Maajoukkuetoiminnan pelaajapolku

Suomalaisen menestyvän huipputenniksen päämääränä on tuottaa ammattilaispelaajia esikuviksi nuorille ja inspiroimaan koko tennisyhteisöä. Maajoukkuetoiminnan pelaajapolun tavoitteena on auttaa urheilijoita kehittymään seuravalmennuksesta aina juniorien Grand Slam -kilpailuihin sekä ATP- ja WTA-rankingin TOP100-sijoituksiin asti.  Toimintaa ohjaavat Tennisliiton arvot, tenniksen strategian 2021-2024 tavoitteet sekä Yhdessä Enemmän, Yhdessä Menestyen -mentaliteetti.

Seuratoiminta

Seuravalmennus alkaa tyypillisesti noin 5-8 -vuotiaana. Seurat luovat omalla valmennustoiminnallaan perustan huipputennikselle.  Seuroilla on keskeinen rooli pelaajien päivittäisessä harjoittelussa sekä pelaajien kasvattamisessa maajoukkuetoiminnan pelaajapolulle. Valmennustoiminnan lisäksi seurojen keskeisenä strategisena tavoitteena on lisätä juniorien ottelumääriä alle 12-vuotiaiden ikävaiheessa.

Seuratoiminta liittyy lisäksi tiiviisti tenniksen kilpa- ja huipputason laatuseurojen kehitystyöhön, jota tehdään yhteistyössä Olympiakomitean kanssa. Keväällä 2023 käynnistettiin myös 11 seuran kanssa 1,5 vuoden kilpa- ja huippuseurojen kehitysohjelma yhteistyössä Vierumäen kanssa. Strategiakauden 2021-2024 aikana on tavoitteena auditoida kolme huippuseuraa ja 15 kilpaseuraa.

LISÄTIETOA 

Kasva Tennispelaajaksi -koulutustoiminta

Kasva Tennispelaajaksi -koulutustoiminnan kohderyhmänä ovat alle 13-vuotiaat pelaajat sekä heidän vanhemmat ja valmentajat. Toiminnan keskiössä ovat Olympiakomitean Kasva Urheilijaksi –sisällöt. Kasva Tennispelaajaksi koulutuksiin kuuluu olennaisena osana myös tiedon lisääminen huipputennispolun vaatimuksista sekä Tennisliiton arvoista ja yhdessä enemmän, yhdessä menestyen -mentaliteetin mukaisesta toiminnasta. Lisäksi Kasva Tennispelaajaksi -koulutustoimintaan kuuluu muun muassa alle 13-vuotiaiden pelaajien leirityksiä Vierumäellä, valmentajille ja vanhemmille kohdistettuja luentoja isoissa junioritapahtumissa sekä Kasva Urheilijaksi -sisältöjen integroiminen osaksi kilpa- ja huippuseurojen arkea.

Toiminta on tavoitteena aloittaa syksyllä 2023.

LISÄTIETOA TULOSSA

Yläkoulu- ja 2.asteen leiritys

Keväällä 2021 käynnistettiin Vierumäellä ensimmäistä kertaa tenniksen yläkoululeiritys. Toiminta on alkanut onnistuneesti ja syksyllä 2023 leirityksiä laajennetaan myös 2.asteelle. Nimiensä mukaisesti, yläkoululeirit on tarkoitettu yläasteella ja 2.asteen leirit lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa opiskeleville tavoitteellisesti urheileville nuorille.

Tennisharjoittelun ohella leirityksiin kuuluvat olennaisena osana urheilijana kasvaminen (ruokailun merkitys, antidoping sisällöt, palautuminen sekä psyykkinen valmennus jne.) sekä fyysinen testaaminen ja kehityksen seuranta.

Lisäksi 2.asteen leireillä tavoitellaan myös mahdollisuutta suorittaa lukio tai ammatillisen oppilaitoksen valinnaisia kursseja osana leiritystä. Leiritykseen tulee kuulumaan myös Tennisliiton koulutustoimintaa, kuten esimerkiksi 1.tason valmentaja- ja tuomarikoulutusta.

Haku 2023-2024 yläkoululeiritykseen on auki. Hakuaika alkaa 14.4.2023 ja päättyy 9.6.2023.

LISÄTIETOA YLÄKOULULEIRITYKSESTÄ
LISÄTIETOA 2.ASTEEN LEIRITYKSESTÄ (TULOSSA PIAN)

Nuorten maajoukkuetoiminta – Porsche Junior Team Finland

Nuorten maajoukkuetoiminta alkaa tyypillisesti, pelaajan kehityksen mukaan, noin 11-13 -vuotiaana ja jatkuu noin 18-vuotiaaksi asti. Maajoukkuetoimintaan sisältyy kotimaassa pelattavat kansainväliset TE- ja ITF-kiertueen kilpailut, Tennisliiton järjestämät kansainväliset kilpailumatkat ja ystävyysottelut, kansainväliset arvokilpailut, maajoukkueleirit sekä valmennuskeskustoiminta. Nuorten maajoukkuetoiminnan painopisteitä ohjaavat Tennisliiton strategiset tavoitteet vuosille 2021-2024. Jokaisen maajoukkuetoimintaan osallistuvan urheilijan, valmentajien ja henkilöstön jäsenen tulee suorittaa Puhtaasti Paras  ja Reilusti Paras -verkkokoulutukset hyväksytysti ennen maajoukkuetapahtuman alkua. Koulutuksia suositellaan myös vanhemmille.

