Huippufysioterapeutin ohjeet tennispelaajille

17.8.2015  |  11:20  |  Artikkeli

Bill Norris [with Richard Evans]: Pain, Set and Match. William Bill Norris, Boca Raton 2014. 205 s.
ISBN 9780692224120.


Kipu – sen on moni tennispelaaja, olipa sitten harrastaja tai huippuammattilainen, kokenut ennen erä- ja otteluvoittoa.
Tennispelaajan kivuista tietää harvinaisen paljon yhdysvaltalainen urheilufysioterapeutti Bill Norris, joka ennen eläkkeelle jääntiään ehti toimia yli 30 vuotta ATP-kiertueen kokopäivätoimisena työntekijänä.
Hän on se silmälasipäinen, countrylaulaja John Denverin näköinen mies, joka totuttiin näkemään televisiolähetyksissä hoitamassa pelaajia puolenvaihtojen tai lääkitsemistaukojen aikana.
Norrisin työura alkoi baseballin ja koripallon parista, mutta nelisenkymmentä vuotta sitten hän siirtyi tennikseen, ensin vuonna 1973 World Team Tennikseen floridalais- ja sitten kalifornialaisjoukkueen fysioterapeutiksi. Norris toimi 14 vuotta USA:n Davis Cup -joukkueen fysioterapeuttina, ja ehtipä hän olla vastaavissa hommissa pari vuotta myös Intian DC-joukkueessa.
ATP-kisoissa pelaajia huoltava ja hoitava Norris näki ammattilaiskiertueen kasvun nykymittaansa ja oli toteamassa pelin muuttumisen entistä fyysisemmäksi ja vaativammaksi. Kirjansa alkuosassa Norris kuvaa näitä muutoksia muistelemalla työtehtäviään ja pelaajapersoonallisuuksia Rod Laverista Novak Djokoviciin.
ATP:n hommista eläköidyttyään nyt 72-vuotias Norris jatkaa työtään Floridassa, jossa hänen asiakkainaan ovat sekä Chris Evertin että Rick Maccin kuulujen tennisakatemioiden nuoret valmennettavat ja USTA:n pelaaja-akatemian pelaajat, unohtamatta harrastajapelaajanaapureitakaan.
Kirja loppuosassa, 86 sivun verran, Norris antaa arvokkaita ohjeita kaikille tennistä pelaaville siitä, miten välttää loukkaantumisia ja vammoja, ja jos niitä kaikesta huolimatta saa, miten niitä tulee hoitaa.
Jalat ovat tennispelaajan tärkeimmät työvälineet mailan ohella ja niiden toimintakyky ratkaisee, miten pelissä pärjää. Jokaiselle meistä sopivat Norrisin antamat ohjeet hyvien tenniskenkien valintaan.
Norris neuvoo myös, miten valmistautua tuleviin otteluihin tai pelaamiseen, millaista ravintoa tulee nauttia ja miten toipua rasituksesta.
On hienoa, että ammattilaistenniksen kokeneimman fysioterapeutin tietämys on saatu yksien kansien väliin. Mutta onko niin, ettei mikään kustannusyhtiö lähtenyt kirjaa julkaisemaan? Se on nimittäin Bill Norrisin omakustanne. Kirjan kasaamisessa häntä auttoivat erityisesti Lisa-tytär ja Ari-miniä. Kunnioitettavaa tietysti, mutta ammattiapu tekstin editoinnin ja ulkoasun suhteen olisi tehnyt sille hyvää. Muisteluosan kuvat on läntätty keskelle kirjaa, kuva per sivu –tyyliin, ja jälkiosassa kuntosalikuvat on otettu vastavaloon. Kaiken kukkuraksi huono painojälki tekee kuvituksesta sangen suttuisen. Painotyöstä vastaa Amazon.

Harmi juttu, kun kirjan asiasisältö on aivan briljanttia.

Teksti: Riitta Närhi

Jaa:

Seuraava uutinen: 12- ja 16-vuotiaat… →