Vasa ja Niklas-Salminen toiselle kierrokselle Vierumäen ITF Futuressa

4.8.2014  |  17:39

Vierumäen miesten 10.000$ ITF Futures -turnaus alkoi viikonloppuna Suomen urheiluopistolla, Vierumäellä.
32 pelaajan karsintakaavio tuli täyteen. Siinä oli peräti 25 suomalaista, joista Jesse Kiuru (ATP 1549), miesten SM-finalisti Eero Vasa, Juho Paukku (ATP 1987) ja Ristomatti Lanne (ATP 1859) etenivät pääsarjaan.

Pääsarja käynnistyi muutamalla ottelulla maanantaina. Vielä ilman ATP-rankingia ollut 17-vuotias Eero Vasa otti komean voiton Italian Federico Maccarista (ATP 1078) luvuin 7-6(3), 7-5 ja eteni toiselle kierrokselle uransa ensimmäisessä miesten ITF Futures -turnauksessa. Tätä ennen Eero tavoitteli pääsarjapaikkaa viime syksynä IPP Openin että heinäkuussa Aamulehti Tampere Openin karsinnassa, mutta kummassakin kisassa se jäi saavuttamatta.
Voitto Maccarista antaa Eerolle uran ensimmäisen ATP-pisteen. Toisella kierroksella Eero saa vastaansa voittajan tiistaina pelattavasta ottelusta Peter Kobelt USA (ATP 733) – Jacob Grills Australia (ATP 772).

Eeron nelinpelipari ja harjoituskumppani JNTA-akatemiassa, Patrik Niklas-Salminen meni toiselle kierrokselle voitolla Panu Virtasesta (ATP 1610). Villit kortit kisaan saaneiden poikien keskinäiset ottelut ovat olleet aina tasaisia: viime vuonna Vierumäen ITF Futuressa Panu voitti Patrikin ensimmäisellä kierroksella, kun taas Patrik meni jatkoon IPP Openin karsinnassa viime marraskuussa. Kumpikin ottelu oli kolmieräinen, ja niin nytkin: Patrikin voittolukemat olivat 6-2, 6-7(7), 6-2.
Voitto Panusta antaa Patrikille nyt uran ensimmäisen ATP-pisteen. Toisella kierroksella Patrik kohtaa voittajan tiistaina pelattavasta ottelusta Micke Kontinen (2.) – Jesse Kiuru (karsija).

USAssa yliopistotennistä kevään pelanneella Herkko Pölläsellä (ATP 1118) on vastassaan kolmossijoitettu Monacon Romain Arneodo (ITF 481), joka teki tänä vuonna debyytin maansa Davis Cup -joukkueessa ja eteni maanmiehensä Benjamin Balleretin kanssa keväällä Monte Carlon ATP Masters-turnauksen nelinpelin puolivälieriin. Arneodo otti ensimmäisessä erässä 3-0 johdon ja vei erän kahdella murrolla 6-3. Johtaessaan toista erää jo 4-0 Arneodo taisi kuvitella menevänsä toiselle kierrokselle.  Herkko aloitti kirin ja tasoitti 3-3:een, mutta se ei riittänyt. Arneodo vei toisen erän ensimmäisellä ottelupallolla 6-4.
Viime vuonna Herkko eteni Vierumäellä toiselle kierrokselle.

Tiistaina pelataan vielä ensimmäistä kierrosta ja silloin nähdään seitsemänneksi sijoitetun, 4.8. uransa parhaaseen ATP-rankingiin, sijalle 700 nousseen Henrik Sillanpään ja ruotsalaiskarsija Jesper Brunströmin (ATP 1505) ottelu. Villillä kortilla mukaan päässyt Aaro Pöllänen kohtaa Ruotsin Christoffer Solbergin (ATP 1471), karsijoista Paukulla on vastassaan Kiinan Bowen Ouyang (ATP 930) ja Lanteella (ATP 1860) Saksan Florian Barth (ATP 848).

Nelinpelin kaaviossa on neljä suomalaisparia ja kolmella suomalaisella on parinaan ulkomainen pelaaja. Maanantaina Jesse Kiuru ja Ruotsin Jesper Brunström haastoivat kakkossijoitetut Viron Anton Pavlovin ja Venäjän Alexander Vasilenkon, mutta joutuivat taipumaan ottelutie-breakissa 4-10.
Villin kortin saanet Mika Julin ja Verneri Tuomi löivät ranskalaisparin Theo Fournerie/Maxime Tabatruong ällikällä voittamalla ensimmäisen erän 6-1, mutta ranskalaiset tokenivat toiseen erään, jossa ratkaisu haettiin tie-breakissa. Sen veivät ranskalaiset niukasti 7-5. Ottelutie-breakia suomalaiset johtivat 5-3, mutta ranskalaiset veivät seitsemän pistettä peräkkäin voittaen sen 10-5.

Viime vuonna Vierumäen turnauksen kaksinpelin voitti Ranskan Tak Khunn Wang, joka otti nelinpelin voiton parinaan Micke Kontinen.  Micke eteni viime vuoden turnauksessa kaksinpelissä suomalaisista pisimmälle, välieriin.

Ensi viikolla Hyvinkään Tennisseura järjestää toisen ITF Futures -kisan Hyvinkäällä ja sitä seuraavalla viikolla HVS Talissa, Helsingissä.

Miesten 10.000$ ITF Futures
2.-8.2014 Suomen Urheiluopisto, Vierumäki
Kaksinpeli

1.kierrosta: Eero Vasa – Federico Maccari Italia 76(3) 75, Patrik Niklas-Salminen – Panu Virtanen 62 67(7) 62, Romain Arneodo Monaco – Herkko Pöllänen 63 64

Nelinpeli
1.kierrosta: Anton Pavlov Viro/Alexander Vasilenko Venäjä (2.) – Jesper Brunström Ruotsi/Jesse Kiuru 36 61 [10-4], Theo Fournerie/Maxime Tabatruong Ranska – Mika Julin/Verneri Tuomi (villi kortti) 16 76(5) [10-5]