Kapteeni Niemisen analyysi – ”Koen nämä asiat niin meidän kuin heidän vahvuutena”

20.1.2024  |  13:44  |  Ennakot

Miesten maajoukkueen, Porsche Davis Cup Team Finland, kapteeni Jarkko Nieminen tietää, tiedostaa ja valmistautuu tulevan maaottelun tarjoamiin ennakkoasetelmiin. Suomi kohtaa Portugalin Gatorade Centerissä Turussa 2.-3.2.

”Ensimmäisenä on todettava, että tällä tasolla kaikki maat ovat kovia”, aloittaa Nieminen.

Vastauksesta kuuluu painokkuus ja kuljettu matka kapteeniuden aloituksesta 2018 lähtien. Suomi on alle kuudessa vuodessa raivannut tiensä II-ryhmästä maailman parhaiden joukkoon. Eksoottiset ja haastavat II-ryhmän vierasottelut Tunisiaa ja Egyptiä tai I-ryhmän karsintaottelu Meksikon vieraana ovat vahvistaneet joukkuetta ennennäkemättömiin kotiotteluihin ja Davis Cup Finalsin kirkkaisiin valoihin.

”On totta, että olemme nähneet ja kokeneet hyvin erilaisia tilanteita joukkueena. Kuitenkaan se ei ole kertaakaan vaikuttanut tekemiseemme; meillä on tietyt tavat toimia ja joukkueena olemme aina pystyneet keskittymään olennaiseen oli mikä tahansa taso, olosuhde tai yleisömäärä kyseessä.”

Suomen ja Portugalin kohtaamisen voittaja etenee Davis Cup Finals -lohkovaiheeseen, eli kansankielellä Davis Cup, The World Cup of Tennis -nimeä mukaillen MM-kisoihin.

TUTUSTU TAPAHTUMASIVUUN
OSTA LIPUT | TIKETTI.FI

Nieminen johdattamassa joukkojaan Meksikon kohtaamiseen 2020; Suomi voitti vuoristossa pelatun ottelun 3-2 ja selvisi putoamiselta takaisin II-ryhmään.
Davis Cup Finalsin hurmosta Málagassa.

Suomessa ja Portugalissa paljon samaa

Niin ne ennakkoasetelmat Suomen ja Portugalin maaotteluun. Suomi on paperilla ennakkosuosikki; tosin ei selvästi. Viimeksi 2022 Uutta-Seelantia ja 2021 Intiaa vastaan oli sinivalkoisilla ennakkosuosikin viitta harteillaan.

Suomen joukkueen muodostavat Emil Ruusuvuori (ATP-53), Otto Virtanen (ATP-166), Patrick Kaukovalta (ATP-788), Harri Heliövaara (nelinpelin ATP-29) ja Patrik Niklas-Salminen (nelinpelin ATP-126). Portugalin riveissä ovat Nuno Borges (ATP-69), Henrique Rocha (ATP-243), Joao Sousa (ATP-239), Gastao Elias (ATP-284) ja Francisco Cabral (nelinpelin ATP-53).

”Molemmilta joukkueilta löytyy pelaajia sadan molemmilta puolilta. Se kertoo syvyydestä ja kovuudesta niin kaksin- kuin nelinpeliin”, tiivisti Nieminen.

Nieminen näkee Suomen ja Portugalin joukkueissa paljon samaa.

”Monipuolisuutta, erilaisia pelityylejä ja eri ikäpolvia. Koen nämä asiat niin meidän kuin heidän vahvuutena.”

Kapteenin ja pelaajien tukena ja apuna maajoukkueviikoilla ovat fysiot Joni Honkaniemi ja Mikko Pehkonen.

Kapteenina Nieminen on tottunut näkemään tuttuja enemmän vastustajan kapteenistossa, mutta aina silloin tällöin myös pelaajistossa on erittäin tuttuja. Kuten nyt Sousan kohdalla. Viimeisimmissä Portugalin maaotteluissa ovat Sousa kakkospelaajana ja Borges ykköspelaajana kantaneet kaksinpelivastuun.

”Sousa on varma, ehkä mielletään enemmän massapelaajana. Kuitenkin on osoittanut pystyvänsä pelaamaan niin hitailla kuin kovilla. Pystyy johtamaan esimerkillään.”

Kauden 2024 alkuun on myös Borges osoittanut vahvaa tuloskuntoa viime vuoden TOP100-läpimurtonsa jälkeen.

Maiden ykköset Borges ja Ruusuvuori ovat molemmat käytännössä TOP50-pelaajia. Kakkospelaajien otatukset ovat rankingin valossa tasaisia, hienokseltaan Virtasen ranking on korkeampi kuin vastustajien. Nelinpelissä erikoisosaamista tuovat Heliövaara ja Cabral; jälleen rankingeja tuijottaessa on etu Suomen puolella.

Nyt kun tapahtuma lähenee, tarkoittaa se kapteeni Niemiselle pidempiä ja analyyttisiä päiviä Portugalin skouttaamiseksi.

”Tykkään siirtää ajatuksiani ja käyttää aikaani pelaajien tutkimiseen. Mitä lähemmäs tapahtuma tulee, sitä tiivimmin katsotaan vastustajaa. Tärkeää on katsoa tarpeeksi otteluita, ei pelkästään huippu- ja surkeaa ottelua. Katson tulosten perusteella erilaisia otteluita, jotta saan mahdollisimman kattavan kuvan.”

Oman joukkueen pelaajavalintojen suhteen kapteeni toteaa ettei mennä liikaa vastustaja edellä, mutta toki se otetaan huomioon.

”Ketkä ovat parhaimmassa kunnossa meiltä, sen pohjalta tehdään pelaajavalinnat. Ei mennä vastustaja edellä, mutta toki otetaan tarkasti huomioon ja ollaan valmiita eri skenaarioihin.”

Jaa:

Seuraava uutinen: Toinen turnausvoitto viikonloppuun,… →