Davis Cup kokee historiallisen muutoksen

19.8.2018  |  10:39  |  Artikkeli

Perinteikäs miesten maajoukkueturnaus Davis Cup kokee historiallisen muutoksen vuodesta 2019 alkaen. Davis Cupin maailmanlohko huipentuu jatkossa yhden viikon kestävään turnaukseen kauden päätteeksi.

Kansainvälisen Tennisliiton ITF:n vuosikokouksessa Orlandossa torstaina 16.8. äänestettiin ja hyväksyttiin Davis Cupin peliformaatin muutos läpi kalenterivuoden kestävistä pudotuspeleistä yhden viikon kestäväksi tapahtumaksi kauden päätteeksi. Muutosta ovat olleet kehittämässä ja toteuttamassa ITF:n kanssa sijoitusyhtiö Kosmos. Muutos on suurin 118-vuotiaan Davis Cupin historiassa.

– Olen iloinen, että maat äänestivät muutoksen puolesta turvatakseen perinteikkään Davis Cupin aseman. Äänestämällä muutoksen puolesta, voimme nyt yhdessä Kosmoksen kanssa valjastaa kilpailun huikean potentiaalin ja kehittää sitä seuraavalle tasolle. Tämä uusi tapahtuma tulee olemaan todellinen tenniksen juhla, joka on mielekkäämpi pelaajille, faneille, sponsoreille ja televisioinnille, ITF:n puheenjohtaja David Haggerty kommentoi ITF:n tiedotteessa.

Gerard Pique Kosmoksen perustaja ja David Haggerty ITF:n puheenjohtaja, kuva: ITF

Kokonaisuudessaan 25-vuotias sopimus on arvoltaan kolme miljardia dollaria. Investointi edesauttaa merkittävästi tenniksen kansainvälistä kehittämistä ITF:n ja sen 210 jäsenliiton kautta. Myös Davis Cupiin osallistuvien maiden tulot kasvavat ja uusi pelaajien 20 miljoonan dollarin palkintopotti luodaan, mikä nostaa Davis Cupin raha-arvoltaan Grand Slamien tasolle.

Kuinka jatkossa pelataan?

Uusi Davis Cupin päätösturnaus tullaan pelaamaan ensi vuonna joko Madridissa tai Lillessä 18.-24.11. Viikon kestävässä tapahtumassa 18 maata pelaavat Davis Cup -mestaruudesta. Osallistuvat maat tulevat seuraavasti:

  • Vuoden alussa helmikuussa pelataan 24 maan kesken karsinnat koti- ja vierasottelu periaatteella. 12 voittajaa etenee marraskuun päätösturnaukseen.
  • Viime vuoden neljä parasta ovat automaattisesti mukana lopputurnauksessa.
  • Kaksi villiä korttia jaetaan ennen helmikuun karsintoja.

Davis Cupin päätösturnauksessa maat jaetaan kuuteen kolmen maan lohkoon. Yhdessä otteluparissa pelataan kaksi kaksinpeliä ja yksi nelinpeli, ottelut pelataan paras kolmesta erästä systeemillä. Lohkot pelataan maanantaista torstaihin ja lohkovoittajat sekä parhaat lohkokakkoset selviytyvät puolivälieriin. Puolivälierät pelataan perjantaina, välierät lauantaina ja loppuottelu sunnuntaina. Lohkojen kaksi heikointa maata tippuvat suoraan alemmalle tasolle seuraavaksi vuodeksi ja muut semifinaalien ulkopuolelle jääneet maat pelaavat helmikuun karsinnoissa ensi vuonna.

Nieminen: ”Valtava muutos kyseessä”

Suomen osalta nykyinen sarjataso Eurooppa/Afrikan II-divisioona ei tule kokemaan suurempia muutoksia. Muutokset koskevat suurimmilta osin maailmanlohkoa ja I-divisioonaa – Suomi on toisaalta yhden voiton päässä noususta I-divisioonaan ensi vuodelle. Cinia Davis Cup -maajoukkueen kapteeni Jarkko Nieminen otti uudistuksen vastaan kaksijakoisin miettein.

– Valtava muutos kyseessä, katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Davis Cupin koti- ja vierasasetelma on ollut merkittävä asia ja nyt on pelkoa siitä, että katoaako tämä lisämauste. Mikäli muutoksella saadaan huippupelaajat mukaan ja kaikki luvatut positiiviset asiat, niin voihan muutos olla toimivakin, Nieminen kommentoi.

Nieminen nosti esiin myös tapahtuman ajankohdan, joka voidaan nähdä mahdollisuutena ja haasteena.

– Kauden päätteeksi pelattava tapahtuma on toisaalta hyvä ajankohta, kun turnauskalenteri alkaa olla tyhjä. Mutta toisaalta viime vuodet ovat näyttäneet, että pelaajia on ollut loukkaantuneena kauden päätteeksi ja keskittyminen ensi kauteen on aloitettu. Tämä huomioon ottaen on uusi viikon mittainen tapahtuma kauden päätteeksi todella kova rutistus.

– Yleisesti on hyvä miettiä kuinka lajia kehitetään ja viedään eteenpäin. Aika näyttää kuinka uudistuksen kanssa käy – ensimmäinen vuosi on kriittinen, Nieminen päätti.

Suomi pelaa Egyptiä vastaan Kairossa 14.-15.9. – voittaja tulee nousemaan I-divisioonaan ensi kaudeksi. Tulevasta nousukarsintaottelusta kirjoitamme lisää lähiaikoina.

Jaa:

Seuraava uutinen: 14- ja 18-vuotiaiden… →