HVS TEHO Tennisliigan tuplamestariksi

17.2.2024  |  22:00  |  Raportit

TEHO Tennisliigan mitalit ratkottiin lauantaina. Finaalipäivä oli HVS:n juhlaa, sillä molemmat finaalit päättyivät HVS:n voittoon.

HVS jälleen miesten mestari

HVS voitti miesten mestaruuden kolmatta kertaa peräkkäin. Mestaruus on helsinkiläisjoukkueelle peräti kuudes seitsemän viime kauden aikana.

Finaalissa kohtasivat toista kertaa peräkkäin HVS ja TaTS. TaTS oli runkosarjan ykkönen, mutta tamperelaiset joutuivat taipumaan finaalissa lukemin 3–0.

HVS sai finaaliviikonloppuun mukaan Davis Cupissa itsensä koko kansan tietoisuuteen pelanneen Otto Virtasen, joka esiintyi jälleen totutun vahvasti. Hyvinkääläislähtöinen Virtanen on pelannut jo vuosia HVS:n paidassa, mutta edelliset Tennisliigan ottelut olivat pudotuspeleistä keväältä 2022. Finaalissa Virtanen kohtasi TaTSin Kenneth Raisman, joka kärsi tappion numeroin 6–3, 6–4.

HVS:n Viktor Durasovic jatkoi vakuuttavaa kauttaan: Lauri Kiiski kaatui lukemin 6–2, 6–1. Durasovic pelasi kauden aikana kymmenen kaksinpeliä ja kaksi nelinpeliä eikä hävinnyt erääkään! Kolmannessa kaksinpelissä Leevi Säätelä voitti Peetu Pohjolan 6–4, 6–7, 10–3, ja näin HVS varmisti mestaruuden. Finaali päättyi siis lukemiin 3–0.

”Hyvä sarja takana. Otto ja Viktor toimittivat tyylikkäästi tänään. Itse jouduin vääntämään pitkän kaavan kautta, mutta taistelu tuotti tulosta ja pääsi tuulettamaan loppujen lopuksi 3–0-tulosta”, finaalien arvokkaimmaksi valittu Säätelä kommentoi finaalia.

”Sarja on pitkä. Pitää aika monena viikonloppuna saada pisteitä. Meilläkin varmaan kymmenkunta pelaajaa oli pytyn takana, niin kaikille heille kiitos”, Saku Siivonen jakoi kunniaa mestaruuden varmistuttua. Erityisesti hän kehui Säätelää, joka oli mestaruuden takuumies ja urakoi viikonlopusta toiseen läpi pitkän kauden.

Pronssiottelussa Smash katkaisi kahden mitalittoman kauden putkensa voittamalla Smash-Kotkan 3–1. Kotkalaiset jäivät siis toista kertaa peräkkäin neljännelle sijalle.

Kaksinpelit tarjosivat runsaasti käänteitä. Smashin Arttu Ronkainen nousi voittoon Jack Karlsson Wistrandista lukemin 1–6, 6–3, 10–4. Toisessa kolmieräisessä väännössä Smash-Kotkan Vesa Ahti nujersi Oskari Paldaniuksen 3–6, 6–3, 11–9. Kolmas kaksinpeli oli selkeämpi: Smashin Jeri Lassila voitti Jussi Salmion 6–1, 6–1.

Pronssi ratkesi, kun Lassila ja Paldanius voittivat nelinpelissä parin Vesa Ahti/Jesper Saarni. Ottelu päättyi suoraan kahdessa erässä: 6–3, 6–0. Näin viime vuonna liigapaikastaan karsimaan joutunut Smash palasi mitalikantaan.

Miesten liigakarsinnassa kohtasivat OVS ja ÅLK. Vielä viime vuonna pudotuspeleissä nähty OVS taipui I-divisioonassa toiseksi sijoittuneelle ÅLK:lle, joka siis nousee liigaan ensimmäistä kertaa sitten kauden 2011–2012!

OVS:n Aaron Matikkala taisteli pitkässä ja jännittävässä ottelussa voiton Axel Erikssonista luvuin 6–4, 3–6, 13–11. I-divisioonassa otteluita toisensa jälkeen voittaneet ÅLK:n Leo Stenlund ja Lucas Eriksson kuitenkin voittivat muut kaksinpelit ja veivät joukkueensa johtoon. Stenlund voitti Lenni Loukkolan ja Eriksson Jerry Mäkelän.

OVS oli ollut runkosarjassa vahva nelinpeleissä, ja oululaiset tarvitsivat molemmista nelinpeleistä voitot säilyttääkseen sarjapaikkansa. Toisin kuitenkin kävi. Loppuun asti taistelleet Matikkala ja Loukkola taipuivat parille Leo Stenlund/Lucas Eriksson luvuin 1–6, 6–2, 4–10. Myös toinen kaksinpeli päättyi ÅLK:n voittoon, kun Axel Eriksson ja Sean Bailey voittivat Mäkelän ja Valtteri Laitisen suoraan kahdessa erässä. Näin ÅLK voitti ottelun 4–1 ja nousee Tennisliigaan. OVS nähdään ensi kaudella I-divisioonassa.