Kansainväliset TE- ja ITF-kilpailut kotimaassa sekä Tennisliiton järjestämät kansainväliset kilpailumatkat ovat avoimia kaikille, jotka pääsevät kilpailuun mukaan. Kilpailuihin ilmoittaudutaan  TE:n- ja ITF:n ohjeiden mukaisesti. Kilpailumatkoille puolestaan suoraan matkalle lähtevälle valmentajalle. Edellä mainitut tapahtumat löytyvät maajoukkuetoiminnan kalenterista, lisätietoa -linkkiä painamalla.

Ystävyysottelut, kansainväliset arvokilpailut sekä maajoukkueleirit ovat valintaperusteisia. Valinnat tehdään maajoukkuetoiminnan valintakriteerien mukaisesti. Ystävyysotteluita, kuten alle 13-vuotiaiden PM-kilpailut, ja maajoukkueleirejä järjestetään muutaman kerran vuodessa. Kansainvälisiä arvokilpailuja pelataan alle 12-, 14-, 16- ja 18-vuotiaiden ikäluokissa sekä kesällä että talvella. Edellä mainitut tapahtumat löytyvät maajoukkuetoiminnan kalenterista, lisätietoa -linkkiä painamalla.

12-18 -vuotiaiden huipputennispolulla tai sen tuntumassa olevat urheilijat voivat saada myös suoraa taloudellista tukea Tenniksen Tukisäätiön myöntämien stipendien kautta. Stipendien kriteerit ja hakuohjeet julkaistaan vuosittain syys-lokakuussa Tennisliiton kotisivuilla. Stipendit jaetaan marraskuussa järjestettävässä Tennisgaalassa. Huipputennispolun kriteerit löytyvät lisätietoa -linkkiä painamalla.

LISÄTIETOA

Tennisliiton valmennuskeskus ja alueelliset valmennuskeskukset

Tenniksen strategian 2021-2024 valmennustoiminnan yhtenä ydintoiminnoista on kehittää valmennuskeskusta, jossa parhaat junioripelaajat harjoittelevat päivittäisvalmennuksessa, tehopäivillä ja leireillä. Valmennuskeskustoiminnan tavoitteena on mahdollistaa urheilijalle pelaajanpolku Juniorien Grand Slam -kilpailuihin ja valmentajalle kehitykseen kannustava toimintaympäristö.

Talin Tenniskeskuksessa toimiva Tennisliiton valmennuskeskus kokoaa noin 12-18 -vuotiaita ikäluokkansa kärkipelaajia harjoittelemaan kansainvälisen vertailun täyttävään valmennuskeskukseen päivittäin- tai osan viikosta. Tennisliiton valmennuskeskuksen valmentajat osallistuvat myös pääosaan kansainvälisistä kilpailumatkoista.  

Syksyllä 2023 perustetaan lisäksi yhdestä kolmeen alueellista valmennuskeskusta yhteistyössä paikallisten seurojen kanssa. Uudistuksen tavoitteena on laajentaa ja tehostaa olemassa olevaa toimintaa sekä saada pitkällä tähtäimellä lisää urheilijoita kilpa- ja huipputennispolulle. Valmennuskeskustoiminnan laajentaminen mahdollistaa, yksilölliset tarpeet huomioiden, riittävän määrän laadukasta harjoittelua ja kilpailemista entistä useammassa paikassa aina yläasteelle asti. Lukioiässä huippupolulla tai aivan sen tuntumassa olevien pelaajien harjoittelu keskitetään jatkossakin Tennisliiton valmennuskeskukseen.

Valmennuskeskustoiminnan visiona on uusi suomalainen juniorien Grand Slam -voittaja vuoteen 2030 mennessä.

LISÄTIETOA TENNISLIITON VALMENNUSKESKUKSESTA
LISÄTIETOA ALUEELLISISTA VALMENNUSKESKUKSISTA (TULOSSA PIAN)

Yksilöllinen tukiohjelma

Yksilöllinen tukiohjelma tukee juniori- ja aikuisten kilpailemisen siirtymävaiheessa olevia pelaajia taloudellisesti sekä auttaa pelaajien yksilöllisiä valmennustiimejä eri tavoin. Taloudellinen tuki perustuu ikäluokkakohtaisiin huipputennispolun ranking-kriteereihin. Finnish Tour, Tennisliiga ja Suomessa järjestettävät ammattilaiskilpailut ovat lisäksi toiminnallisia tukimuotoja siirtymävaiheessa oleville pelaajille. 

LISÄTIETOA

Aikuisten maajoukkuetoiminta – Porsche Davis Cup ja Billie Jean King Cup Team Finland

Miesten ja  naisten  maajoukkueiden,  Davis Cup  ja Billie Jean King Cup, toiminta ja niissä menestyminen on tärkeä osa suomalaista huipputennistä. Maajoukkuekapteenit, Emma Laine ja Jarkko Nieminen, valitsevat joukkueet maajoukkuetapahtumiin sekä leirittävät joukkueen pelaajia ja haastajaryhmää muutaman kerran vuodessa. Maajoukkuetapahtumiin valittuja pelaajia tuetaan rahallisesti ATP- ja WTA-rankingiin perustuen.

Lisäksi Davis Cup ja Billie Jean King Cup -joukkueiden valmistautumista maajoukkuetapahtumiin tuetaan muun muassa seuraavasti: harjoitustunteja Talin Tenniskeskuksella, fysioterapiaa, mahdollisuus urheilijan terveystarkastuksiin, sparraustunteja Davis Cup ja Billie Jean King Cup -joukkueen kapteenien kanssa sekä vuosikortti Mäkelänrinteen Urhea-hallin kuntosalille.