Heliövaara ja H.Kontinen veivät Suomen 2-1 johtoon Davis Cupissa

2.2.2013  |  18:36

Hurja viisieräinen trilleri muodostui Bulgarian ja Suomen välisessä Davis Cupin Eurooppa-Afrikan II ryhmän ensimmäisen kierroksen ottelussa lauantaina pelattu nelinpeli Sofiassa.
Suomen pari Harri Heliövaara ja Henri Kontinen kohtasi Bulgarian ykköstähden Grigor Dimitrovin ja Dimitar Kuzmanovin.
Heliövaara ja H.Kontinen veivät ensimmäisen erän pitkän taistelun jälkeen 7-5, mutta toinen erä tulikin sitten nopeasti suomalaisille 6-1.
Kolmannen erän lopussa koettiin suomalaisittain dramaattinen tuomio: bulgarialaisten johtaessa 5-4 heillä oli eräpallo Heliövaaran syötössä, hänen kakkossyöttöön tuomittiin jalkavirhe, ensimmäinen koko ottelussa.
Erä meni bulgaareille 6-4. He voittivat myös neljännen erän luvuin 6-2.
Viidennen erän kolmannessa pelissä suomalaiset mursivat Kuzmanovin syötön, jonka jälkeen edetään ilman murtoja, vaikka kuudennessa pelissä Henri Kontinen syötössä suomalaiset saavat tehdä lujasti töitä.
Erän kahdeksannessa pelissä Dimitrovin syötössä suomalaisilla oli jo yksi ottelupallokin, mutta sen bulgarialaiset vielä selvittivät. Henri Kontinen sai kunnian sitten syöttää erä- ja otteluvoiton kotiin luvuin 6-4.

Kapteenin ja pelaajien kommentit

Perjantaisissa kaksinpeleissä sekä linjatuomarityöskentely että yleisön reaktiot olivat tasapuoliset, mutta nelinpelissä mentiin toiseen ääreen.
– Yleisö osallistui äänekkäästi linjatuomareiden ratkaisuihin, buuasi ja huusi näille, jos tuomiot eivät suosineet omia pelaajia, kertoi kapteeni Kim Tiilikainen. – Linjatuomarit alkoivatkin vetää räikeästi kotiinpäin kaikissa mahdollisissa tilanteissa.
-Huomenna pelataan maaottelun voitosta, toivottavasti saksalainen referee sai tuomarityöskentelyn kuriin, toivoi Tiilikainen.
Kapteeni oli tyytyväinen pelaajiensa esityksiin.
-Kumpikin kesti hienosti tiukat paikat, ja tärkeät syötönmurrot tulivat oman hyvän pelin ansiosta, ei vastustajan virheistä, kiitteli Tiilikainen.
-Tiukkaa oli, mutta kyllä minä tästä nautin, totesi niin  monessa aiemmassa Suomen Davis Cupissa tärkeässä roolissa ollut Henri Kontinen. – Pitkän poissaolon jälkeen ei tullut kovinkaan pehmeää aloitusta kilpakentille, mutta hyvin paikat kestivät eikä kipua tuntunut missään.
Myös Harri Heliövaara teki comebackin käsioperaation jälkeen.
-Yhteispeli Henrin kanssa sujui tosi hyvin, vaikka emme ole pitkiin pelanneet yhdessä, totesi Harri. – Saimme hyvällä pelillä pari erää alle ja luottavainen fiilis pysyi koko ottelun ajan. Terävänä sai tosin olla koko ajan. Henkinen puoli taisi ratkaista.

Suomi meni maaottelussa 2-1 johtoon. Sunnuntaina pelataan vielä kaksi kaksinpeliä. Ensimmäisessä kohtaavat maitten ykköset ja sen jälkeen kakkoset.