Tilitystä linjalta

19.12.2016  |  16:18  |  Artikkeli

Eileen Edwards: On the Line. A story of a family of tennis officials. New Generation Publishing. London 2016. 498 s. ISBN 978-1787191280

Aina ei saa sitä, mitä tilaa, mutta joskus saa paljon enemmänkin. Britti Eileen Edwardsin lokakuussa julkaistua kirjaa ”On the Line” esittelevät lauseet lupasivat kertomuksen kokonaisesta tennisperheestä, äidistä ja hänen kolmesta lapsestaan, tennistoimitsijoina Britanniassa.
Tämähän herätti kiinnostuksen; miten brittitennis rekrytoi ja kouluttaa linja- ja tuolituomareitaan ja miten tehtäviä jaetaan koulutettujen tuomareiden kesken.
Edwards on intohimoinen tennisfani, joka neljän lapsen jälkeen hakeutui tuomarikoulutukseen. Hän eteni nopeasti brittien tennistuomariorganisaatiossa. Edwards on pitänyt tarkkaa kirjaa, lähes päiväkirjatyyliin, kokemuksistaan vuosien 1987 ja 2012 välillä. Mitä pidemmälle kirjassa edetään, sitä mielenkiintoisempia tehtäviä Edwards ja myöhemmin hänen toimitsijatehtäviin hakeutuneet lapsensa saavat. Nelikon hauskoista kokemuksista ja sattumuksista on mukava lukea, mutta esiin nousevat myös kokemukset joidenkin suosimisesta, toisaalta kovasta kilpailusta tehtävien saamisesta, vehkeilyistä, selkään puukottamisesta ja pahoista puheista, kaikki yksityiskohtaisesti kuvattuina.
Selvästikin ilman kustannustoimittajaa tehty kirja vyöryttää 500 sivulla yksityiskohtaisia tietoja jokaisesta kisasta ja tuomaritehtävästä, jonka Edwards ja hänen lapsensa ovat tehneet. Lukija tuntee välillä hukkuvansa tietotulvan alle – hän on listannut jokaisen pelaajan, jonka ottelun on tuomaroinut – Emma Laine, Tuomas Ketola, Ville Liukko ja Ilkka Riikonen heidän joukossaan. Tennishistorian lisäksi tämä Cliff Richardin fan clubin puheenjohtaja on listannut brittijulkkisten pienimmätkin tennistapahtumat.
Taisi olla katkeroituneen Edwardsin terapiaprojekti koko kirja.

Teksti: Riitta Närhi

Jaa:

Seuraava uutinen: Tärkeää kilpailumääräyksistä ja… →