautena 2011-2012 kaudesta lähtien. TaTS:n lisäksi ainoastaan Smash on kyennyt olemaan niistä yhtä vaille jokaisena neljän parhaan joukossa. Tamperelaisella kestomenestyjällä on kuitenkin tasaisesta suorittamisesta huolimatta vain yksi mestaruus – toistaiseksi.

Pronssille viime kaudella ylsi Smash-Kotka, joka eteni ensimmäistä kertaa neljän parhaan joukkoon sitten kauden 2015–2016. Nykymuotoisen Tennisliigan aikana neljä kertaa välieriin edenneet kotkalaiset jahtaavat kuitenkin edelleen ensimmäistä finaalipaikkaansa.

Viime kaudella Smash-Kotkaa tähdittivät muun muassa Venla Ahti ja Oona Orpana, joka ei hävinnyt koko kaudella kaksinpelissä erääkään. Välierän ratkaisseessa nelinpelissä Orpana kärsi liigakauden ensimmäisen tappionsa, kun hän hävisi Ahdin kanssa Smashin kaksikolle kolmessa erässä. Smash-Kotka ei ole kyennyt Tennisliigan historiassa vielä kertaakaan voittamaan viime vuoden finalisteja Smashia ja GT:tä. Joko olisi aika katkaista tappioputket?


Venla Ahti, Smash-Kotka

OVS jälleen pääsarjassa

Oulun Verkkopalloseura nousi Tennisliigaan kolmen I-divisioonassa vietetyn kauden jälkeen. Kauden 2015–2016 mestari jäi heti mestaruutensa jälkeisellä kaudella sarjan viimeiseksi ja putosi, mutta I-divisioonan kakkossija edellisellä kaudella ja TVS:n kukistaminen karsinnoissa palauttivat oululaiset parin välivuoden jälkeen pääsarjaan.

Alkava kausi on OVS:lle neljäs pääsarjassa. Kolme aiempaa kautta ovat tuoneet mestaruuden, välieräpaikan sekä viimeisen sijan. Sarjanousijalle ei ole luvassa helppoja otteluita, ja sarjapaikan uusiminen olisi varmasti tyydyttävä lopputulos.


Heidi Sarkkinen, OVS

Toinen nousijoista on Espoon Verkkopalloseura, joka voitti viime kaudella I-divisioonan. Sarjavoitto ratkesi jännittävien vaiheiden jälkeen vasta viimeisellä kierroksella. Espoolaiset pelasivat ylimmällä sarjatasolla viimeksi kaudella 2014–2015, ja seurahistorian paras sija on kausi aiemmin tullut kuudes sija.

EVS pelasi edellisen kauden kahden pelaajan voimin: Satu Kyyrä ja Anni Poikola pelasivat kaikki sarjavoittajan ottelut. Heistä Kyyrä oli kaksinpeleissä lyömätön eikä antanut vastustajille erääkään. Molemmat pelasivat Tennisliigassa jo EVS:n edellisinä liigakausina.

Kärkijoukkueita haastaa myös Åbo Lawn-Tennis Klubb, joka kolmen peräkkäisen välieräpaikan jälkeen jäi viime kaudella kuudenneksi. Kauden 2018–2019 hopean vaihtuminen kuudenteen sijaan ja mitaliputken päättyminen oli varmasti pettymys kaarinalaisille.

Varsinkin nelinpelit tuottivat vaikeuksia: vain yksi kuudesta päättyi ÅLK:n voittoon ja eräsuhde oli musertava 3–11. Kaksinpeleistä puolet kääntyi ÅLK:lle, ja etenkin Saara Aerila oli nainen paikallaan. Hän onnistui kauden aikana voittamaan tärkeitä tasaisia otteluita seuralleen.

Jaa:

Seuraava uutinen: Ennakkoasetelmat miesten TEHO… →