Erik Hakkaraisen blogi Orange Bowlista – Hietaranta edennyt 16 parhaan joukkoon

10.12.2020  |  13:04  |  Raportit

Teksti on Porsche Junior Team Finlandin maajoukkuevalmentaja Erik Hakkaraisen kirjoittama. Hakkarainen ja Laura Hietaranta ovat parhaillaan arvostetussa ja epävirallisena alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuna pidettävässä Orange Bowl -turnauksessa.

Valmentajan lokikirja päivämäärällä 10.12.2020. Saavuimme Lauran kanssa Floridan Plantationissa pelattavaan Orange Bowliin viikko sitten torstaina. Reissun alkuun muutama päivä treenattiin ja pelattiin treenimatseja erimaalaisten pelaajien kanssa, sekä totuteltiin aikaeroon. Vaatii pelaajalta sopeutumiskykyä hypätä kesken perinteisen suomalaisen sisäkauden ulkona massalla pelaamiseen – huippupelaajan vaatimuksia on nopea sopeutumiskyky!

Treenasimme pariin otteeseen pidemmät treenit toisella klubilla Lauran dubbeliparin, ranskalaisen Oceane Babelin sekä hänen valmentajansa Noelle van Lottumin kanssa. Noellen kanssa olemme vaihtaneet valmennusajatuksia ja jakaneet kokemuksia näiden päivien aikana useaan otteeseen, ja jutelleet muun muassa valmentajuuden ja johtajuuden muutoksista humaaninpaan suuntaan myös maailmalla, jossa keskiössä ovat kommunikointikyky ja ”pehmeät taidot” (soft skills).

…ja jutelleet muun muassa valmentajuuden ja johtajuuden muutoksista humaaninpaan suuntaan myös maailmalla, jossa keskiössä ovat kommunikointikyky ja ”pehmeät taidot” (soft skills).

Näissä valmentajakeskusteluissa on mahdollisuus usein myös päästä vaihtamaan ajatuksia esimerkiksi pelaajan tekniikasta ja niihin liittyvistä kehitysideoista tai jostain muista pelin kehittämiseen liittyvistä haasteista. Voit saada vahvistusta aiempaan tai eri näkökulmasta katsottuna uutta ideaa. Inspiroivaa. Larry Kingin sanat on hyvä muistaa tässä kohtaa: ”Nothing I say this day will teach me anything. So, if I’m going to learn, I must do it by listening.”

Kolmas kierros eli paikka 16 parhaan joukossa kutsuu!

Ensimmäinen kierros pelattiin Lauran osalta tiistaina. Siinä vastaan asettui pari vuotta vanhempi, suurinpiirtein samoilla rankingsijoilla majaileva jenkki Camila Sofia Rojas. Laura aloitti ottelun vahvasti sekä varmasti ja tämä siivitti avauserän voittoon 6-3. Vastustaja tuli toisen erän alkuun päättäväisenä ”haavoitettuna karhuna” ja nappasi 3-0 johdon. Laura kokeneena pelaajana kuitenkin tietää, että otteluiden momentumit voivat kääntyä usein matseissa, ja etenkin tyttöjen/naisten tenniksessä, jossa syöttö ei ole niin dominoivassa roolissa kuin poikien/miesten pelissä. Laura käänsi erän kulun ja nappasi toisen erän lukemin 6-4.

Toisella kierroksella vastaan asettui kisan 3-sijoitettu, maailmanlistan yhdeksäs Kristina Dmitruk (BLR). Haaste oli kova, mutta ylitettävissä. Arvokasta kokemusta tällaiseen matsiin ovat antaneet aiemmat ottelut top-10 pelaajia vastaan ja muut kovat ottelut viime ajoilta. Nämä luovat uskoa siitä, että heitä vastaan pystyy pärjäämään pelillisesti. Usein kynnyksenä saattaakin olla enemmän usko itseensä ratkaisuhetkillä, uskallus voittaa ja kokemus kovista paikoista.

Ottelu lähti Lauran osalta hieman hermostuneesti käyntiin ja vastustajalla oli pariin kertaan mahdollisuus (breikki- ja pitopalloja) päästä neljän gamen karkumatkalla. Joskus sinun täytyy kuitenkin pystyä roikkumaan erässä tai matsissa mukana jotenkin, ja näin Laura teki. Yhtäkkiä hän pääsi erässä kannoille tilanteeseen 3-4 ja ottelun momentum kääntyi. Ensimmäinen erä 6-4 ja Laura oli uudenlaisessa tilanteessa – eräjohto top-10 pelaajaa vastaan. Kuinka käsittelet pelaajana tällaisen tilanteen? Kuinka et ”yli-innostu”? Kuinka pysyt hetkessä ja luotat, että perustekeminen riittää?

Laura käsitteli tilanteen erinomaisesti ja tuli toiseen erään itseluottamusta uhkuen. 3-0. 4-1. 40-0. Sitten klassinen tilanne tenniksestä. Keskittyminen karkaa pariksi pisteeksi ja vastustaja, jolla ei ole enää mitään hävittävää pelaakin yhtäkkiä sattuman siivittämänä vapautuneemmin. Muutamaa minuuttia myöhemmin tilanne on 4-3 ja ottelu on saanut taas uudenlaisen juonenkäänteen. Tennis, niin kuin muutkin pelit, ja elämä, antavat onneksi usein uusia mahdollisuuksia jos niitä näkee ja niihin uskoo. Laura nollasi tilanteen ja osoitti henkistä vahvuuttaan ottelun ratkaisuhetkillä, jossa myös vastustaja pelasi selkeästi parasta tennistään ja taisteli ottelun kääntämisestä. Huikeita taisteluralleja loppuun ja toinen erävoitto Lauralle 6-3. Kolmas kierros kutsuu!

Ottelun taso ei ollut kummaltakaan pelaajalta parasta mahdollista, mutta siitähän tässä hommassa ja kehittymisessä on pitkälti kyse: peruspäivän perustason nostamisesta. Huippupäiviä tai unelma-pelejä tai niitä entisen huippuhiihtäjä Matti Heikkisen ”pöljiä päiviä” ei kellekään pelaajalle kovin montaa vuoteen mahdu. Niin sanotusti 85-prosentin pelitasolla pitäisi pystyä voittamaan otteluita. Tätä Laura pystyi tässä matsissa toteuttamaan riittävän hyvin.

Ottelun taso ei ollut kummaltakaan pelaajalta parasta mahdollista, mutta siitähän tässä hommassa ja kehittymisessä on pitkälti kyse: peruspäivän perustason nostamisesta.

Kolmannella kierroksella vastaan asettuu tuttu unkarilainen Natalia Szabanin. Vasuri, vahva kämmen ja parhaimmillaan hankala (sivukierre)syöttö. Hän oli ottelupallon päässä tippua jo toisella kierroksella, joten hän nousi kuilun partaalta kisaan vielä mukaan.