Jälleen yksi paluu huipulle – Del Potro aikoo olla kova vuoden alussa

28.10.2017  |  16:30

Juan Martin del Potro (ARG) All Over Press

Juan Martin Del Potro on ollut yksi syksyn nimistä ATP-kiertueella. Argentiinalainen on palaamassa vielä kerran aivan kirkkaimmalle huipulle.

Jos pitää nimetä yksi ATP-kiertueen pelaaja, joka on ollut viime vuosina erityisen epäonninen, on hän ilman muuta Juan Martin Del Potro, 29. Vuonna 2009 tuli US Openissa uran tähän asti ainoa Grand Slam -voitto sekä Rafael Nadal että Roger Federer lyöden. Mutta sen jälkeen urakäyrä on pätkäisty useassa kohdassa.

Vuoden 2010 alussa Del Potro oli juuri noussut ensimmäistä kertaa urallaan ATP-rankingin neljän kärkeen, kun rannevamma hiipi esiin. Siitä lähtien, näihin päiviin asti, molempien käsien rannevaivat ovat varjostaneet hänen uraansa. Silti Del Potro on ehtinyt voittaa vuoden 2010 jälkeen olympiapronssia 2012, olympiahopeaa 2016 ja viime vuonna myös Argentiinan historian ensimmäisen Davis Cup -mestaruuden.

Luultavaa toki on, että jokunen Grand Slam -voitto on voinut karata. Mutta ensi vuonna 198-senttinen pommittaja aikoo olla niitä taas metsästämässä.

 

Väylää edetä

Del Potro pääsi syksyllä US Openissa välieriin lyöden Federerin puolivälierässä. Hän on pelannut hyvin koko loppukesän ja alkusyksyn. Viime viikolla Tukholman avoimista tuli turnausvoitto.

Tukholmassa Del Potro vastasi Tennis.fi:n kysymykseen siitä, kokeeko hän kaiken jälkeen palanneensa nyt parhaimmalle tasolleen, että hän uskoo vahvasti mahdollisuuksiinsa ensi vuoden suurissa kisoissa. Tältä vuodelta jäi vielä väliin Australian avoimet alkuvuodesta, joten siellä ei ole pisteitä puolustettavana tammi-helmikuussa. Nyt ranking on 19. Rankingia ei pidäkään tuijottaa liiaksi, koska tämän hetken pelitaso, myös tällä viikolla Baselissa, on paljon kovempi.

– Australian poissaolon lisäksi pelasin tänä vuonna massalla vain yhden Mastersin ja ruoholla vain Wimbledonin. Sikäli on väylää parantaa ensi vuonna. Nyt loppuvuoden tavoitteenani onkin ollut pelata hyvin ja pysyä hyvässä kunnossa – ja tuntea oloni valmiiksi myös harjoituskaudelle, Del Potro arvioi Tennis.fi:lle.

 

Yksi ainutlaatuisista

Pahimmillaan Del Potron vasen ranne on vielä viime ja tänä vuonna vaivannut niin kovasti, että hän on pelannut otteluita lähes kokonaan ilman kahden käden rystylyöntiä pelkällä alakierrerystyllä. Tämä on ollut sikäli iso miinus, että Del Potro on – rajusta kämmenlyönnistään huolimatta – tunnettu etenkin pelaajana, joka voi läväyttää voimalyöntejä yhtä hyvin syötöllä tai kummalla tahansa peruslyöntipuolella. Ja hänen pelinsä on perustunut kaikkien lyöntien tuottamaan jatkuvaan paineeseen.

Toisaalta alakierrerystyllä pelin petaaminen ja kärsivällinen rakentaminen sekä perään kämmenelle kiertäminen on tuonut hänen peliinsä monipuolisuutta ja arvaamattomuutta. Del Potro sanookin, että hän on nyt monipuolisempi pelaaja kuin voittaessaan US Openin 2009.

– Pelaan sen takia fiksumpaa peliä nyt. Alakierrerystyni ja myös lentolyöntini ovat kehittyneet tänä aikana. Totta kai kahden käden rysty on tärkeä lyönti esimerkiksi kovalla kentällä, Del Potro analysoi.

Olisi tennikselle lajina tärkeää, että Del Potro saisi pelata lähivuodet vielä parhaalla tasollaan. Hän on ollut kymmenen vuoden aikana niitä harvoja pelaajia, jotka ovat kunnossa ollessaan ainainen uhka Big Fourin jäsenille Federerille, Nadalille, Novak Djokovicille ja Andy Murraylle.

Harva pelaaja jättää aitoa jälkeä lajiin, Del Potro on jättänyt. Eeppiset ottelut, kuten Rion olympiafinaali Murrayta vastaan, ja voimapelin ajoittainen vieminen uudelle tasolle ovat tehneet hänestä yhden aikansa ainutlaatuisista pelaajista.

Teksti: Janne Eerikäinen

Jaa:

Seuraava uutinen: Suomalaisjuhlaa Tartossa: Heliövaara… →