Kilpailujärjestelmän uudistus – mitä pelaajan ja valmentajan kannattaa huomioida kilpailuvalinnoissa vuodelle 2023?

2.11.2022  |  12:20  |  Artikkeli

Kansallisen kilpailu- ja tasojärjestelmän pääviivat ovat olleet viimeisimmät vuodet muuttumattomat. Vuoden 2023 alusta alkaen järjestelmä kokee lähihistorian suurimman muutoksen, jonka tarkoitus on mahdollistaa ja houkutella entistä enemmän pelaajia mukaan toimintaan.

Vuoden 2023 kilpa- ja tasojärjestelmän uudistuksen jälkeen kilpailuosallistumiset, sijoitukset ja sarjatenniksen pelaajajärjestys määräytyvät tasoluettelon perusteella, joka julkaistaan ITF WorldTennis Number laskennan perusteella kolme kertaa vuodessa. Tasolaskentaan otetaan mukaan Ässässä olevat ottelutulokset (sarjatennis, viralliset kilpailut, seurakilpailut, hallisarjat) pois lukien mini- ja miditennis sekä 9v luokkien ottelut. Seurakilpailuista mukaan laskentaan otetaan ottelut, joissa molemmat pelaajat ovat korkeintaan D-luokassa, seuran mestaruuskilpailuista kaikki ottelut.

Luokkapistelaskenta käyttöön ikä- ja tasoluokittain

Ikäluokkarankingit poistuvat 1.1.2023 alkaen ja ikäluokkien 10v, 12v, 14v, 16v, 21v paremmuudesta saa tasojen lisäksi parhaimman kuvan seuraamalla kunkin luokan luokkapistelaskennan tilannetta. Pelaaja kerää kalenterivuoden ajan virallisista kilpailuista itselleen pisteitä edellä mainittuihin ikäluokkapistelaskentoihin. Esimerkiksi osallistumalla 13- ja 14-vuotiaiden luokkiin, kerää pisteitä 14-vuotiaiden luokkapistelaskentaan ja osallistumalla 16-vuotiaiden luokkiin, kerää puolestaan pisteitä 16-vuotiaiden luokkapistelaskentaan. Pelaaja saa suurimpia pisteitä SM-kilpailuista, toiseksi eniten muista arvokilpailuista (esim. JGP-osakilpailuista) ja niin sanottuja peruspisteitä muista kansallisista kilpailuista. 

Pisteitä kertyy kierrosperusteisesti ja pisteiden määrään vaikuttaa kilpailun taso eli minkä tasoisia pelaajia ovat neljä parasta sijoitettua. Vuosittaiseen laskentaan otetaan mukaan pelaajan kauden kuusi parasta tulosta. Tennisliitto palkitsee vuoden lopussa luokkapistelaskentojen parhaat ja esimerkiksi JGP Mastersiin otetaan mukaan kahdeksan parasta pelaajaa 10-, 12-, 14- ja 16-vuotiaiden luokissa.

Tasoluokkien puolella (A, B, C, D ja E) määritellään vuoden alussa pelaajan tason perusteella minkä tason luokkapistelaskentaan hän kerää pisteitä. Esimerkiksi mikäli Tiina Tennis on 1.1. C-luokassa, kerää hän pisteitä koko vuoden C-luokan luokkapistelaskentaan. Tiina voi osallistua C-luokkaan tai sitä ylempiin luokkiin ja niistä kaikista kertyy pisteet C-luokan laskentaan. Korkeammasta luokasta jaetaan aina korkeampia pisteitä ja huomioidaan kisan taso neljän kärkisijoitetun perusteella. 

Kilpailuvalinnoissa kannattaa huomioida:

  • Ollakseen kärjessä luokkapistelaskennassa, kannattaa pelata oman ikäluokan SM-kilpailut ja arvokilpailut. 
  • Luokkapisteet lähtevät nollasta aina kalenterivuoden alussa eli kannattaa olla aktiivinen heti vuoden alussa. 
  • Aktiivisuus kilpailuosallistumisissa palkitaan. Kun kilpailuja enemmän kuin 6/luokkapistelaskenta, tippuu heikompia pisteitä pois laskennasta. 
  • Pelaaja voi olla mukana useammassa eri luokkapistelaskennassa (useampi ikäluokkalaskenta ja yksi tasolaskenta) 
  • Nykyiset kilpailusarjakohtaiset pisteet sulautetaan osaksi laajempaa luokkapistelaskentaa (JGP ja FJTT ovat osa ikäluokkalaskentaa, FT on osa A-luokan luokkapistelaskentaa ja Luokkamestaruussarja sulautuu osaksi tasoluokkapistelaskentaa). 

Tutustu kattavaan tietopakettiin kilpailu- ja tasojärjestelmän uudistuksesta täältä

Jaa:

Seuraava uutinen: Seuratoiminnan kehittämistuki vuodelle… →