Miten luodaan pienen pelaajan unelmat ja maalit?

21.5.2015  |  12:21

 

Tennisliiton järjestämä kilpailunjohtajien seminaari huipentui torstaiaamuna nuorten maajoukkuevalmentaja Saku Siivosen luentoon. Keskiviikon kilpailunjohtamisen ja viestinnän osuuksien jälkeen oli hyvä pohtia muun muassa sitä, miten nuorelle pelaajalle rakentuu onnistunut polku, mistä löytyvät maalit ja miten luodaan unelmia.

– Pelasin itse aktiivisesti 20-vuotiaaksi, ja meno on muuttunut melkoisesti niistä ajoista. Minua motivoivat kaverien tapaaminen ja yhteisöllisyys sekä kisareissut, joille lähdettiin junalla perjantaiaamuna ja joilta palattiin sunnuntaina lopen uupuneina. Ne olivat todella isoja ja tärkeitä juttuja. Nykyään kisoista on kaikilla kiire pois. Talin SEB JGP:ssä eivät kaikki ehtineet hypätä heti ottelun jälkeen autoon, vaan siellä kaipaamaani fiilistä ehti syntyä, Siivonen kertoo.
– Yhteisöllisyyden arvo ehkä nähdään yhä, mutta sitä ei enää samalla tavalla anneta.
Hän ottaa esimerkiksi jääkiekon, jossa juniorilla on selkeä polku ja sopiva maali nähtävissä.
– Meidän pitäisi pystyä luomaan nuorille unelmia, joihin he uskovat. Ulkomaisissa kilpailuissa nämä maalit ovat ehkä helpommin näkyvissä, ja siksi nuoret pelaajamme jättävät kotimaan kilpailut turhan helposti väliin. Tämä on asia, jossa meillä on parannettavaa, Siivonen sanoo.
Smash-Kotkan Pasi Ahti oli 10 vuotta pois lajin parista. Palatessaan 2000-luvun alussa hän ihmetteli Finnish Tourin vähäisiä osallistujamääriä. Nyt kotimaan kilpailut ovat huomattavasti vireämmässä vedossa.
– Mielestäni järjestelmämme toimii nykyisellään todella hyvin, ja pienellä hionnalla saamme kilpailut vielä kiinnostavammiksi kotimaisille lupauksillemme ja kärkipelaajillemme, Ahti miettii.
– Olen samaa mieltä. Kansallisella järjestelmällämme on motivoiva rooli pelaajillemme ja se luo pohjan koko tennikselle, Siivonen sanoo. 
Kilpailujen houkuttelevuutta saa helposti lisättyä nostamalla niiden näkyvyyttä live streamin ja Facebook-uutisoinnin kautta.
– Tällaisilla asioilla luodaan fiilistä ja korotetaan painoarvoa kilpailijoiden silmissä, Ahti uskoo.
Kilpailunjohtajien keskusteluissa nousi esiin myös kilpailujen katsomoilmapiiri.
– Esimerkiksi voimistelukilpailuissa katsomot ovat täynnä ja seurat kannustavat omiaan innokkaasti. Miten saisimme siirrettyä samaa kannustusta myös tennikseen, Grani Tenniksen Kirsi Lassooy miettii.
Onnistuneena esimerkkinä kilpailunjärjestämisestä kilpailupäällikkö Raisa Törnroos-Heinonen nostaa esiin Kouvolan Tennisseuran.
-Laadukkaat kilpailut ja mukava ilmapiiri houkuttelevat kaaviot täyteen. Kaikkiaan meillä on aktiivisia laji-ihmisiä ja hyvää seuratoimintaa kautta maan, Törnroos-Heinonen kiittää.

Jaa:

Seuraava uutinen: Kaarinan Finnish Tour… →