Liike on Lääke: tennisseuroissa tarjotaan monipuolisia palveluita ihmisten liikkumattomuutta vastaan

11.3.2024  |  09:00  |  Artikkeli, Seurat

Ihmisten liikkuminen/liikkumattomuus on noussut alati kasvavaksi ja näkyvämmäksi puheenaiheeksi yhteiskunnassamme; syystäkin.

Maamme urheiluseuroilla on tätä nykyä erittäin suuri merkitys liikkumattomuuden torjumisessa. Tenniksen puolella liikuntaa edistävää työtä on tehty useiden vuosien ajan tunteja laskematta. Sitä on omalta osaltaan vauhdittanut vallitseva tennisbuumi, jonka hedelmistä saadaan toivon mukaan nauttia myös tulevaisuudessakin.

Ihmisten liikkumattomuuden tuoma työmaa pitää tennisseuroissa huolen siitä, etteivät työt todellakaan lopu kesken. Monet seurat ovat kulkeneet jo pidempään oikeaa polkua pitkin ja luoneet yhä enemmän liikkumisen mahdollisuuksia eri-ikäisille.

Tässä juttusarjassa luomme katsauksen eri seurojen toimintaan ja siihen, kuinka he omalta osaltaan pystyvät tarjoamaan auttavaa kättään liikkumattomuuden ehkäisemisessä; nyt esittelyssä KTS (Kuopio) ja OVS (Oulu), lue ensimmäinen osa HLK (Helsinki) ja PVS (Pori).

Tennisliitto on monessa mukana lasten ja aikuisten liikuttamiseksi. Ympärivuotinen yhteistyömme OP Ryhmän kanssa Hippo Street Tenniksen kanssa liikuttaa vuosittain noin 15 000 koulu- ja päiväkoti-ikäistä, lisäksi aloitamme Puolen Suomen Tennis -hankkeen Olvi-säätiön kanssa. Olemme myös mukana K-ryhmän alulle panemassa Liike on Lääke -kokonaisuudessa; yhteisesti lapsia ovat liikuttamassa tenniksen kanssa Palloliitto ja Koripalloliitto sekä hankkeen keulakuvina JVG. Lisäksi olemme mukana Olympiakomitean vetämässä Suomi – toimintakykyinen maa ja kansa. Yhdessä olemme vahvempi muutosvoima, yhdessä enemmän – yhdessä menestyen.

”Porukkaa tulee sisään ovista ja ikkunoista”

Rattaat liikkumattomuuden ehkäisemiseksi pyörivät vinhasti myös Kuopion Tennisseurassa (KTS), jossa kynnystä lasten säännölliselle harrastamiselle madalletaan muiden muassa erittäin suosituilla tenniskouluilla. Niissä innokkaat viisi ja kahdeksan vuotiaan ikäiset lapset saavat ensikosketuksensa lajiin.

”Kilpapolussa toiminta lähtee siitä, kun lapsi hyppää lajikokeilun myötä kunnolla tenniksen pariin. Se on tällä hetkellä hyvin kasvavaa. Toinen suosittu puoli on tuo tenniskoulu, jossa otetaan ihan niitä ensimmäisiä kosketuksia tennikseen”, kertoo seuran valmentajiin kuuluva Taneli Tenhunen.

Tenhunen on mielissään tämän hetken tenniksen tilasta kotimaassa. Lajin suosio on tätä nykyä vahvassa nousussa, ja se näkyy erityisesti monissa ryhmissä.

”Tällä hetkellä porukkaa tulee ovista ja ikkunoista, ja pyrimme jokaiselle löytämään paikkaa. Siinä on oma haasteensa. Se on tottakai positiivinen ongelma, että porukkaa on saatu liikkeelle. Samaan aikaan pitäisi palvella myös sitä tahoa, joka pyrkii lajissa tosissaan eteenpäin.”

TUTUSTU KTS:N TOIMINTAAN

Oulussa monipuolista toimintaa kaikenikäisille

Oulun Verkkopalloseura (OVS) pyrkii myös omalta osaltaan tarjoamaan ohjattua toimintaa ja luomaan puitteet, jotta varsinkin lapset saataisiin tehokkaammin mukaan harrastustoimintaan. Junioripuolella massa jakaantuu harraste- ja kilpatasoon, jossa molempiin riittää innokkuutta.

”Meillä on sekä harrastepelaajille että kilpasarjoihin pyrkiville harrastajille omia ryhmiä, joihin tarjotaan lisäksi fysiikkatreeni viikkoon. Sitten on olemassa ihan pienimmille omia ”lajiintutustumispaketteja”. Aikuisten ryhmille on pyritty järjestämään myös oma fysiikkaharjoite, jossa kuntosali toimii hyvänä vaihtoehtona”, OVS:n valmennuspiiriin kuuluva Heidi Sarkkinen kertoo.

”Teemme seurassamme paljon sen eteen, että lapset löytäisivät vapaa-aikaansa muutakin täytettä kuin vain sen kotona olemisen. Esimerkiksi siinä meidän alle 10-vuotiaille suunnatussa Mini Tennis -toiminnassa ajatuksena on ruokkia lasten innostumista ja saada ne pysymään lajissa motivoimalla heitä”, Sarkkinen mainitsee.

TUTUSTU OVS:N TOIMINTAAN

Jaa:

Seuraava uutinen: Viikkoennakko 11/2024 – →