Henri Kontisen uutena parina aloittaa Jan-Lennard Struff

19.11.2019  |  13:50  |  Artikkeli

Kuva: Luke Hemer

Henri Kontinen, 29, ja australialainen John Peers, 31, ovat päättäneet lopettaa menestyksekkään neljän vuoden taipaleensa tähän vuoteen. Kontisen uutena parina aloittaa saksalainen Jan-Lennard Struff, 29.

Kontisen ja Peersin menestyksekäs yhteistaival: ”Molemmat lähdemme hyvillä mielin kohti uusia haasteita – mitään ei jää hampaankoloon. Hienoja aikoja ja kaikki päättyy aikanaan.”

Kontisen ja Peersin yhteistyö alkoi vuonna 2016. Tuolloin suomalaispelaaja löytyi maailmanlistalta sijalta 31. Parin yhteistyö sai parhaan mahdollisen alun, kun he voittivat vuoden ensimmäisen turnauksen Australian Brisbanessa.

– Menin tuolloin viikkoa aiemmin Australiaan, jotta pääsimme treenaamaan ja tutustumaan Johnin kanssa. Saimme hyvän alun tätä kautta yhteistyöllemme. Koskaan ei tiedä kuinka uuden parin kanssa lähtee toimimaan – löysimme saman tien keinot hyvälle yhteistyölle ja turnausvoiton myötä alku oli erinomainen, kommentoi Kontinen yhteistyön aloitusta Peersin kanssa.

Vuoden lopussa pari voitti myös ensimmäisen yhteisen ATP Masters -turnauksen Pariisissa ja pääsivät mukaan kauden huipentaneeseen ATP Finals -turnaukseen. Kontinen/Peers onnistui myös voittamaan päätösturnauksen ja kauden päättyessä Kontisen maailmanlistan sijoitus oli noussut upeasti 7.

– Emme onnistuneet Grand Slam -tasolla aivan toivomallamme tavalla, mutta muuten vuosi oli todella hyvä. Loppuvuosi oli onnistunut ja voittamalla Pariisin Mastersin pääsimme päätösturnaukseen Lontooseen. Päätösturnauspaikka oli vähän kuin bonus, olimme ensimmäistä kertaa mukana ja heti turnausvoitto. Tämä tarjosi hyvän pohjan rakentaa seuraavaa vuotta.

Kuva: All Over Press.

Vuosi 2017 oli parivaljakon kulta-aikaa. Vuosi alkoi parhaalla mahdollisella tavalla, kun he voittivat Australian avoimet. Kontisesta tuli näin ensimmäinen suomalainen miesten nelinpelin Grand Slam -turnausvoittaja. Loppuottelussa he voittivat legendaarisen nelinpeliparin Mike ja Bob Bryanin 7-5, 7-5.

– Olihan se hieno juttu ja yksi tavoitteista täyttyi. Juniorina tuli seurattua Grand Slameja ja arvostus niitä kohtaan on minulla suuri.

Seuraava historiallinen hetki oli huhtikuussa, kun Kontisesta tuli maailmanlistan ykköspelaaja. Kukaan muu suomalaispelaaja ei ole ollut aikuisten kaksin- tai nelinpelissä ykkössijalla.

– Maailmanlistan ykkössija tai ranking ei ole ollut itselleni ykkösprioriteettina. Totta kai ykkössija oli hieno asia saavuttaa, mutta isossa kuvassa ranking seuraa hyvää tekemistä.

Loppuvuodesta pari voitti vielä kaksi ATP 500 -turnausta Washingtonissa ja Pekingissä sekä ATP Masters -turnauksen Shanghaissa ja vuosi huipentui jälleen ATP Finals -päätösturnauksen voittoon.

– Arvostan Lontoon päätösturnauksen voitot samalle viivalle Grand Slam -turnauksen voittamisen kanssa, sillä siellä ovat parhaimmat parit mukana. Siellä ei kaaviot niin sanotusti avaudu, vaan koko ajan ovat kovimmat vastassa. Kokonaisuutena vuosi 2017 oli pelillisesti parhaamme ja ehjin. Tuli eniten kisoja, joissa molemmat pelasivat parasta tennistään samanaikaisesti.

Yhteensä Kontinen ja Peers voittivat 13 turnausta ja olivat kahdesti hävinneinä finalisteina – nämä ovat listattuina alla. Yhteensä Kontinen on voittanut urallansa 23 turnausta.

– Nyt oli aika uusille tuulille. Molemmat lähdemme hyvillä mielin kohti uusia haasteita – mitään ei jää hampaankoloon. Hienoja aikoja ja kaikki päättyy aikanaan.

Turnausvoitot
2018: ATP250 Brisbane, ATP500 Queen´s Club, ATP Masters 1000 Kanada
2017: Australian avoimet, ATP500 Washington, ATP500 Peking, ATP Masters 1000 Shanghai, Nitto ATP Finals
2016: ATP250 Brisbane, ATP250 München, ATP500 Hampuri, ATP Masters 1000 Pariisi, ATP Finals

Finaalit
2019: Australian avoimet
2016: ATP Masters 1000 Shanghai

Kontinen: ”Hänen kanssaan koen, että on mahdollisuudet taistella isoista titteleistä.”

Kontisen uutena parina aloittaa saksalainen ikätoveri Jan-Lennard Struff. Struff on ollut vahvassa vireessä niin kaksin- kuin nelinpelissä – hän on tällä hetkellä kaksinpelin maailmanlistalla sijalla 35 ja nelinpelissä 56. Korkeimmillaan hän on ollut nelinpelissä sijalla 21 vuoden 2018 lokakuussa.

– Ensimmäinen kerta, kun näimme oli jossain Saksan ITF-turnauksessa. Kisoissa olemme jutelleet tässä vuosien varrella. Kun päätimme lopettaa Johnin kanssa, aloin miettimään kuka olisi henkilö kenen kanssa haluaisin eniten pelata. Tein listan ja laitoin viestiä Struffille – hän oli ykkösvalintani. Tapasimme ja juttelimme syksyllä Kiinassa ensimmäisen kerran. Molemmat olimme tyytyväisiä ja päätimme ruveta pelaamaan yhdessä.

– Hänen kanssaan koen, että on mahdollisuudet taistella isoista titteleistä. Hän on myös valmis sitoutumaan tähän. Hän jatkaa myös kaksinpeliuraansa. Varmasti tulee muutamia viikkoja ettemme pelaa yhdessä, mutta tämä ei minua haittaa.

Struff ei ole voittanut kaksinpelissä ATP-turnauksia, mutta nelinpelissä hän on voittanut kolme turnausta ja ollut kahdesti loppuottelussa viimeisen kahden vuoden aikana.

– Uskon yhteispelimme toimivan hyvin. Hänellä on iso syöttö ja hän pelaa isoa sekä aggressiivista peliä. Hän on vahva takakenttäpelaaja, jolla on hyvät palautukset. Itselleni ovat sopineet hyvin vahvat takakenttäpelaajat, esimerkiksi Jeremy Chardyn kanssa voitimme Rotterdamin turnauksen. Struff on myös positiivinen ja hyvän energian omaava pelaaja.

Kontinen kertoo, että heidän ensimmäinen yhteinen turnauksensa on Australian avoimet. Kontisen kalenterissa on luultavasti Dohan turnaus ja tämän jälkeen Adelaide tai Auckland – paria näihin turnauksiin ei ole vielä tiedossa.

Jaa:

Seuraava uutinen: Cinia JGP Masters… →