Dokumentointi ja sparraaminen valmentajan kehittymisen keskiössä – ”Janin ohjausta ja mentorointia pidän kaikin puolin todella arvokkaana”

2.4.2024  |  12:09  |  Ennakot

Tiedon jakaminen. Tiedolla oppiminen.

”Jos ja kun otamme data-analytiikkaa haltuun, voi siitä muodostua merkittävä kilpailuetu”, näin totesi Tennisliiton huipputennis- ja tapahtumapäällikkö Roope Kailaheimo maaliskuussa Talissa järjestetyn data-analytiikkaan keskittyneiden päivien jälkeen.

TUTUSTU UUTISEEN DATA-ANALYTIIKASTA

Saksalainen huippuvalmentaja Jan de Witt on kouluttanut kahdeksaa suomalaista tennisvalmentajaa noin vuoden ajan. De Wittin johdolla on tutustuttu huipputenniksen maailmaan ja sen vaatimustasoihin niin lähi- kuin etäjaksojen avulla. Piia Suomalainen ja Ville-Petteri Ahti ovat olleet erittäin tyytyväisiä kehitysohjelman sisältöihin ja erityisesti jatkuvaan yhteydenpito-mahdollisuuteen Aktenplatz-järjestelmän avulla.

”Janin ohjausta ja mentorointia pidän kaikin puolin todella arvokkaana. Hän jaksaa aina kommentoida ja jakaa omia ajatuksiaan, vaikka onkin todella kiireinen”, kiitteli Suomalainen.

Piia Suomalainen valmentaa Nuppu Palmia. Kuva viime joulukuulta Hallesta.

Kehitysohjelman valmentajat voivat tehdä Aktenplatzin kautta dokumentointia: kaikki omat treenit sisältöineen, videoita treeneistä ja otteluista sekä matsianalyysejä. Suomalainen kertoo, että jokainen on saanut itse päättää tapansa, jolla hyödyntää järjestelmää.

”Itse päivitän Aktenplatzia vähintään kerran viikossa ja laitan sinne jokaiselta päivältä mitä olen tehnyt treeneissä. Lisäksi pidämme yhteyttä sähköpostitse Janin kanssa; hän sitten kommentoi joko Aktenplatziin tai sähköpostitse.”

Suomalainen kertoo hyödyntävänsä Aktenplatzia ikään kuin päiväkirjana.

”Äskettäin palasin joulukuun treeneihin, kun olimme kehitysohjelman kanssa Hallessa. Katsoin mitä Jan ja neurotieteilijä olivat kommentoineet silloin työstössä olleista asioistamme. Dokumentointi auttaa seuraamaan kokonaisuutta.”

Kehitysohjelman valmentajat
Boris Chernov
Danil Gavrilyuk
Emma Laine
Jarkko Nieminen
Joonas Jalkanen
Piia Suomalainen
Ville Tuovinen
Ville-Petteri Ahti

Etualalla Ville-Petteri Ahti ja Danil Gavrilyuk keskustelemassa Jan de Wittin kanssa viime kesänä, taustalla Emma Laine seuraa treenejä.

Ahti arvostaa korkealle mahdollisuutta työskennellä lajimme suurnimen kanssa. De Witt valmentaa tällä hetkellä Otto Virtasta ja tuli suomalaisille tutuksi jo aiemmin Jarkko Niemisen valmentajana. Lisäksi saksalainen on valmentanut mm. Gaël Monfilsia ja Gilles Simonia.

”Hänellä on niin pitkä kokemus huippu-urheilusta ja huipputenniksestä, että on ollut etuoikeus päästä työskentelemään hänen kanssaan.”

Myös Ahti hyödyntää Aktenplatzia viikoittain.

”Kirjoitan raportteja pelaajistani ja Jan pääsee seuraamaan meidän tekemistämme sekä antamaan näkemyksiään. Esimerkiksi Jan on seurannut valmennettavani treeniä ja antoi tarkkaa palautetta syötön tekniikkaan liittyen.”

Suomalainen tiivistää loppuun Aktenplatzin hyödyt.

”Aktenplatz on ollut tosi hyödyllinen apuväline. Jan saa ja näkee kaiken tiedon mitä teemme pelaajien kanssa. Hän saa siten myös selkeän kuvan tekemistämme treeneistä ja arjestamme pelaajien kanssa sekä tavoitteistamme. Näin hän pystyy auttamaan ja kehittämään meitä valmentajina; olen saanut paljon arvokasta oppia, vahvistusta omille ajatuksilleni ja myös itseluottamusta kehitysohjelman ansiosta.”

Muistilista datan hyödyntämisen aloittamiseen

  1. Terävöitä: miksi, miten ja mitä dataa kerätään?
  2. Aloita datan kerääminen: muistivihko tai digitaalinen järjestelmä
  3. Pura ja jäsentele dataa hyödynnettäväksi esimerkiksi seuravalmentajien hyötykäyttöön
  4. Analysoi, opi ja toista

TUTUSTU MAAJOUKKUEPOLKUUN

Jaa:

Seuraava uutinen: Verkolla: Ville-Petteri Ahti… →