Neljä uutta kilpavalmentajaa

9.3.2012  |  08:18

Kilpavalmentajakoulutuksesta valmistuneet (vas): Kari Yli-Muilu (TCP), Nikko Jokinen (PTT), Ville
Juhamo (Smash) ja Ahti Kalervo (Smash).

Suomen Tennisliitto ja Liikuntakeskus Pajulahti järjestivät syksyn 2011 ja kevään 2012 aikana yhteistyössä Kilpavalmentajakoulutuksen eli III tason valmentajatutkinnon, joka on laajuudeltaan 200 tuntia.
Kilpavalmentajakoulutus on korkein lajiliiton järjestämistä koulutustasoista, joskin sen jälkeen mahdollista käydä Valmentajan ammattitutkinto, joka on IV-tason valmentajakoulutus. 

Kilpavalmentajakoulutuksen lähijaksojen teemat olivat

  • Tekniikka
  • Taktiikka ja kilpaileminen
  • Fysiikka ja ravintotietous, suunnittelutaito

Jokaisella jaksolla oli kehittyvänä teemana valmennusfilosofia ja valmentajana kehittyminen sekä henkinen valmennus.  

Koulutukseen osallistui seitsemän valmentajaa eri puolilta Suomea. Eri aiheita ja teemoja käytiin läpi alustusten ja luentojen, demoharjoitusten sekä keskusteluiden kautta. Aiheiden asiantuntijoina toimivat Niko Nuutinen (henkinen valmennus), Erik Hakkarainen (valmennusfilosofia, lajinomainen fysiikkaharjoittelu), Olli Leppänen ja Saku Siivonen (kilpaileminen, pelikäsityksen kehittäminen, suunnittelu), Marko Haverinen (fyysinen valmennus), Harri Suutarinen (valmennusfilosofia), Tuukka Mäkelä (urheilijan ura, erilaisten valmentajien filosofiat), Terhi Arkko (ravitsemus) sekä Pekka Pitkälä (antidoping).
Demoharjoitusten pelaajia olivat Herkko Pöllänen, Leo Haapasalo, Nicola Ussher ja Svetlana Bubnova.

Koulutuspäällikkö Pekka Kainulainen vastasi koulutuksen kokonaisuudesta ja piti suurimman osan käytännön demoista ja luokkaosuuksista.

Opiskelijat tekivät koulutuksen aikana seitsemän kirjallista kehitystyötä

  • Essee kirjasta Kirje Urheilijalle (Alpo Suhonen)
  • Mietintätehtävä aiheesta Kilpavalmennus ja henkinen valmennus
  • Essee kirjasta Winning Ugly tai The Inner Game of Tennis
  • Mietintätehtävä aiheesta Nykytenniksen tekniikka ja taktiikka
  • Oma valmennusfilosofia
  • Kilpailu- ja harjoitussuunnitelman (vuosisuunnitelma) laatiminen
  • Referaatit kirjasta Urheiluvalmennus tai Lasten ja nuorten harjoittelun perusteet

Opiskelijoita ei päästetty helpolla, vaan tutkinnon suorittaminen vaati paljon työtä ja sitoutumista. Toisaalta korkea vaatimustaso antoi valmentajille paljon eväitä kilpavalmentajan vaativaan, mutta palkitsevaan ja motivoivaan työhön. Koulutuspäällikkö oli erittäin tyytyväinen opiskelijoiden kykyyn haastaa itseään ja pohtia syvällisesti omaa valmennusfilosofiaansa.

Valitettavasti osalla opiskelijoista valmistuminen siirtyi myöhempään ajankohtaan sairasteluiden tai työkiireiden takia, joten viimeisellä lähijaksolla todistus jaettiin neljälle Kilpavalmentajalle (alla).
Kilpavalmentajakoulutuksesta valmistuivat Nikko Jokinen (PTT), Ville Juhamo (Smash), Ahti Kalervo (Smash) ja Kari Yli-Muilu (TCP).  Koulutukseen osallistuivat myös Eero Hytönen (VarTe), Risto Kulmala (TTS) ja Jesper Saarni (TCT).

 

Jaa:

Seuraava uutinen: Heliövaaralle nelinpelin välierätappio… →