SUOMI MM-VÄLIERIIN! – ”Aikalailla täydellinen päivä niin itselleni kuin koko Suomen urheilukansalle”

21.11.2023  |  18:49  |  Raportit

Otto Virtanen ja Harri Heliövaara toivat historiallisen voiton ja paikan maailman neljän parhaan joukossa. Málagassa oli ennätyksellisesti 5000-6000 suomalaiskatsojaa.

Suomi kohtaa perjantaina välierässä voittajan ottelusta Australia – Tsekki.

SUOMI – KANADA 2-1

Patrick Kaukovalta – Milos Raonic 3-6, 5-7
Otto Virtanen – Gabriel Diallo 6-4, 7-5
Harri Heliövaara/Otto Virtanen – Vasek Pospisil/Alexis Galarneau 7-5, 6-3

KUVAGALLERIA

Kaukovalta esiintyi rohkeasti kaksinpelidebyytissään – ”Tosi epätodellinen ja siisti kokemus”

Kaukovalta astui ensimmäistä kertaa kaksinpeliin maajoukkuepaidassa suomitenniksen historiallisessa hetkessä, kun Emil Ruusuvuori ei loukkaantumisen johdosta pystynyt pelaamaan. Myöskään Kanada ei saanut jalkeille ykköspelaajaansa Felix Auger-Aliassimea.

24-vuotias Kaukovalta (ATP-782) sai vastaansa entisen maailmanlistan kolmosen 32-vuotiaan Milos Raonicin (ATP-318). Tuhatpäinen suomalaisyleisö otti uskomattomalla tavalla vastaan Suomen joukkueen; eri arvioiden mukaan suomalaisia saapui Málagaan 5000-6000. Raonic näytti syöttövoimaansa avaussyöttövuorossaan, kun ottelu alkoi kanadalaisen neljällä peräkkäisellä läpisyötöllä.

Kaukovalta vastasi hienosti suomalaisyleisön tuen avustuksella. Ensimmäisessä erässä nähtiin syötön juhlaa Raonicin osalta, kun hän tykitti peräti kymmenen ässää. Kanadalainen pääsi myös ohittamaan rohkeasti syöttö-volleyta pelannutta Kaukovaltaa erän kahdeksannessa pelissä, mikä toi murron ja myös lopulta erän 6-3.

Toinen erä toisti hyvin pitkälti ensimmäisen erän tapahtumia kenttätapahtumien osalta. Raonic syötti tehokkaasti ja Kaukovalta haki aggressiivisen pelinsä kautta pääsyä otteluun mukaan. Kaukovalta piti erän erittäin tasaisena kanadalaisen muutamista murtomahdollisuuksista huolimatta ja suomalainen pääsikin 5-4 johtoon. Lopulta se yksi murto tulikin, tällä kertaa erän 11. pelissä. Raonic siirsi Kanadan johtoon erin 6-3, 7-5.

Kaukovalta aloitti kesällä ammattilaisena ja nyt hän debytoi jo maailman kirkkaimmissa valoissa.

”En oikein tiedä mitä sanoa. Tänään kun kentälle kävelin ja itseasiassa jo tunti ennen matsin alkua, niin aika on mennyt nopeasti. Tosi epätodellinen ja siisti kokemus”, kommentoi Kaukovalta.

Itse pelistä Kaukovalta totesi ison eron tulleen syöttöpelissä. Raonic syötti 18 ässää, myös Kaukovalta tykitti 11, mutta suoria pisteitä syöttönsä takaa kanadalainen sai enemmän.

”En päässyt oikeastaan yhtään hänen syöttöönsä kiinni. En ole ikinä kohdannut vastaavaa syöttöä. Totta kai tappio harmittaa, mutta toisaalta peli oli hieno kokemus ja olen ylpeä, että pystyin nauttimaan siitä.”

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

Henkilön Suomen Tennisliitto (@tennisfin) jakama julkaisu

Virtanen tasoitti maaottelun – ”Aivan uskomaton fiilis, iso kiitos kaikille katsomaan tulleille”

Toisessa ottelussa kohtasivat maiden ykköspelaajat Otto Virtanen (ATP-171) ja Gabriel Diallo (ATP-139). 22-vuotiaat ikätoverit ovat pelityyleiltään hyvin samankaltaisia; molemmat syöttävät hyvin ja saavat peruslyönteihinsä helposti vauhtia.

Erän alkuun hereillä oli Virtanen, jonka lyönnit olivat vastustajaansa astetta hyökkäävämpiä. Tämä toi murron 2-1 ja sen turvin suomalaispelaaja eteni erävoittoon 6-4. Useaan otteeseen sai Virtanen Málagan yleisön räjähtämään ilosta näyttävien suoritustensa johdosta.

Toisessa erässä edettiin syöttöjen tahdissa aina erän loppupuolelle asti. Virtanen oli lähellä murtaa jo 5-4, mutta Diallo selvisi vielä tässä vaiheessa. Kova painostus jatkui ja Virtanen pääsi ottamaan murron 6-5. Murto piti ja suomalaisviihdyttäjä pääsi villitsemään yleisöä 6-4, 7-5 luvuilla.

”Aivan uskomaton fiilis, iso kiitos kaikille katsomaan tulleille. Aivan uskomatonta pelata tällaisen yleisön edessä”, sanoi Virtanen valmistautuessaan nelinpeliin.

Suomi teki vaihdon ratkaisevaan nelinpeliin. Tulikuuma Virtanen asetettiin Harri Heliövaaran rinnalle.

MM-välieriin selviytyvän maan ratkaisi siis nelinpeli. Suomen kaksikko Heliövaara/Virtanen otti ottelun hallintaansa murtamalla Vasek Pospisilin syötön 2-1. Kanadalaiset tulivat kuitenkin rinnalle murrettuaan Heliövaaran syötön. Pospisil/Alexis Galarneau saivat henkeä ylle selvitettyään tiensä 5-5. Heliövaaran pidettyä syöttönsä 6-5 otti Pospisil lääkintätauon. Heti tauon jälkeen suomalaiset iskivät ja mursivat nimenomaan Pospisilin syötön, mikä toi erän 7-5.

Heliövaara/Virtanen ottivat toisessa erässä tarvittavan murron kahdeksannessa pelissä ja sen myötä Suomi kiihdytti historialliseen voittoon 7-5, 6-3.

”Aika kiva oli pelata Oton kanssa nelinpeliä. Katsoin siinä kaksinpelin aikaan, että osuu aika kivasti. Emme olleet ikinä pelanneet edes harjoituspistettä yhdessä, joten olihan tämäkin aikamoinen tarina. Uskomattomat fiilikset, ihan tyhjentävä olo”, kommentoi Heliövaara.

”Olihan siinä aikamoinen polte, kun olimme 0-1 häviöllä. Että piti voittaa molemmat ottelut ettei tämän vuoden Davis Cup -pelimme olisi siinä. Pakkovoittoja tarvittiin ja ne saatiin. Aikalailla täydellinen päivä niin itselleni kuin koko Suomen urheilukansalle”, jatkoi Virtanen.