Suomen DC-urakka tältä vuodelta päättyi

7.4.2014  |  09:35

Suomen Davis Cup -joukkue oli tiukan urakan edessä sunnuntaina Talissa, kun se lähti 1-2 tappioasemasta tavoittelemaan kahta voittoa jäljellä olevista kaksinpeleistä ottelussaan Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan.
Jarkko Nieminen sai vastaansa ykkösten kaksinpelissä Damir Dzumhurin, joka oli voittanut tasaväkisessä kamppailussa perjantaina kakkosenamme pelanneen Juho Paukun.
Jarkko oli saanut kohotetuksi energiatasoaan alkuviikon kovasta vatsataudista. Vaikka Dzumhurin ykkössyöttö loisti poissaolollaan, tiukasti ketterä ja vikkelä bosnialainen yritti haastaa ATP-rankingissa sata sijaa ylempänä olevan Jarkon kahdessa ensimmäisessä erässä. Ensimmäisen Jarkko vei 7-5, toisessa erässä edettiin tie-breakiin, mutta siinä Dzumhur voitti vain yhden pisteen.
Kolmannessa erässä Dzumhur ei uskonut enää mahdollisuuksiinsa eikä Jarkko niitä hänelle myöskään antanut. Hän sinetöi erä- ja otteluvoiton luvuin 6-1.
Jarkko tasoitti voitollaan maaottelun 2-2:een ja Juho Paukun tehtäväksi lankesi kukistaa kakkosten ottelussa bosnialaisten sankariksi jo perjantaisella Jarkko Niemis-voitollaan nousseen Mirza Basicin. Tämä oli lauantaisessa nelinpelissä BIH-parin heikompi lenkki varsin voimattomalla esityksellä eikä mies paljoa energisemmältä näyttänyt sunnuntainakaan. Juho vei kaksi ensimmäistä erää erinomaisella pelillä ja hyvillä syötöillään luvuin 6-3, 6-4. Suomen kannalta tilanne näytti erittäin valoisalta.
BIH:n kapteenina ensimmäistä DC-ottelua vetänyt Aljosa Piric kertoi joukkueen yllättyneen Juho Paukun mainiosta pelistä.
-Paukun kahden ensimmäisen erän voitot johtuivat hänen hienosta pelistään, totesi Piric. – Mirzan onnistui nostaa pelitasoaan onneksemme jo kolmannessa erässä ja paransi sitä ihan pelin loppuun asti.
Ottelun momentum oli kolmannessa erässä, jossa Juholle tuli yksi huono syöttövuoro. Basic meni 4-2 johtoon, näki tilaisuutensa tulleen ja oli ottelussa täysin mukana.
Neljännessä erässä Juholla oli 5-4 johtoasemassa neljä ottelupalloa; kahdesti Basic pelasti ne läpisyötöllään, kerran komealla poikkikentän lyönnillä ja kerran tarkalla linjalyönnillä. Basic vei sitten neljännen erän 7-5 ja sinetöi tasan kolme tuntia kestäneen ottelun viidennen erän 6-4 voitollaan.
Kahdesta tappiosta huolimatta Juho Paukku taisteli hienosti ja hänen peliään oli nautinto katsoa.

Suomi jäi II ryhmään

Bosnia ja Hertsegovina meni 3-2 voitollaan kolmannelle kierrokselle, joka pelataan 12.-14.9. Joukkue kohtaa kotikentällään Liettuan, joka voitti Centarionissa Etelä-Afrikan 3-2. Kolmannen kierroksen toinen ottelupari on Tanska – Moldova. Näiden otteluiden voittajat nousevat I ryhmään.
Suomen Davis Cup -ottelut on tältä vuodelta nyt pelatut, ja joukkue jatkaa vuoden 2015 Davis Cupissa Eurooppa/Afrikan II ryhmässä. Ryhmästä putosivat viikonloppuna pelatuissa ottelussa Egypti, Kreikka, Kypros ja Norja.
II ryhmän putoamisesta joudutaan pelaamaan jälleen kahdessa vaiheessa. Romania saa kotikentälleen Ruotsin ja Latvia Itävallan. Näin otteluiden hävinneet kohtaavat toisensa lokakuussa, jolloin käydään myös  Venäjä-Portugali -ottelu.

Katsomokahina

Bosnia ja Hertsegovinan joukkue sai parilta kymmeneltä Suomessa asuvalta maanmieheltään koko viikonlopun äänekästä kannustusta, jossa erityisesti vastustajan ja toimitsijoiden kunnioitus loisti poissaolollaan.
Perjantaina ryhmä piti lähinnä kovaa ääntä, lauantaina kannustus oli jonkin verran maltillisempaa, mutta sunnuntaina ryhmän käytös kohosi tasolle, joka provosoi muita katsojia. Lähellä istuvat lähtivät sananvaihtoon ja lopulta ainakin yksi raavas bosnialaismies iski päällään junioripoikaa.
Tilanne saatiin rauhoitetuksi, kun referee John Blom, tuomari Petri Nylund ja yksi siviiliasuinen virkavallan edustaja puuttuivat asiaan. Pahin öykkäri poistettiin Talista ja loput eristettiin omaan katsomolohkoonsa. Sen jälkeen katsomossa oli rauhallista.
Bosnia ja Hertsegovinan joukkueen voitontanssien jälkeen kannattajat sytyttelivät savupommeja Talin ulkopuolella.

Seuraava uutinen: Henri Kontinen ja… →