Vastuullisuus seuratoiminnan kehittämisen keskiössä – ”Erittäin hyväksi havaitsimme keskustelun ja kehittämisen jatkumon”

29.11.2021  |  14:45  |  Seurat

Suomen Tennisliitto onnitteli 110-vuotiasta Hangon Tenniskerhoa heinäkuussa. Seura on yksi viidestä Tennisliiton perustajaseurasta. Seuralle myönnettiin juhlan aluksi tenniksen ensimmäinen vastuullisuusmerkki. Kuvassa HTK:n puheenjohtaja Leif Wikström ja Tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purho.

Hangon Tenniskerho on kehittänyt toimintaansa tenniksen laatuseuraohjelman (osa Olympiakomitean Tähtiseura-ohjelmaa) avulla – HTK:lle myönnettiin myös ensimmäisenä tenniksen vastuullisuusmerkki heinäkuussa.

Laatuseuraohjelmassa on kyse seuratoiminnan kehittämisestä moniulotteisesti. Kyseessä on pitkäkestoinen kehitysprosessi, joka auttaa seuroja ymmärtämään paremmin toimintaansa ja suuntaansa. Seurat lähtevät liikkeelle lasten ja nuorten ja/tai aikuisten tähtimerkistä (voi suorittaa saman aikaisesti) – tämän jälkeen polku vie kohti kilpa- ja huippu-urheilun tähtimerkkiä.

– Laatuseuraohjelma on erinomainen tapa kiinnittää huomiota seuratoiminnan asioihin. Ohjelmassa on tarpeeksi haastetta ja laaja lähestymiskulma seuratoiminnan ja toimintaympäristön kehittämiseen, kommentoi HTK:n toiminnanjohtaja Risto Alen.

Alen kertoo seuran kokeneen laatuseuraohjelman ja sen osana olleen vastuullisuusmerkin erityisen tärkeänä.

– Keskusteluja käytiin laaja-alaisesti ja eri osa-alueiden kehittämistä mietittiin hyvin innokkaasti.

Tenniksen vastuullisuusohjelma viedään osaksi seurojen toimintaa Tennisliiton vastuullisuusmerkin avulla. Vastuullisuusmerkki on osoitus avoimesta, läpinäkyvästä, yhdenvertaisesta ja tasa-arvoisesta sekä vastuullisesta seuratyöstä. Vastuullisuusmerkin voivat suorittaa Tennisliiton jäsenseurat ja se on myös osa tenniksen laatuseuraohjelmaa.

 

TUTUSTU TENNIKSEN VASTUULLISUUSOHJELMAAN

Vastuullisuusmerkin suorittamisen osalta HTK:ssa nostettiin erityisen hyödyllisinä aihealueina esille hyvä hallinto ja tasa-arvo sekä yhdenvertaisuus. Myös antidopingin kokonaisuus verkkokoulutuksineen koettiin hyvin hyödyllisenä.

– Erittäin hyväksi havaitsimme keskustelun ja kehittämisen jatkumon. Eli vastuullisuusmerkin osa-alueista käytiin ja käydään jatkuvaa vuorovaikutus- ja kehityskeskustelua.

Loppuvuoden aikana on useita tennisseuroja suorittamassa laatuseuraohjelman auditointeja. Yhteensä laatuseuraohjelmassa on mukana 28 seuraa.

– Seuramme ovat aktiivisesti tarttuneet laatuseuraohjelman kehittämispolkuun ja sen osana olevaan tenniksen vastuullisuus-osioon. Alkuvuodesta lanseerattu vastuullisuusmerkki on osoittautunut hyväksi työkaluksi ja erittäin ajankohtaiseksi. Tällä hetkellä käynnissä olevat Olympiakomitean Pukukoppipuhe-kampanja ja Ihmisoikeusliiton Älä riko urheilua -kampanja ovat äärimmäisen tärkeitä. Tennisliitto on ilolla mukana näissä molemmissa kampanjoissa, sanoi tenniksen vastuullisuusohjelmasta vastaava viestintä- ja markkinointipäällikkö Jarno Tiusanen.

Vastuullisuusmerkin symbolissa yhdistyy monta asiaa: 1) perustan eli pohjatyön merkitys, 2) kukka symboloi ihmisiä ja vastuullisuutta ja 3) viisi pallonmuotoa ovat tenniksen vastuullisuusohjelman viisi eri osa-aluetta

Jaa:

Seuraava uutinen: Olympiakomitealta tehostamistukea tennikselle… →