Bollis – suomalaisten urheilun pelikenttä

11.6.2015  |  09:28  |  Artikkeli

Erkki Alaja: Bollis – Töölön Pallokentän 100 vuotta. Teos. Helsinki 2015. 385 s. ISBN 978-951-851-574-9​

Äkkiä ajatelleen voisi kuvitella Erkki Alajan kirjoittaman Bollis – Töölön Pallokentän 100 vuotta kirjan kiinnostavan lähinnä helsinkiläisiä – ja erityisesti töölöläisiä – jalkapallohulluja. Vaan eipä sitä tiennyt, mitä kaikkea venäläisten hylkäämälle kaalimaalle vuonna 1915 rakennetulla kentällä on sen satavuotisen historian aikana tapahtunut. Kustannusosakeyhtiö Teoksen kustantama kirja avartaa tietämättömän maailmankuvaa kummasti.
Myös Erkki Alaja, jonka Helsingin kaupungin liikuntavirasto kutsui kirjoittamaan Pallokentän historian, koki monia yllätyksiä uppoutuessaan tämän urheilupyhätön arkistomateriaalin, sillä esiin nousi jalka- ja jääpallon sekä maahockeyn lisäksi valtavan laaja sekä kesä- että talvilajien kirjo, jonka joukossa on myös tennis. Suomen kaksi ensimmäistä Davis Cup –kotiottelua on pelattu Pallokentällä ja liiton yksi viidestä perustajaseurasta, HLK, vuokrasi Oy Pallokentältä nykyisen jäähallin kohdalta maa-alueen, jolle nousi vuosiksi neljä tenniskenttää ja kerhorakennus.
Pallokentällä on nähty paljon muutakin kuin urheilua, kuten Armi Kuuselan kotiinpaluujuhla Miss Universum -kisoista 1952 ja talonpoikaismarssin kokoontuminen 1930.
Kirjassa valotetaan myös kaupunginosa Töölön historiaa ja kerrotaan Erik von Frenckellistä, joka teki aloitteen Pallokentän rakentamisesta ja joka vaikutti parivuosikymmentä Pallokentän kehittymiseen. Nykyinen Pallokenttä 2 nimettiin 13.6.2015 hänen kunniakseen Erik von Frenckellin kentäksi.
Sekä sisällöllisesti että kirjana Bollis on sekä laadukas että painava. Se on varsinainen tarinoiden aarrearkku, mutta myös kuva-anniltaan merkittävä, mistä kiitos lankeaa kuvatiimille ja sen vetäjä Pekka Jyrkiäiselle. Kirjan komeasta taitosta vastaa Jenni Saari.
Teksti: Riitta Närhi

Jaa:

Seuraava uutinen: Lucie Safarovan vaikea… →