Mia Eklund ja Harri Heliövaara nelinpelin valtiaat Tunisiassa

25.9.2017  |  15:30

Harri Heliövaara (vas.) ja Evan Zhu iloisissa tunnelmissa voitokkaan ITF Futures -turnauksen jälkeen Tunisiassa. Kuva: Harri Heliövaara.

Suomalaiset tennistähdet loistivat viime viikolla Hammametin massakentillä Tunisiassa, sillä tuloksena oli nelinpelin turnausvoitto sekä miesten että naisten ITF-kilpailusta.

Vahvaa paluuta ammattilaiskisoihin tekevä Harri Heliövaara ja Yhdysvaltain Evan Zhu etenivät turnausvoittoon vakuuttavalla esityksellä. Sijoittamaton kaksikko kukisti 15 000 dollarin ITF Futures -turnauksen loppuottelussa kaavion nelosparin, Brasilian Luis Britton ja Marcelo Zormannin selvin lukemin 6-1, 6-4.

Heliövaara ja Zhu, 19, eivät ennen Hammametin turnausta tunteneet toisiaan, mutta kaksikon yhteispeli toimi alusta lähtien mainiosti. Turnausvoittoon ilman erätappioita edenneen duon vahvin ase oli tehokas syöttöpeli.

– Olimme koko viikon vahvoja omissa syöttövuoroissamme, joita hävisimme koko turnauksen aikana vain kaksi. Pelasimme aggressiivisesti ja erityisesti finaalissa hallitsimme verkkopeliä selvästi, Heliövaara analysoi.

Turnausvoitto oli 28-vuotiaalle suomalaiselle ensimmäinen sitten vuoden 2011. Alun perin Heliövaaran oli tarkoitus osallistua nelinpeliin yhdessä Patrik Niklas-Salmisen kanssa, mutta tämä joutui vetäytymään turnauksesta viime hetkellä. Uusi nelinpelipari löytyi vain pari päivää ennen kilpailun alkua.

– Zhu on pelannut vuoden yliopistotennistä Kalifornian yliopistossa, joten uskoin hänen olevan hyvä nelinpelaaja. Ja oikein se menikin, Heliövaara kertoo iloisena.

Kaksinpelissä karsinnoista pääsarjaan – avauskierroksella tappio tulevalle turnausvoittajalle

Kaksinpelin osalta suomalaiskonkarin turnaus oli kaksijakoinen. Pääsarjapaikka irtosi kolmella selvällä karsintavoitolla, mutta tie nousi pystyyn ensimmäisen kierroksen tappioon kahdeksanneksi sijoitettua Italian Filippo Baldia vastaan.

– Selvitin karsinnat hyvällä pelillä, enkä pelannut huonosti tappio-ottelussa Baldiakaan vastaan. Hänen kämmenensä oli kuitenkin todella kovassa iskussa, Heliövaara harmittelee.

Heliövaaran turnaus olisi myös kaksinpelissä saattanut olla menestyksekkäämpi, mikäli kaavio olisi suosinut. Italian Baldi nimittäin voitti lopulta koko turnauksen.

Menestystä saattaa olla luvassa lisää tällä viikolla, sillä Heliövaara pelaa Tunisiassa vielä toisen ITF Futures -kilpailun. Suomalainen pyrkii karsintojen kautta kaksinpelin pääsarjaan ja jatkaa lisäksi voittojahtia nelinpelissä Zhun kanssa.

Tulokset: Tunisia F27 Futures, 15 000 $, Hammamet

Mia Eklundille uran ensimmäinen ITF-turnausvoitto

Naisten 15 000 dollarin Hammamet Open -kilpailussa saatiin uusi suomalaisvoittaja, kun 22-vuotias Mia Eklund saavutti nelinpelissä ammattilaisuransa ensimmäisen ITF-turnausvoiton.

Cinia Fed Cup Team Finlandin luottopelaajiin kuuluva Eklund pelasi yhdessä Yhdysvaltain Amy Zhun kanssa, joka on miesten nelinpelin voittaneen Evan Zhun isosisko. Myös Zhulle turnausvoitto oli uran ensimmäinen.

Kaavion kolmanneksi sijoitetut Eklund ja Zhu, 22, kaatoivat loppuottelussa Venäjän Vasilisa Aponasenkon ja Italian Beatrice Lombardon erin 6-1, 6-4.

– Pelasimme molemmat todella hyvin verkolla. Lisäksi syöttömme toimi hyvin ja se ratkaisi finaalissa voiton meille, Eklund sanoo.

Turnauksen suurin haaste oli vasenkätisen Eklundin mukaan koettu jo ennen lauantain finaalikamppailua, kun Eklund ja Zhu päihittivät tiukassa välieräottelussa ykkössijoitetut Italian Angelica Moratellin ja Bulgarian Isabella Shinikovan vasta ottelutie-breakin jälkeen lukemin 6-7(5), 7-5, 10-7.

– Se (välierä) oli ehdottomasti viikon kovin ottelu ainakin minulle, sillä vastustajamme olivat todella hyviä.

Myös Eklundin menestystarina voi jatkua jo alkavalla viikolla, kun suomalainen pelaa Tunisiassa vielä yhden ITF-kilpailun. Ohjelmassa on kaksinpelin lisäksi myös nelinpeli, jossa voitokas kaksikko Eklund/Zhu nähdään tälläkin viikolla yhdessä.

Suomen Mia Eklund (vas.) ja Yhdysvaltain Amy Zhu olivat nelinpelin valtiattaret Tunisiassa.
Kuva: Mia Eklund.

Tulokset: ITF Womens Circuit, 15 000 $, Hammamet

Seuraava uutinen: Cinia JGP -osakilpailuissa… →