HVS palasi naisten mestariksi

Naisten finaalissa kohtasivat viime vuoden tavoin Smash-Kotka ja HVS. Kotkalaiset juhlivat vuosi sitten mestaruutta, mutta osat vaihtuivat, ja HVS palasi kolmen himmeämpiin mitaleihin päättyneen kauden jälkeen naisten mestariksi.

Klaudija Bubelyte jatkoi vahvaa kauttaan voittamalla HVS:n Jacqueline Cabaj Awadin lukemin 7–6, 6–2. Siihen Smash-Kotkan ilonaiheet tällä kertaa jäivätkin, sillä loput ottelut kääntyivät HVS:lle. Laura Hietaranta voitti Venla Ahdin 6–4, 6–4 ja pelasi kauden läpi häviämättä erääkään. Kun Aino Alkio voitti Emma Tuomisen 6–2, 6–3, HVS pääsi nelinpeleihin johtoasemasta.

Mestaruus ratkesi, kun Cabaj Awad ja Hietaranta voittivat nelinpelissä Ahdin ja Helena Plümacherin 6–2, 6–1. Näin finaali päättyi 3–1-lukemiin, ja HVS juhli mestaruutta ensi kertaa sitten kauden 2018–2019. Smash-Kotka jatkoi mitaliputkeaan viiden pituiseksi, mutta toinen mestaruus jäi tällä kertaa kahden otteluvoiton päähän.

Hietaranta palkittiin finaalien arvokkaimpana pelaajana. Hän kuvasi finaaleita hyväksi valmistautumiseksi seuraaviin kisoihin. ”On aina mukava pelata HVS:n riveissä ja oli kiva, että pääsin finaaleihin mukaan”, hän kommentoi finaalia tyytyväisenä kahteen voittoonsa.

”Muutama aikaisempi vuosi on ollut tiukkoja finaalitappioita, joten tuntuu oikein hyvältä. Joukkue pelasi hienosti koko kauden. Joukkue oli tosi yhtenäinen ja meillä on ollut kivaa koko kauden aikana”, kapteeni Emma Laine iloitsi finaalin jälkeen. ”Ollaan menty isolla rosterilla ja ollaan hyvin otettu toisemme huomioon ja pelattu koko kausi hyvin. Saa olla tyytyväinen”, Laine veti koko kauden yhteen.

Lauantai tarjosi Laineen mukaan tiukkoja ja finaalin arvoisia pelejä. ”Olimme vahvempi joukkue tänään. Smash-Kotka laittoi hyvin kampoihin, mutta hyvin hoidettiin”, Laine analysoi finaalia.

Pronssiottelussa Smash voitti ÅLK:n suoraan 3–0. Sama kaksikko kohtasi pronssiottelussa myös vuosi sitten, ja silloinkin Smash vei voiton. Mitali oli Smashille jo kuudes peräkkäinen. ÅLK:n edellinen mitali on kaudelta 2018–2019, joten vaikka se oli tälläkin kertaa lähellä, mitalien odotus jatkuu ainakin ensi kevääseen.

Ella Haavisto pelasi totutun vahvasti ja voitti Emelie Gabranin 6–3, 6–4. Nuppu Palm nousi voittoon Saara Aerilasta numeroin 4–6, 6–4, 10–6 ja Natalia Papshev kaatoi Emma Virtasen 7–5, 6–1. Näin Smash päätti tämänkin kauden mitalijuhliin. Pronsseissa saattaa olla karvas sivumaku, sillä finaalipaikka oli perjantaina hyvin lähellä, mutta Smash-Kotka voitti jännittävän välierän. Näin Smashin oli tyytyminen pronssiotteluun ja himmeämpiin mitaleihin. Runkosarjan kakkoset voivat kuitenkin olla tyytyväisiä vahvoihin esityksiinsä läpi kauden.

Naisten liigakarsinnassa TTS haastoi OVS:n, joka joutui kolmatta kertaa peräkkäin puolustamaan sarjapaikkaansa karsinnoissa. TTS tarjosi väkevän vastuksen, mutta lopulta OVS säilytti sarjapaikkansa luvuin 3–2.

Runkosarjassa OVS hävisi suuren määrän kolmeen erään venyneitä otteluita. Oululaisten Heidi Sarkkinen onnistui kuitenkin voittamaan otteluparin pisimmässä ottelussa Nanette Nylundin lukemin 6–4, 4–6, 13–11. Muissa kaksinpeleissä OVS:n Saskia Soome voitti Lotta Heiskasen 6–3, 6–1 ja I-divisioonassa tällä kaudella eniten otteluita voittanut TTS:n Lila Humaloja kaatoi Sofia Holopaisen 6–3, 6–4.

Nelinpelipari Nylund/Humaloja menestyi I-divisioonan runkosarjassa erinomaisesti, ja myös Sarkkinen ja Rinja Kautto joutuivat taipumaan parille. Toisessa nelinpelissä OVS:n Soome ja Holopainen kuitenkin voittivat Satu Pirilän ja Heiskasen, mikä varmisti otteluvoiton. Karsintaottelu päättyi siis 3–2 oululaisten hyväksi, ja TTS joutuu jatkamaan I-divisioonassa. Sarjanousu oli lähellä, mutta tällä kertaa OVS oli piirun parempi.

TEHO Tennisliigan kausi 2023–2024 on nyt siis pelattu. Tennisliigan pariin päästään jälleen syksyllä!